Mama mea are un caiet gros, plin cu retete de prajituri, consemnate cu meticulozitate si perseverenta de cateva zeci de ani incoace. Am cerut si eu cateva dintre ele, asa ca aceasta reteta de prajitura cu miere, dar si altele care vor urma, vor fi garantat si 100% „retete ca la mama”. Prajitura aceasta le va placea tuturor celor care apreciaza gustul de miere de albine, care este pregnant, dar si laptele si nucile. Este o reteta de prajitura foarte potrivita pentru copii:
Ingrediente Rulada cu miere, lapte si nuci
blat:
- 5 oua
- 80 de grame de zahar
- 2 linguri de miere de albine
- 100 de grame de faina
- 150 de grame de nuci macinate fin
- 150 de grame de unt topit
- 150 ml. lapte
- 1 lingurita de praf de copt
- 1 praf de sare
- putina coaja rasa de lamaie
crema si decor:
- 500 de ml. de smantana pentru frisca
- 4 linguri de miere de albine
- 2 linguri de zahar pudra
- 2 plicuri de intaritor de frisca
- 200 de ml. de lapte
- 50-60 de grame de gris
- 1 lingura de esenta de vanilie
Preparare Rlada cu miere, lapte si nuci:
Pentru blat, se pun intr-un castron ouale, sarea, zaharul si 2 linguri de miere de albine. Se mixeaza cu mixerul pe viteza mare (poza 1) cateva minute bune, pana ce zaharul e complet dizolvat si compozitia spumoasa, desi mult mai fluida decat un blat obisnuit (poza 2). Se laptele amestecat cu untul topit, dar nu fierbinte si se omogenizeaza usor. Se adauga faina amestecata cu praful de copt, nucile macinate fin (poza 3) si se amesteca cu miscari de jos in sus. Se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt (poza 4).
Tava se da la cuptorul preincins la 160 de grade Celsius. Atentie, se va colora relativ repede deasupra, fara ca blatul sa fie copt, asa incat tava se acopera cu o alta coala de hartie de copt, care se poate lipi de suprafata prajiturii, insa in momentul in care blatul e copt, se va desprinde cu usurinta. Blatul se coace in jur de 15-20 de minute de ora, pana cand trece testul scobitorii, care trebuie sa iasa curata si are o frumoasa culoare aurie.
Cat e fierbinte, blatul se desprinde de hartia de copt cu ajutorul unui cutit lung, ce se trece pe dedesubt, apoi se ruleaza strans in aceeasi hartie:
Se lasa sa se raceasca.
Pentru crema, se pun intr-o craticioara laptele si cele 4 linguri de miere de albine ramase (poza 1). Se adauga grisul si se amesteca continuu pana fierbe si se ingroasa (poza 2). Se acopera crema de gris cu o folie alimentara, pentru a nu face pojghita si se lasa sa se raceasca bine. Intre timp, se bate frisca spuma tare, se indulceste cu zaharul pudra si se stabilizeaza cu cele doua plicuri de intaritor de frisca (poza 3). Jumatate din frisca batuta se amesteca cu crema de gris racita pana la temperatura camerei (poza 4) iar cealalta jumatate se pastreaza pentru ornat.
Dupa ce s-a racit blatul, se desface din hartia in care s-a rulat si se umple cu crema de frisca si miere, apoi se ruleaza la loc.
Prajitura se acopera peste tot cu un strat subtire de frisca batuta, iar restul de frisca se pune intr-un sprit cu dui stelat si se fac diverse decoratii:
Albinutele „bine dispuse” de pe suprafata prajiturii le-am modelat cu o seara inainte, din caramele sugus si le-am finisat pictand cu o scobitoare inmuiata in ciocolata topita. Aripile le-am decupat din foi de napolitane si le-am tavalit insistent prin zahar pudra:
Prajitura finisata se da la frigider cel putin 2 ore inainte de a fi servita.
E mai buna dupa ce odihneste de pe o zi pe alta la frigider si foaia cu miere, care devine destul de tare dupa ce se raceste, dar stand la frigider cu crema de lapte si frisca se va impregna cu umiditatea acesteia si se va fragezi. In rest…numai lapte si miere!
Lasă un răspuns