Compot de prune
Compot de prune, rețeta simplă de conservă de iarnă cu fructe și sirop de zahăr, aromat după preferințe. Cum se sterilizează un compot de prune, pentru a se păstra cât mai bine. Cum se prepară compot de prune cu fructe întregi pentru iarnă.
Am primit zilele trecute de la o prietenă o pungă cu prune și cum aveau o textură mai tare, am folosit prilejul să fac și câteva borcane de compot de prune, știți voi, licoarea dulce și savuroasă, cu o culoare ireal de rubinie.
ALTE REȚETE DE COMPOTURI NATURALE, PENTRU IARNĂ
Cantitățile de mai jos sunt luate din cartea de bucate de referință a Silviei Jurcovan. Modul de preparare e după instrucțiunile soacrei. În fond nici nu este nevoie de cantități precise, ceea ce trebuie să aflați este cantitatea de lichid necesară și în funcție de acesta să decideți și de cât zahăr este nevoie, modul de calcul este simplu, îl vedeți mai jos în rețetă. Trebuie să spun că puteți pune mai mult sau mai puțin zahăr în funcție de gust. De asemenea, puteți să variați schimbând condimentele, eu am folosit de data asta anason dar puteți pune în fiecare borcan alte condimente pentru mai multă variație.
Ingrediente Compot de prune
- 5 kg prune
- 1 kg zahăr
- 3 l apă
- arome după preferință. Eu am folosit și prefer întotdeauna scorțișoara dar foarte gustoase sunt și vanilia, anasonul, semințele de cardamom sau cuișoarele. Nu adăugați mai multe în același timp, secretul unei condimentări perfecte stă în măsură.
Mod de preparare compot de prune cu fructe întregi
Compot de prune – sterilizarea borcanelor:
Pentru sterilizare, vă recomand să urmați pașii descriși în articolul meu despre sterilizarea recipientelor și capacelor folosite pentru conservele de casă, pe care-l găsiți cu un click pe poza ce urmează mai jos.
Pregătirea fructelor pentru compot de prune
- Prunele se spală bine, clătindu-le în mai multe rânduri de apă curată.
- Pentru ca prunele să rămână întregi la sterilizare, se va înțepa fiecare prună în parte de câteva ori în zona codiței cu un ac sau cu o scobitoare la distanțe egale. Acesta este un detaliu învățat de la soacra.
- Se împarte cantitatea de prune cât mai egal între borcanele pregătite pentru compot. Puteți umple cu fructe aceste borcane, cum am făcut la compotul de caise sau puteți pune mai puține fructe, urmând a completa cu sirop de zahăr. Este și chestie de gust, unii preferă să aibă mai multe lichid în compot, alții vor mai multe fructe.
Prepararea siropului de zahăr
Cel mai simplu și mai eficient mod de a stabili cantitatea de lichid necesară, este să măsurori efectiv cât lichid încape în borcanele în care am pus deja fructe și în func.
- Într-un borcan plin deja cu fructe pregătite de conservare, se toarnă apă curată până se umple borcanul.
- Se toarnă apoi apa într-o cană gradată și se măsoară cantitatea de lichid care a încăput în borcan. N-am măsurat decât primul borcan și am înmulțit cu numărul de borcane pregătite.
- În lichidul calculat ca necesar, se adaugă zahărul – 330 gr. la un litru de apă – dar aici totul poate varia în funcție de gust, asta nu va afecta conserva din punct de vedere al sterilizării. Nu zahărul menține compotul în stare bună peste iarnă ci borcanele și capacele curate și sterilizate, etanșe.
- Apa cu zahărul adăugat se pune la fiert, când dă în clocot, se ai lasă să fiarbă circa 5 minute, timp în care se poate spuma la suprafață dacă vreți – spumarea nu e obligatorie.
- Se stinge focul și se lasă siropul de zahăr să se răcorească puțin.
Prepararea compotului de prune pentru iarnă
- Se așează borcanele sterilizate pe o tavă metalică. Metalul este un bun conductor de căldură, va prelua căldura degajată de siropul fierbinte, împiedicând sticla recipientului să se spargă.
- Se toarnă siropul de zahăr fierbinte se umplu borcanele, după care se închid ermetic. Se pot folosi fie capace sterilizate, fie ceolofan înmuiat în apă și legat la gâtul borcanelor cu ață.
Sterilizarea produsului
Există două variante de a steriliza compotul de prune îmbuteliat în borcane, așa încât să reziste pentru iarnă.
- La cuptor. Această variantă am folosit-o pentru a steriliza compotul de caise. Se pune compotul în cuptorul rece pe grilaj, sub grilaj am pus o tavă care ar opri lichidul să murdărească cuptorul în caz că un borcan se sparge. Se aprinde cuptorul și se încălzește la 120°C. Din momentul în care acesta s-a înfierbântat, am mai lăsat 20 de minute după care am stins cuptorul și am lăsat compotul de prune înauntru, să se răcească încet – eu l-am lăsat peste noapte.
- La abur sau bain marie. Prin acest procedeu, am preferat să sterilizez compotul de prune, motivul fiind unul oportunist: era prea cald afară ca să mai dau drumul la cuptor. Într-o oală încăpătoare, la bază, se așează un șervet de bucătărie, am învelit fiecare borcan în parte cu un prosop curat și le-am pus în oală, peste prosop.
Este posibil și să nu învelim fiecare borcan dar atunci trebuie așezate la distanță suficientă încât, fierbând, să nu se atingă borcanele între ele și să se spargă. După ce am așezat borcanele, se toarnă apă caldă cam până la jumătatea înălțimii lor. Deasupra se mai pune un rând din două – trei straturi de prosoape care vor reține aburul și vor ridica temperatura. Când apa din oală începe să fiarbă, se dă focul încet, continuând să sterilizăm astfel încă un sfert de oră. Când e gata, se stinge focul și se acoperă cu o pătură, lăsând conservele cu compot de prune să se răcească lent.
A doua zi, borcanele cu compot de prune se pot pune în cămară.
Unul dintre borcane nu am rezistat să nu-l….inaugurez, nu înainte de a-l pune la frigider, îmi place la nebunie rece.
A doua zi, am servit compotul de prune în căni transparente, de sticlă, să ne bucurăm de el ochiul la fel de mult pe cât ne încântăm papilele gustative. Sper să încercați rețeta, e delicioasă.
Lasă un răspuns