Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Compot de caise

Compot de caise

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE
Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

Compot de caise, rețeta simplă de conservă de iarnă cu bucăți de fructe și sirop de zahăr, aromat după preferințe. Cum se sterilizează un compot de caise, pentru a se păstra cât mai bine. Cum se prepară compotul de caise pentru iarnă.

Nimic mai plăcut iarna, când afară e gri și rece, decât să deschizi un borcan de compot de caise, să-i simți aroma proaspătă, fructată și să-l savurezi pe îndelete. Nu doar pentru consumat  ca atare e delicios ci și pentru prepararea diverselor deserturi. De la o delicioasă salată de fructe la prăjituri, tarte și torturi, compotul este excelent. În unele zone ale țării, compotul este servit alături de friptură, în loc de murături. De altfel, la fel puteți folosi și fructele din compotul de gutui, de pere sau cel de prune.

Caisele ideale pentru compot sunt cele cu textură tare. Se pot conserva întregi sau tăiate în jumătăți. Eu, una, prefer să le ta, dar aici sunt mai importante preferințele personale. Cantitatea de sirop de zahăr o măsor în funcție de borcanele deja umplute cu fructe, poate prepar chiar ceva mai mult sirop decât e necesar pentru siguranță. Oricum, dacă vă rămâne un pic de sirop de zahăr, soluții de a-l folosi există destule.

compot de caise

Cantitățile de mai jos sunt luate din cartea de bucate de referință a Silviei Jurcovan. Modul de preparare e după indicațiile prețioase ale soacrei. Compotul ei de fructe e  foarte apreciat în familie și în fiecare an prepară cantități impresionante, doar că…niciodată nu poate să dea cantități precise.

Ingrediente Compot de caise

  • 5 kg caise
  • 1 kg zahăr
  • 3 l apă
  • vanilie sau alte arome după preferință. Eu am folosit și prefer întotdeauna scorțișoara dar foarte gustoase și chiar terapeutice sunt și anasonul, semințele de cardamom sau cuișoarele

Mod de preparare Compot de caise

Compot de caise – sterilizarea borcanelor:

  1. Borcanele trebuie sa fie foarte bine spalate cu detergent de vase, limpezite si uscate.
  2. Se sterilizează  așezându-le pe o tavă metalică și introducându-le in cuptorul rece. Se aprinde apoi cuptorul și se încinge la 150°C, menținând borcanele la această temperatură 30 de minute, după care se stinge focul.
  3. Se lasă borcanele să se răcească în interiorul cuptorului, apoi se scot și se pot folosi.
  4. Capacele se spală bine cu detergent de vase, se limpezesc, se pun într-un castron și se opăresc cu apă clocotită.
  5. Se lasă să se răcească în apă apoi se șterg cu șervete curate de bucătărie. Atenție, un capac nesterilizat sau care nu închide etanș va compromite orice conservă!

Pregătirea fructelor pentru compot de caise

Dacă intenționați să puneți caisele mai tari, întregi la conservat, avem nevoie de borcane mai mari, pentru că rămâne mult spațiu gol intre ele. Ca să se așeze mai bine, se pot opări în sirop clocotit un minut înainte de a le pune în borcane.

  1. Fructele pot fi conservate cu coajă sau decojite.
  2. Caisele se taie jumătăți și se scot sâmburii.Preparare Compot de caise 3
  3. Jumătățile de fructe se așează suprapuse în borcane, cu partea bombată în sus.

Prepararea siropului de zahăr pentru compot de caise

Cantitățile date la ingrediente sunt cele de la care pornim pentru a pregăti conserve cu un gust potrivit de dulce. Pregătind conserve, cel mai simplu mod este să stabilim cantitatea de lichid necesară, măsurând efectiv cât lichid încape într-un borcan plin cu fructe. Eu o să vă spun ce cantitate mi-a ieșit mie dar voi va trebui să vă faceți propria măsurătoare deoarece cantitățile pot varia, în funcție de mărimea fructelor folosite, de gradul de umplere a borcanelor etc.

  1. Într-un borcan plin deja cu fructe pregătite de conservare, se toarnă apă curată până se acoperă fructele.Preparare Compot de caise 4
  2. Am vărsat apoi apa într-o cană gradată. Pentru un borcan cu volum de 720 ml. a rezultat un necesar de 250 ml de lichid la 400 gr. net de fructe. Puteți înmulți această cantitate cu numărul de borcane pe care intenționați să le umpleți. Țineți cont că, pentru a se potrivi măsurătoarea, borcanele trebuie să aibă același volum. Nu e o tragedie dacă rămâne niște sirop de zahăr în plus dar e bine să facem o cantitate cât mai exactă.Preparare Compot de caise 5
  3. În lichidul calculat ca necesar, se adaugă zahărul. Cantitatea se calculează pornind de la raportul standard de 1 kg zahăr la 3 litri de apă. Cantitatea de zahăr poate varia în funcție de gust, asta nu va afecta conserva din punct de vedere al sterilizării. Nu zahărul menține compotul în stare bună peste iarnă ci borcanele și capacele curate și sterilizate, etanșe. Un calcul simplu ne dă circa 330 gr. la un litru de apă. Preparare Compot de caise 6
  4. Apa cu zahărul adăugat se pune pe foc. Am adăugat și un baton de scorțișoară, cantitatea de arome e după gust. Voi puteți pune ce arome vă plac, v-am enumerat la ingrediente câteva opțiuni. Se dă în clocot siropul și se lasă să fiarbă circa 5 minute, timp în care se poate aduna spuma de la suprafață de câteva ori – spumarea nu e obligatorie.Preparare Compot de caise 7
  5. Se stinge focul și se lasă să se răcorească puțin.

Prepararea compotului de caise pentru iarnă

  1. Se așează borcanele sterilizate pe o tavă metalică sau se poate introduce lama unui cuțit sub borcan. Acest lucru se face pentru a preveni spargerea borcanelor de sticlă. Metalul este un bun conductor de căldură, preluând-o și împiedicând sticla să se spargă când se toarnă  siropul fierbinte.
  2. Cu o lingură, am cules din sirop batonul de scorțișoară și l-am înghesuit în borcan, printre fructe.
  3. Se toarnă siropul fierbinte  până ce acoperă fructele după care se închid borcanele cu capacele atent verificate. Se mai pot lega cu celofan sau se pot capsa.Preparare Compot de caise 8

Sterilizare pentru iarnă compot de caise

Există două variante de a steriliza compotul la borcan pentru iarnă.

  1. La cuptor. Aceasta e varianta aleasă de mine de data asta. Se pune compotul în cuptorul rece pe grilaj, sub grilaj am pus o tavă care ar opri lichidul să murdărească cuptorul în caz că un borcan se sparge. Am făcut de mai multe ori și nu s-a spart niciun borcan dar nu strică puțină precauție. Se aprinde cuptorul și se încălzește la 120°C. Din momentul în care acesta s-a înfierbântat, am mai lăsat 20 de minute după care am stins cuptorul și am lăsat compotul înauntru să se răcească încet – eu l-am lăsat toată noaptea.
  2. La abur. Procedeul este detaliat aici.

Apoi se pot pune în cămară.

După ce s-a răcit, unul dintre borcane l-am pus la frigider. Îmi place să mă bucur de acest compot de caise rece-rece, e delicios pe timp de vară. Așa că am găsit nițică răbdare să mai aștept.

L-am  servit a doua zi. Delicios și aromat!Preparare Compot de caise 9

Ultima rețetă publicată

Să vă fie de folos!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un comentariu la Compot de caise

  1. Reteta este delicioasa ,am urmat toti pasi dv si am un compot minunat . Nu toate fructele sunt intacte poate am sterilizat prea mult sau caisele au fost foarte coapte ,dar sunt multumita de savoare compotului meu dupa reteta dv . Cu respect

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE