Tort cu zmeura si iaurt -Fluturi albi in zmeuris-
Mi-am consultat prietenele cum sa botez acest tort cu iaurt si zmeura – reteta, din nou, inventata, inspirata de cea mai frumoasa zi de pana acum a acestei primaveri, ziua in care mi-a poposit la fereastra insorita a bucatariei un fluturas alb, nu stiu de unde venit. Sper sa aiba o soarta buna acest fluture grabit si sa nu ii inghete aripioarele pe undeva, pe mine m-a inspirat sa aleg decorul tortului la care lucram:
Blatul:
Veti rade sau nu, blatul este un „supercalifragilistic” dupa reteta postata a checului cu acelasi nume (bineinteles, puteti folosi orice blat va este pe plac, unul din reteta de chec preferata sau dintr-un pandispan simplu sau cu cacao etc.). Iata:Am amestecat:
- 8 linguri rase de faina
- 8 linguri rase de zahar
- 1 lingurita de praf de copt
- 2 linguri de cacao
Am adaugat:
- >
- 2 oua
- 6 linguri de lapte
- 6 linguri de ulei
Am pus totul intr-un vas rotund, care rezista la microunde:L-am introdus in cuptorul cu microunde pentru 5 minute, la puterea 850 de wati:Desigur, se poate folosi orice blat preferati.
Crema pentru Tort Cu Zmeura si Iaurt:
- >
- 400 de grame de zmeura congelata
- 4 albusuri
- 2 linguri gelatina granule
- 200 de grame de smantana
- 120 de grame ciocolata alba
- 150 de grame de iaurt cu 3,5 % grasime
- 300 de grame de zahar
Pentru inceput, rupeti in bucati mici ciocolata alba, in smantana asezata intr-o cratita.Puneti pe foc mic si amestecati continuu, pana se dizolva ciocolata si luati imediat cratita deoparte, lasand-o la racit:Cand s-a racorit, puneti cratita cu crema de smantana in frigider.
Zmeura si 200 de grame de zahar se pun intr-o cratita:Se pune cratita pe foc si se fierbe cateva minute. Continutul cratitei se rastoarna intr-o sita asezata deasupra unui vas:Se paseaza insistent, pentru a nu pierde pulpa fructului, si se obtine acest piure de zmeura:Gelatina se hidrateaza cu 2 linguri de apa:Albusurile se bat spuma tare, se adauga restul de zahar si se continua baterea pana la obtinerea unei bezele ferme:Se transfera vasul cu bezeaua pe un alt vas cu apa care fierbe si se continua baterea:Cand bezeaua s-a infierbantat bine si este foarte ferma, scoatem vasul din bain marie:Gelatina se dizolva in microunde sau intr-un vas cu apa fierbinte (fara a o incalzi mai mult de 60 de grade Celsius, daca gelatina va fi oparita isi va pierde proprietatile) si se amesteca cu cateva linguri din piureul de zmeura:Se mixeaza crema de smantana pana incepe sa formeze ciocuri deasupra, se amesteca cu iaurtul:Crema de iaurt si smantana se ameteca cu piureul de zmeura, pastrand o ceasca (cca 150 de ml) de piure pentru ornat, se adauga gelatina, apoi totul se toarna peste bezea, mixand cateva secunde, doar pana la omogenizare:In forma de tort cu inel detasabil se aseaza blatul, se decupeaza fasii de hartie de copt care se pun pe margini si se toarna crema (care e destul de fluida, dar se va intari la frigider):Se tortul la frigider pentru cel putin 3 ore.
Dupa trecerea acestui timp, se fierbe piureul de zmeura ramas cu o lingura de amidon omogenizat cu putina apa, apoi se toarna peste tort:Se da din nou la frigider.
Decoratie:
Pe hartie de copt mi-am desenat sabloane pentru aripile si corpul fluturilor, pentru floricele si carlionti, apoi cu ciocolata alba topita, pusa intr-un pos, am trasat conturul desenat, pe dosul hartiei:Am asamblat fluturii lipindu-i cu ciocolata topita:Am scos tortul din forma si am indepartat hartia de jur imprejur:Am inceput sa asez decorurile – incepand cu florile si carliontii de pe margini:Si iata tortul gata:Sectiune super aromata:Pofta buna!
Lasă un răspuns