Compot de caise fără conservant – rețetă pentru iarnă
Compot de caise, rețeta simplă de conservă de iarnă cu bucăți de fructe și sirop de zahăr, aromat după preferințe. Cum se sterilizează un compot de caise, pentru a se păstra cât mai bine. Cum se prepară compotul de caise pentru iarnă.
Nimic mai plăcut iarna, când afară e gri și rece, decât să deschizi un borcan de compot de caise, să-i simți aroma proaspătă, fructată și să-l savurezi pe îndelete. Nu doar pentru consumat ca atare e delicios ci și pentru prepararea diverselor deserturi. De la o delicioasă salată de fructe la prăjituri, tarte și torturi, compotul este excelent. În unele zone ale țării, compotul este servit alături de friptură, în loc de murături. De altfel, la fel puteți folosi și fructele din compotul de gutui, de pere sau cel de prune.
Caisele ideale pentru compot sunt cele cu textură tare. Se pot conserva întregi sau tăiate în jumătăți. Eu, una, prefer să le ta, dar aici sunt mai importante preferințele personale. Cantitatea de sirop de zahăr o măsor în funcție de borcanele deja umplute cu fructe, poate prepar chiar ceva mai mult sirop decât e necesar pentru siguranță. Oricum, dacă vă rămâne un pic de sirop de zahăr, soluții de a-l folosi există destule.
Cantitățile de mai jos sunt luate din cartea de bucate de referință a Silviei Jurcovan. Modul de preparare e după indicațiile prețioase ale soacrei. Compotul ei de fructe e foarte apreciat în familie și în fiecare an prepară cantități impresionante, doar că…niciodată nu poate să dea cantități precise.
Ingrediente Compot de caise
- 5 kg caise
- 1 kg zahăr
- 3 l apă
- vanilie sau alte arome după preferință. Eu am folosit și prefer întotdeauna scorțișoara dar foarte gustoase și chiar terapeutice sunt și anasonul, semințele de cardamom sau cuișoarele
Mod de preparare Compot de caise
Compot de caise – sterilizarea borcanelor
Pentru sterilizare, vă recomand să urmați pașii descriși în articolul meu despre sterilizarea recipientelor și capacelor folosite pentru conservele de casă, pe care-l găsiți cu un click pe poza ce urmează mai jos.
ALTE REȚETE DE COMPOTURI NATURALE, PENTRU IARNĂ
Pregătirea fructelor pentru compot de caise
Dacă intenționați să puneți caisele mai tari, întregi la conservat, avem nevoie de borcane mai mari, pentru că rămâne mult spațiu gol intre ele. Ca să se așeze mai bine, se pot opări în sirop clocotit un minut înainte de a le pune în borcane.
- Fructele pot fi conservate cu coajă sau decojite.
- Caisele se taie jumătăți și se scot sâmburii.
- Jumătățile de fructe se așează suprapuse în borcane, cu partea bombată în sus.
Prepararea siropului de zahăr pentru compot de caise
Cantitățile date la ingrediente sunt cele de la care pornim pentru a pregăti conserve cu un gust potrivit de dulce. Pregătind conserve, cel mai simplu mod este să stabilim cantitatea de lichid necesară, măsurând efectiv cât lichid încape într-un borcan plin cu fructe. Eu o să vă spun ce cantitate mi-a ieșit mie dar voi va trebui să vă faceți propria măsurătoare deoarece cantitățile pot varia, în funcție de mărimea fructelor folosite, de gradul de umplere a borcanelor etc.
- Într-un borcan plin deja cu fructe pregătite de conservare, se toarnă apă curată până se acoperă fructele.
- Am vărsat apoi apa într-o cană gradată. Pentru un borcan cu volum de 720 ml. a rezultat un necesar de 250 ml de lichid la 400 gr. net de fructe. Puteți înmulți această cantitate cu numărul de borcane pe care intenționați să le umpleți. Țineți cont că, pentru a se potrivi măsurătoarea, borcanele trebuie să aibă același volum. Nu e o tragedie dacă rămâne niște sirop de zahăr în plus dar e bine să facem o cantitate cât mai exactă.
- În lichidul calculat ca necesar, se adaugă zahărul. Cantitatea se calculează pornind de la raportul standard de 1 kg zahăr la 3 litri de apă. Cantitatea de zahăr poate varia în funcție de gust, asta nu va afecta conserva din punct de vedere al sterilizării. Nu zahărul menține compotul în stare bună peste iarnă ci borcanele și capacele curate și sterilizate, etanșe. Un calcul simplu ne dă circa 330 gr. la un litru de apă.
- Apa cu zahărul adăugat se pune pe foc. Am adăugat și un baton de scorțișoară, cantitatea de arome e după gust. Voi puteți pune ce arome vă plac, v-am enumerat la ingrediente câteva opțiuni, toate potrivite pentru acest compot de caise. Se dă în clocot siropul și se lasă să fiarbă circa 5 minute, timp în care se poate aduna spuma de la suprafață de câteva ori – spumarea nu e obligatorie.
- Se stinge focul și se lasă să se răcorească puțin.
Prepararea compotului de caise pentru iarnă
- Se așează borcanele sterilizate pe o tavă metalică sau se poate introduce lama unui cuțit sub borcan. Acest lucru se face pentru a preveni spargerea borcanelor de sticlă. Metalul este un bun conductor de căldură, preluând-o și împiedicând sticla să se spargă când se toarnă siropul fierbinte.
- Cu o lingură, am cules din sirop batonul de scorțișoară și l-am înghesuit în borcan, printre fructe.
- Se toarnă siropul fierbinte până ce acoperă fructele după care se închid borcanele cu capacele atent verificate. Se mai pot lega cu celofan sau se pot capsa.
Sterilizare pentru iarnă compot de caise
Există două variante de a steriliza acest compot de caise îmbuteliat în borcane, pentru iarnă, pentru o conservare sigură.
- La cuptor. Aceasta e varianta aleasă de mine de data asta. Se pune compotul în cuptorul rece pe grilaj, sub grilaj am pus o tavă care ar opri lichidul să murdărească cuptorul în caz că un borcan se sparge. Am făcut de mai multe ori și nu s-a spart niciun borcan dar nu strică puțină precauție. Se aprinde cuptorul și se încălzește la 120°C. Din momentul în care acesta s-a înfierbântat, am mai lăsat 20 de minute după care am stins cuptorul și am lăsat compotul înauntru să se răcească încet – eu l-am lăsat toată noaptea.
- La abur. Procedeul este detaliat aici.
Apoi se pot pune în cămară.
După ce s-a răcit, unul dintre borcane l-am pus la frigider. Îmi place să mă bucur de acest compot de caise rece-rece, e delicios pe timp de vară. Așa că am găsit nițică răbdare să mai aștept.
L-am servit a doua zi. Delicios și aromat!
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns