Tarta cu smantana si fructe
Am mancat la sora mea Livia o prajitura superba, care mi s-a parut foarte usoara, cu gust fin si fructat. Am intrebat-o despre reteta si am aflat ca de fapt tarta asta era destul de consistenta, cu o umplutura bogata din smantana. I-am cerut Liviei reteta de tarta cu fructe si smantana si v-o propun si voua. Mi se pare prea buna sa ramana un secret de familie.
Ingrediente Tarta cu smantana si fructe
- 180 de grame de faina
- 75 de grame de unt rece
- 1 ou
- 150 de grame de zahar
- 1 lingurita mica praf de copt
- 500 ml lapte
- 2 plicuri budinca de vanilie sau 6 linguri cu varf de amidon de porumb (gustin) + 2 plicuri de zahar vanilat
- 600 de grame de smantana cu minimum 20 % grasime
- 200 de grame de zahar
- fructele voastre preferate din compot – piersici, caise, mandarine, ananas, sau fructe congelate (visine, fructe de padure) – eu am folosit un compot de 720 ml de caise, home-made, si nu ar fi stricat sa fi avut chiar mai multe fructe
- 250 ml zeama din compot
- 1 plic de tort-jelee
Preparare Tarta cu smantana si fructe – aluatul
Pentru aluatul de crusta, amestecati faina cu praful de copt si cu zaharul. Untul rece il taiati in aceasta masa (eu am folosit rola de taiat paste) pana cand amestecul asemanator nisipului.
Adaugati oul si framantaiti foarte putin. Acoperiti cu o folie si dati la frigider pentru o ora.
Taierea untului in ingredientele uscate serveste la obtinerea unui aluat mult mai nisipos, de o calitate mult mai fina decat ar fi fost framantand, simplu, toate ingredientele.
Cu toate ca aluatul obtinut este mai greu de lucrat, atunci cand se intinde in forma si va trebui, eventual, sa va ajutati de foarte putina faina.
Dupa o ora, aluatul se intinde, prin presare, intr-o forma de tort cu inel detasabil, tinand cont ca marginile superioare sa fie cat mai regulate, si se da din nou la frigider.
Umplutura
375 de ml de lapte se pun la fiert. Restul de 125 de ml se amesteca cu praful de budinca (sau amidonul) si zaharul si se adauga in laptele fierbinte, amestecand continuu. Se fierbe o budinca groasa:
In budinca se amesteca toata smantana pana la perfecta omogenizare:
Asamblare
Se toarna crema cu smantana in crusta pentru tarta si se aseaza deasupra fructele:
Se da la cuptorul preincins la 175 de grade, pentru o ora:
Servire
Se lasa sa se raceasca pana la temperatura camerei, apoi se prepara jeleul din plicul de tort-jelee si zeama de compot. Se toarna peste tarta cu fructe si smantana si se da la rece pentru cel putin 3 ore. Inainte de servire se poate orna dupa preferinte, eu doar am presarat putin zahar praf:
Sectiune:
Aceasta tarta cu smantana este minunat de fina, aromata si racoritoare. Pofta buna!
Lasă un răspuns