Ruladă cu cremă de caramel sărat și griliaș
Rețetă pas cu pas de ruladă cu cremă de caramel sărat și griliaș. Ruladă cu cremă caramel îmbrăcată în nuci caramelizate. Prăjitură ruladă cu nuci caramelizate și cremă de caramel sărat, rețetă cu poze.
Am pregătit această delicioasă ruladă cu cremă de caramel sărat și griliaș pentru Crăciunul Sârbesc, care a fost acum câteva zile. Da, când toată lumea a trecut pe salate și a scăpat de Sărbători, noi o luăm de la început, acum mai avem doar un hop, Anul Nou pe stil vechi și putem să trecem la dietă și noi. De Crăciunul românesc am avut mulți musafiri și am pregătit Tortul Pădurea Neagră, pe care în răstimpul trecut de atunci l-au și încercat câțiva cititori care au trimis poze doveditoare, încărcate la finalul rețetei.
Ei bine, de al doilea Crăciun nu am mai avut o masă mare, dar cei apropiați au trecut, totuși, să ne felicite, așa că trebuia să pregătesc o prăjitură, una ușor de făcut, că am cam ajuns la capătul puterilor cu bucătăritul, dar musai delicioasă. Și așa mi-a venit ideea acestei rulade cu blat pufos de cacao și cremă de caramel sărat, îmbrăcată într-un strat crocant și delicios de nuci caramelizate.
Pare destul de puțin probabil să reușești să finalizezi o prăjitură într-un ceas, dar iată că se poate. Bine, rulada cu cremă caramel mai are nevoie și de un răgaz la frigider, dar ideea e că nu muncim efectiv cu ea decât o oră.
VEZI ȘI REȚETA DE RULADĂ CU BLAT DECOR ȘI CĂPȘUNE – CLICK PE POZĂ
Pe cât de puțin am muncit, pe atât de bună a ieșit! Sârbul casei – bărbatu-meu – a fost în extaz, dându-și cu părerea că de Crăciunul lui am făcut cea mai bună prăjitură din lume. Fiică-mea, care jurase că nu mai pune gura pe dulciuri, a mâncat trei felii una după alta și a doua zi, la micul dejun, a luat-o de la capăt. Musafirii au apreciat rulada mea cu tot felul de complimente, aaah-uri și of-uri de plăcere. Ce să-ți dorești mai mult? Prăjitura asta mi-a demonstrat pe deplin că nu e nevoie de prea mult efort ca să faci un desert bun, ci doar de un pic de inspirație, ca să combini arome care se plac în mod natural unele pe celelalte.
Ingrediente Ruladă cu cremă de caramel sărat și griliaș
blat cu cacao, pentru o tavă de 38×33 cm:
- 5 ouă mari
- 125 de grame de zahăr
- 100 de grame de făină
- 25 de grame de cacao neagră și aromată
- 1 păstaie de vanilie/1 plic de zahăr vanilat/ 1 linguriță extract de vanilie
- 1 praf de sare
cremă caramel sărat cu mascarpone:
- 250 de grame de brânză mascarpone
- 250 de grame de smântână pentru frișcă
- 400 de grame (1 cutie) de cremă caramel din lapte condensat (click pe link pentru rețetă)
- 1 lingură de extract de vanilie
- 1 praf bun de sare fină de bună calitate (eu am folosit sare de Himalaya)
griliaș
- 150 de grame de zahăr
- 250 de grame de miez de nucă
sirop (opțional)
- 50 de grame de zahăr
- 50 de ml. de apă
- 2 linguri de coniac bun
Preparare Ruladă cu cremă de caramel sărat și griliaș
Cei care urmăresc blogul meu și-au dat deja seama, citind lista ingredientelor: pentru blatul am pregătit un blat de ruladă cu cacao, după rețeta video deja publicată iar crema ruladei este o cremă cu mascarpone și caramel pentru torturi și prăjituri, click pe link pentru rețeta pas cu pas. Iată de ce, nu voi insista asupra pregătirii acestora, vă invit să accesați rețetele respective cu un click pe link sau pe cele două imagini de mai jos, le veți găsi prezentate pas cu pas iar blatul de ruladă chiar și video.
Vă voi spune doar că vom începe, firește, cu blatul, iar timpul în care acesta este la cuptorul (coacerea blatului de ruladă durează 15 minute), îl vom folosi pentru pregătirea griliașului.
Ruladă cu cremă de caramel sărat și griliaș – pregătirea amestecului griliaș din nuci și zahăr caramelizat
1. Punem pe foc zahărul, într-o cratiță sau într-o tigaie și îl lăsăm să se încălzească, fără să amestecăm, până se topește și capătă o nuanță brun aurie. Adăugăm nucile și le amestecăm scurt în zahărul caramelizat, apoi oprim focul imediat. Lucrăm cu atenție, arsurile cu zahăr caramelizat sunt groaznice!
2. Răsturnăm tot amestecul de nuci și zahăr ars pe un tocător de lemn și îl lăsăm să se răcească bine. După ce e complet rece, tocăm cu un cuțit, în bucăți cam de dimensiunea unui bob de mazăre.
Ruladă cu cremă de caramel sărat și griliaș – asamblare
1. După ce blatul de ruladă s-a copt, l-am rulat strâns într-un șervet curat de bucătărie, așa cum am arătat în rețeta video. Am scos blatul înfășurat în prosop pe terasă, ca să se răcească repede.
2. Am pregătit și un sirop, am dat în clocot apa și zahărul până ce zahărul s-a dizolvat, apoi am oprit focul, am adăugat coniacul și am scos și siropul pe terasă. Siropul este opțional, blatul de ruladă este destul de fraged iar crema e umedă, îl va frăgezi oricum.
3. Până blatul s-a răcit, am făcut crema de caramel, adăugând ceva mai multă sare decât de obicei, pentru că am dorit să se simtă bine gustul sărat.
4. După ce blatul s-a răcit, l-am desfăcut din prosopul de bucătărie.
5. Am însiropat ușor blatul cu siropul pregătit la punctul 2.
6. Am adăugat peste blat cam 2/3 din crema de caramel cu mascarpone și am distribuit-o uniform, cu excepția unui spațiu cu o lățime de 3 cm pe una din laturile lungi, locul în care se va închide rulada.
7. Am rulat rulada cu crema în interior, începând din partea opusă celei fără cremă, acea margine trebuie să rămână la exterior. Am acoperit rulada cu restul de cremă și am nivelat-o cu o spatulă.
8. Am îmbrăcat rulada cu amestecul de nuci caramelizate (griliaș), pe toată partea expusă, acoperită cu cremă și… am cam terminat. Am dat rulada la frigider pentru două ore, timp în care mi-am făcut restul treburilor prin bucătărie.
Ruladă cu cremă de caramel sărat și griliaș – servire
Prăjitura mea de Crăciunul Sârbesc, această ruladă cu cremă de caramel, a fost făcută la repezeală și pozată la fel, oaspeții veniseră și până să am eu timp de un setup… se terminase rulada, nu am mai avut ce poza! Servită ca desert, rece, din frigider, a fost absolut delicioasă. S-a porționat ușor, în felii frumoase, cu un cuțit lung, cu lama înmuiată în apă fierbinte și ștearsă bine cu un prosop de bucătărie.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns