Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Tarta cu smantana si fructe

Tarta cu smantana si fructe

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Am mancat la sora mea Livia o prajitura superba, care mi s-a parut foarte usoara, cu gust fin si fructat. Am intrebat-o despre reteta si am aflat ca de fapt tarta asta era destul de consistenta, cu o umplutura bogata din smantana. Am cerut reteta acestei tarte cu smantana si v-o propun si voua.

tartacusmantana 012
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 10 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Tarta cu smantana si fructe:

pentru crusta:

  • 180 de grame de faina
  • 75 de grame de unt rece
  • 1 ou
  • 150 de grame de zahar
  • 1 lingurita mica praf de copt

pentru umplutura:

  • 500 ml lapte
  • 2 plicuri budinca de vanilie sau 6 linguri cu varf de amidon de porumb (gustin) + 2 plicuri de zahar vanilat
  • 600 de grame de smantana cu minimum 20 % grasime
  • 200 de grame de zahar
  • fructele voastre preferate din compot – piersici, caise, mandarine, ananas, sau fructe congelate (visine, fructe de padure) – eu am folosit un compot de 720 ml de caise, home-made, si nu ar fi stricat sa fi avut chiar mai multe fructe
  • 250 ml zeama din compot
  • 1 plic de tort-jelee

Preparare Tarta cu smantana si fructe:

Ultima rețetă publicată

Pentru aluatul de crusta, amestecati faina cu praful de copt si cu zaharul. Untul rece il taiati in aceasta masa (eu am folosit rola de taiat paste) pana cand amestecul asemanator nisipului.
tartacusmantana 038
tartacusmantana 040
Adaugati oul si framantaiti foarte putin. Acoperiti cu o folie si dati la frigider pentru o ora.
tartacusmantana 041
Taierea untului in ingredientele uscate serveste la obtinerea unui aluat mult mai nisipos, de o calitate mult mai fina decat ar fi fost framantand, simplu, toate ingredientele, cu toate ca aluatul obtinut este mai greu de lucrat, atunci cand se intinde in forma si va trebui, eventual, sa va ajutati de foarte putina faina.

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

Dupa o ora, aluatul se intinde, prin presare, intr-o forma de tort cu inel detasabil, tinand cont ca marginile superioare sa fie cat mai regulate, si se da din nou la frigider.
tartacusmantana 042
Umplutura: 375 de ml de lapte se pun la fiert. Restul de 125 de ml se amesteca cu praful de budinca (sau amidonul) si zaharul si se adauga in laptele fierbinte, amestecand continuu. Se fierbe o budinca groasa:
tartacusmantana 002
In budinca se amesteca toata smantana pana la perfecta omogenizare:
tartacusmantana 003
Se toarna crema cu smantana in crusta pentru tarta si se aseaza deasupra fructele:

tartacusmantana 005
Se da la cuptorul preincins la 175 de grade, pentru o ora:
tartacusmantana 006
Se lasa sa se raceasca pana la temperatura camerei, apoi se prepara jeleul din plicul de tort-jelee si zeama de compot. Se toarna peste tarta si se da la rece pentru cel putin 3 ore. Inainte de servire se poate orna dupa preferinte, eu doar am presarat putin zahar praf:
taratcusmantanafinal
Sectiune:

tartacusmantana 028
Este minunat de fina, aromata si racoritoare. Pofta buna!

Poate îți place și:

Au incercat aceasta reteta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

28 comentarii la Tarta cu smantana si fructe

  1. cris gavrila spune:

    Asta e cea mai buna tarta pe care am mancat-o! Se face foarte usor si e tare buna. Fetele mele nu au mai avut rabdare si nu am lasat-o sa stea la rece 3 ore,deci nu era foarte teapana,dar nici nu mai conteaza.Gustul e demential.Saru’mana doamna Laura! Va urmaresc de multi ani si pe culinar…am facut mai multe retete de-a dumneavoastra. Sunt super bune si va multumesc ptr explicatiile detaliate. Multa sanatate!

    • lauralaurentiu spune:

      E extraordinar de buna tarta, merge facuta cu orice fel de fructe si ma bucur mult ca ai incercat-o :). E una din primele retete publicate pe blog, eu insami nu am mai incercat-o demult si poate ar trebui sa o reiau, ca merita. Sa va fie de bine tie si fetelor!

      2013/4/7 Disqus

  2. Claudiamaimu spune:

     Am citit de mai multe ori reteta si nu am inteles…unde se pune zeama din compot????

  3. Aurelia spune:

    laura am o intrebare, tu ai copt crusta inainte de a pune umplutura sau deodata cu umplutura – scrie aici ca ai facut crusta si ai dat o la frigider, dupa care nu se precizeaza daca ai copt crusta sau ai scos o din frigi si ai pus umplutura, apoi la cuptor – te rog sa citesti reteta ca uite dupa ce scrii ca ai bagat o la frigi vii direct cu umplutura fara a mai detaila desprec crusta bagata la frigider…

    • lauralaurentiu spune:

      Am scos-o din frigider, am turnat umplutura si apoi am dat-o la cuptor, uita-te si la poze ca se vede cum pun crema in crusta necoapta.

      2012/2/21 Disqus

  4. Maraoravita spune:

    …ce dulce …ispita …

  5. mihaela spune:

    se poate folosi smantana de casa?

    • Anonim spune:

      Mihaela draga, smantana de casa se poate folosi cu cel mai mare succes! :)

      • mihaela spune:

        multumesc mult…v-am descoperit de o saptamana si deja am facut cateva retete. acum fac si aceasta pajitura.

      • mihaela spune:

        am facut tarta, dar am gresit ca am pus smantana cum am luat budinca de pe foc si s-a facut moale si ca sa fie complet meniul cand am scos din cuptor mi s-a stricat inelul detasabil si s-a desfacut. s-a rupt crusta si a curt mai mult de jumate din crema afara. asa ca ce a ramas am mancat cu lingura. e foarte buna la gust. o s-o incerc iar, ca-mi cumpar alta tava ca sa nu ma risc.

      • Anonim spune:

        Mihaela draga, imi pare rau ca ti s-a intamplat asa. Prajitura asta e chiar
        foarte usor de facut si cu rezultate bune, sunt sigura ca data viitoare iti
        va reusi.

        2011/2/3 Disqus

  6. Anonymous spune:

    Am mai facut-o de cateva ori dar cand m-am uitat iar peste reteta si ingrediente am avut impresia ca ai folosit smantana dulce. Oricum este delicioasa.Multumesc de raspuns si bineinteles de toate retetele astea minunate pe care le postezi pe blog.

  7. laura laurentiu spune:

    Nu imi amintesc exact ce am folosit, oricum, am reluat-o de mai multe ori si de fiecare data cred ca am avut alta smantana. Ideea e sa aiba continutul de grasime mai mare de 20%. Eu folosesc de preferinta cele locale (o smantana de Pecica, Curtici sau cea de la Faget, marca Sim) dar si Dorna, Milli, Zuzu sau ce am noroc sa gasesc. E vorba despre smantana simpla, fermentata, nu cea pentru frisca. Nu ai nevoie de smantana pentru frisca la tarta asta.

  8. Anonymous spune:

    Laura, te rog sa-mi spui ce marca de smantana ai folosit la tarta? Multumesc mult.

  9. laura laurentiu spune:

    Sa nu fie chiar fierbinte…calduta. Succes, e foarte buna, sa revii cu impresii.

  10. Anonymous spune:

    Arata foarte bine!
    Budinca trebuie sa fie rece cand se amesteca cu smantana?

  11. laura laurentiu spune:

    Nu, nu a murit nimeni! =)) Dar e buuuuna, irezistibila!

  12. ina spune:

    Laura e mortal…. super!

  13. laura laurentiu spune:

    =)) Pap cate ceva din tot ceea ce bucataresc, dar nu de una singura. (Da’ n-ar strica sa nu pap chiar din tot, insa…cine poate? Ca stiu ca-s buuuuuneeee!) Tarta asta e buna tare si nu e foarte dulce.

  14. Danelutza spune:

    Laurici, eu sint curioasa tare, tu papi tot ce bucataresti ?! Tarta asta arata demential de ochioasa, sigur o fac cind imi apare aparatul de la reparat. Aaa, multumesc pentru invitatie, dar cred ca mai bine, ne dam intilnire la aeroport, in drumul de intoarcere acasa. Asa, prepari bunatati ca sa pap in avion, hi, hi… Glumesc, sper ca nu te superi. Pupici dulci ca tarta ta.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE