Compot de pere
Suntem in septembrie si sezonul conservelor e in toi, toata lumea pune compot, muraturi, legume si fructe de tot felul prin borcane sau congelator, pentru a se bucura si la iarna de toata aceasta abundenta. Stiu, poate o reteta de compot de pere nu este cea mai elaborata sau complicata posibil, dar unele ponturi sunt esentiale pentru un compot reusit, despre care am povestit si la reteta de compot de gutui dar si la cea de compot de prune sau de caise.
Anul acesta am avut parte de o adevarata binecuvantare a naturii, parul pe care l-am sadit acum patru ani, cand ne-am mutat la casa noua, a rodit pentru prima data si a facut niste pere minunate, cu care m-am laudat deja prietenilor de pe facebook. E abia un copacel, trunchiul nu ii este mai gros de 4-5 centimetri, dar ne-a coplesit cu un cos plin cu pere frumoase, ca pictate, zemoase si foarte aromate. Din acest dar al naturii s-a nascut reteta de tarta cu pere crema frangipane si acum compotul de pere pe care vreau sa-l impartasesc cu cei mai tineri si neexperimentati in ale bucatariei dintre voi, iar pe cei mai priceputi ii invit cu tot dragul sa ne impartaseasca, prin intermediul formularului de comentarii, cum procedeaza ei pentru un compot reusit.
Nu ma lasa inima sa trec direct la continutul borcanelor, fara a va arata fructele in toata splendoarea lor, asa cum le-am surprins pe creanga.
Asadar, minunatiile astea de pere, bine spalate si decojite, pentru ca, din pacate, coaja isi schimba culoarea intr-un maroniu nu prea placut cand sta in borcan (am incercat si cu tot cu coaja, intr-un an), au devenit protagonistele retetei de azi.
4 lucruri esentiale pentru compoturi reusite
Nu voi vorbi despre cantitati, la fel de bine puteti face 1 borcan sau 10, ci mai degraba despre anumite procedee care trebuiesc neaparat respectate pentru un compot reusit. Tineti cont, eu nu fac compotul (si niciun fel de alte conserve) folosind conservant, pur si simplu sterilizez borcanele cu tot cu continutul lor si atata tot, de aceea igiena este esentiala.
- daca folositi borcane cu capac filetat, acesta trebuie sa inchida perfect si sa aiba garnitura intacta, fara ciupituri, pete de rugina etc.; daca folositi borcane cu capace care se inchid cu capsatorul, la fel, trebuie sa le alegeti cu grija, sa aveti grija sa nu fie fisurate pe margini sau deformate/deteriorate in orice fel;
- borcanele si capacele se spala bine cu apa calda si detergent de vase si se limpezesc cu grija in cateva ape si se scurg. In continuare, urmez pasii descrisi in articolul meu despre sterilizarea recipientelor și capacelor folosite pentru conservele de casa;
- folositi fructe de buna calitate, mai tari, pentru ca se vor inmuia oricum in borcan; portiunile stricate ale fructelor se indeparteaza.
Ceea ce am scris mai sus este valabil pentru orice fel de compot ati face, din orice fel de fructe.
Intorcandu-ne la cazul concret despre care discutam si anume compotul de pere, iata cum am procedat:
Compot de pere cu mirodenii dulci – mod de preparare
1. Am curatat perele si le-am taiat in jumatati, apoi in sferturi, indepartand casuta semintelor.
2. Am asezat perele in borcanele pregatite dupa cum am descris mai sus, asezandu-le asa incat sa nu fie excesiv de mult loc liber in borcan, pentru ca fructele dupa ce se inmoaie mai pierd din volum.
3. Am umplut cu apa rece borcanele cu fructe, apoi am golit apa, colectand-o intr-un recipent gradat pentru a o putea masura, apoi intr-o cratita de marime potrivita. In functie de cantitatea de fructe din care se pregateste compotul, cantitatea de apa va fi mai mare sau mai mica (la fel si numarul borcanelor, de altfel).
4. Compotul poate fi pregatit cu mai mult sau mai putin zahar, dupa gustul fiecaruia, proportiile pornind de la 0,25:1 pana la 1:1. Daca doriti un compot slab indulcit, la 1 litru de apa se vor adauga 250 de grame de zahar, daca vreti, in schimb, un sirop concentrat, mergeti pana la 1:1. Exemplu: daca cantitatea de lichid masurata este de 3,6 litri si vreti un compot indulcit slab, in proportia de 0,25:1, veti avea nevoie de 900 de grame de zahar.
5. Inainte de a adauga zaharul in cratita, tineti cont ce cantitate de lichid aveti, este exact volumul de care veti avea nevoie pentru a umple borcanele, eventual faceti un semn. Se adauga zaharul in cantitatea dorita peste apa din cratita si, dupa gust, se pot adauga mirodenii. Eu am adaugat anason stelat, cate 1 bucata pentru fiecare borcan, 2-3 cuisoare/borcan, bucati de baton de scortisoara si bucati de baton de vanilie. Se pune cratita pe foc si se clocoteste pana cand zaharul se dizolva si lichidul se reduce la volumul initial.
6. Borcanele cu pere (sau alte fructe) trebuie sa fie asezate pe o tava metalica in momentul in care se adauga lichidul clocotit, altfel se vor sparge. Se toarna siropul cu grija, inclinand cand si cand borcanele pentru a face sa se elimine bulele de aer. Se umplu borcanele bine si se pun capacele, infiletandu-se (sau capsandu-se bine).
7. Se da imediat tava la cuptorul incalzit la foc mic (150 de grade Celsius). Daca aveti un cuptor cu termostat, reduceti focul pana la 100 de grade celsius, mentineti temperatura timp de 1 ora, apoi opriti cuptorul si lasati borcanele sa se raceasca lent, in interiorul acestuia, inainte de a le pune in camara.
O alta varianta de sterilizare ar fi sa pregatiti un cos sau o covata in care sa puneti mai multe straturi textile (paturi de lana, fete de masa din bumbac gros etc.), formand un cuib. In acest cuib se vor aseza borcanele pline cu fructe si sirop fierbinte, imediat dupa ce s-au capsat. Se invelesc cu grija si se lasa sa se raceasca lent, de preferinta peste noapte.
O alta varianta despre care am auzit si care mi se pare perfect valabila, dar pe care nu am incercat-o niciodata: fructele se pun in borcane, se adauga cateva linguri de zahar (1 lingura pentru borcanul de 375 ml, 2 linguri pentru cel de 750 ml. etc.), se umplu borcanele cu apa rece, se capacesc si se aseaza intr-o cratita larga. In cratita se adauga apa rece cat sa ajunga pana la jumatatea inaltimii borcanelor, apoi se pune cratita pe foc. Din momentul in care incepe sa clocoteasca apa din cratita, focul se reduce si se fierbe in clocote mici timp de o jumatate de ora apoi se opreste focul, se acopera cratita cu capacul si eventual cu cateva straturi textile si se lasa borcanele sa se raceasca complet.
Pentru cei care doresc mai multe imagini, le puteti vedea la reteta de compot de gutui, care, pana la urma, e cam acelasi lucru.
Spor la conservat!
Lasă un răspuns