Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Ruladă cu cremă de caramel sărat și griliaș

Ruladă cu cremă de caramel sărat și griliaș

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Rețetă pas cu pas de ruladă cu cremă de caramel sărat și griliaș. Ruladă cu cremă caramel îmbrăcată în nuci caramelizate. Prăjitură ruladă cu nuci caramelizate și cremă de caramel sărat, rețetă cu poze.

Am pregătit această delicioasă ruladă cu cremă de caramel sărat și griliaș pentru Crăciunul Sârbesc, care a fost acum câteva zile. Da, când toată lumea a trecut pe salate și a scăpat de Sărbători, noi o luăm de la început, acum mai avem doar un hop, Anul Nou pe stil vechi și putem să trecem la dietă și noi. De Crăciunul românesc am avut mulți musafiri și am pregătit Tortul Pădurea Neagră, pe care în răstimpul trecut de atunci l-au și încercat câțiva cititori care au trimis poze doveditoare, încărcate la finalul rețetei.

Ei bine, de al doilea Crăciun nu am mai avut o masă mare, dar cei apropiați au trecut, totuși, să ne felicite, așa că trebuia să pregătesc o prăjitură, una ușor de făcut, că am cam ajuns la capătul puterilor cu bucătăritul, dar musai delicioasă. Și așa mi-a venit ideea acestei rulade cu blat pufos de cacao și cremă de caramel sărat, îmbrăcată într-un strat crocant și delicios de nuci caramelizate.

rulada cu crema caramel si griliaj reteta pas cu pas

Pare destul de puțin probabil să reușești să finalizezi o prăjitură într-un ceas, dar iată că se poate. Bine, rulada cu cremă caramel mai are nevoie și de un răgaz la frigider, dar ideea e că nu muncim efectiv cu ea decât o oră.

Pe cât de puțin am muncit, pe atât de bună a ieșit! Sârbul casei – bărbatu-meu – a fost în extaz, dându-și cu părerea că de Crăciunul lui am făcut cea mai bună prăjitură din lume. Fiică-mea, care jurase că nu mai pune gura pe dulciuri, a mâncat trei felii una după alta și a doua zi, la micul dejun, a luat-o de la capăt. Musafirii au apreciat rulada mea cu tot felul de complimente, aaah-uri și of-uri de plăcere. Ce să-ți dorești mai mult? Prăjitura asta mi-a demonstrat pe deplin că nu e nevoie de prea mult efort ca să faci un desert bun, ci doar de un pic de inspirație, ca să combini arome care se plac în mod natural unele pe celelalte.

Ingrediente Ruladă cu cremă de caramel sărat și griliaș

blat cu cacao, pentru o tavă de 38×33 cm:

  • 5 ouă mari
  • 125 de grame de zahăr
  • 100 de grame de făină
  • 25 de grame de cacao neagră și aromată
  • 1 păstaie de vanilie/1 plic de zahăr vanilat/ 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 praf de sare

cremă caramel sărat cu mascarpone:

  • 250 de grame de brânză mascarpone
  • 250 de grame de smântână pentru frișcă
  • 400 de grame (1 cutie) de cremă caramel din lapte condensat (click pe link pentru rețetă)
  • 1 lingură de extract de vanilie
  • 1 praf bun de sare fină de bună calitate (eu am folosit sare de Himalaya)

griliaș

  • 150 de grame de zahăr
  • 250 de grame de miez de nucă

sirop (opțional)

  • 50 de grame de zahăr
  • 50 de ml. de apă
  • 2 linguri de coniac bun

Preparare Ruladă cu cremă de caramel sărat și griliaș

Cei care urmăresc blogul meu și-au dat deja seama, citind lista ingredientelor: pentru blatul am pregătit un blat de ruladă cu cacao, după rețeta video deja publicată iar crema ruladei este o cremă cu mascarpone și caramel pentru torturi și prăjituri, click pe link pentru rețeta pas cu pas. Iată de ce, nu voi insista asupra pregătirii acestora, vă invit să accesați rețetele respective cu un click pe link sau pe cele două imagini de mai jos, le veți găsi prezentate pas cu pas iar blatul de ruladă chiar și video.

Preparare Ruladă cu cremă de caramel sărat și griliaș 1

Blat de ruladă

Preparare Ruladă cu cremă de caramel sărat și griliaș 2

Cremă cu mascarpone și caramel

Vă voi spune doar că vom începe, firește, cu blatul, iar timpul în care acesta este la cuptorul (coacerea blatului de ruladă durează 15 minute), îl vom folosi pentru pregătirea griliașului.

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

Ruladă cu cremă de caramel sărat și griliaș – pregătirea amestecului griliaș din nuci și zahăr caramelizat

1. Punem pe foc zahărul, într-o cratiță sau într-o tigaie și îl lăsăm să se încălzească, fără să amestecăm, până se topește și capătă o nuanță brun aurie. Adăugăm nucile și le amestecăm scurt în zahărul caramelizat, apoi oprim focul imediat. Lucrăm cu atenție, arsurile cu zahăr caramelizat sunt groaznice!

nuci caramelizate pentru griliaj reteta de rulada cu crema caramel

2. Răsturnăm tot amestecul de nuci și zahăr ars pe un tocător de lemn și îl lăsăm să se răcească bine. După ce e complet rece, tocăm cu un cuțit, în bucăți cam de dimensiunea unui bob de mazăre.

nuci caramelizate tocate cu cutitul griliaj reteta rulada cu crema caramel

Ruladă cu cremă de caramel sărat și griliaș – asamblare

1. După ce blatul de ruladă s-a copt, l-am rulat strâns într-un șervet curat de bucătărie, așa cum am arătat în rețeta video. Am scos blatul înfășurat în prosop pe terasă, ca să se răcească repede.

2. Am pregătit și un sirop, am dat în clocot apa și zahărul până ce zahărul s-a dizolvat, apoi am oprit focul, am adăugat coniacul și am scos și siropul pe terasă. Siropul este opțional, blatul de ruladă este destul de fraged iar crema e umedă, îl va frăgezi oricum.

3. Până blatul s-a răcit, am făcut crema de caramel, adăugând ceva mai multă sare decât de obicei, pentru că am dorit să se simtă bine gustul sărat.

rulada cu crema caramel sarat prepararea cremei de caramel

4. După ce blatul s-a răcit, l-am desfăcut din prosopul de bucătărie.

blat de rulada cu crema de caramel sarat reteta rulada cu crema caramel

5. Am însiropat ușor blatul cu siropul pregătit la punctul 2.

rulada cu crema caramel asamblare insiropare blat de rulada

6. Am adăugat peste blat cam 2/3 din crema de caramel cu mascarpone și am distribuit-o uniform, cu excepția unui spațiu cu o lățime de 3 cm pe una din laturile lungi, locul în care se va închide rulada.

rulada cu crema caramel asamblare umplere cu crema

7. Am rulat rulada cu crema în interior, începând din partea opusă celei fără cremă, acea margine trebuie să rămână la exterior. Am acoperit rulada cu restul de cremă și am nivelat-o cu o spatulă.

rulada cu crema caramel acoperirea ruladei cu crema reteta prajitura rulada cu crema caramel

8. Am îmbrăcat rulada cu amestecul de nuci caramelizate (griliaș), pe toată partea expusă, acoperită cu cremă și… am cam terminat. Am dat rulada la frigider pentru două ore, timp în care mi-am făcut restul treburilor prin bucătărie.

rulada cu crema caramel reteta pas cu pas reteta de rulada cu crema de caramel sarat

Ruladă cu cremă de caramel sărat și griliaș – servire

Prăjitura mea de Crăciunul Sârbesc, această ruladă cu cremă de caramel, a fost făcută la repezeală și pozată la fel, oaspeții veniseră și până să am eu timp de un setup… se terminase rulada, nu am mai avut ce poza! Servită ca desert, rece, din frigider, a fost absolut delicioasă. S-a porționat ușor, în felii frumoase, cu un cuțit lung, cu lama înmuiată în apă fierbinte și ștearsă bine cu un prosop de bucătărie.

rulada cu crema de caramel sarat si griliaj reteta pas cu pas reteta rulada cu crema caramel

Ultima rețetă publicată

Să vă fie de folos!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE