
Tort cu nucă și ciocolată





Tort cu nucă și ciocolată – rețetă. În acest articol găsești prezentată pas cu pas rețeta unui tort de nucă excepțional cu cremă de nucă și blat pufos de nucă. Acestui tort cu nucă i-am adăugat un decor de ciocolată ușor de realizat și de mare efect.
Tortul cu nucă sau tortul de nucă (nu s-a hotărât care prepoziție servește mai bine denumirea acestui dulce delicios) este unul dintre deserturile de tradiție, la noi, în Banat. Cu toate că multe dintre ulițele satelor bănățene erau umbrite de nuci seculari, nuca a fost considerată întotdeauna un ingredient prețios. Din cauza asta, prăjiturile cu nucă erau considerate un semn de opulență. Așa că, de la petrecerile cu pretenții, nu aveau cum să lipsească prăjiturile și torturile cu nucă. Chestia asta făcea deliciul invitaților, în același timp fiind un element care atesta bunăstarea gazdelor.
Din câte-mi amintesc, atunci când era vorba despre un tort cu nucă, provocarea pentru gospodină era să reușească o cremă cât mai albă și mai spumoasă. Iar în amintirile mele, care au păstrat intacte zeci și sute de secvențe și experiențe gurmande, nimeni, dar chiar nimeni nu reușea să facă un tort cu nucă mai alb și mai delicios decât mătușa mea pe care o chema la fel ca pe mine.
PENTRU ALTE REȚETE DE PRĂJITURI CU NUCĂ CLICK PE POZA DE MAI JOS
Printr-o coincidență, femeia asta, pe care o chema Laura și, de domnișoară, purta un alt nume de familie decât Laurențiu, s-a căsătorit cu un nepot al bunicului meu. Astfel a ajuns să o cheme la fel ca pe sora tatălui meu. Încă și mai târziu, ca pe mine. Dar n-are rost să vă plictisesc cu istoria arborelui meu genealogic. Nu despre asta e vorba, ci despre faptul că această Laura Laurențiu, despre care, din păcate, trebuie să vorbesc la timpul trecut, a fost o mare, pasionată și desăvârșită Gospodină. Asta într-o vreme în care acest termen – în vremea de pe urmă inexplicabil bagatelizat și chiar deplasat din punctul de vedere al semnificației către un sens negativ – denumea o femeie de ispravă, de fapt, o Doamnă.
Acum gândindu-mă, mi se pare uluitor cum se pricepea să facă absolut orice. Cât de ingenioasă, chibzuită și îndemânatică a fost această Laura Laurențiu! Casa ei, decorată cu goblenuri lucrate de mâinile ei, cu un pas mai mărunt decât vârful acului, pur și simplu redefinea înțelesul cuvântului impecabil. Totul era la locul lui. Totul strălucea și, mai ales, totul îți crea o senzație plăcută de firesc, de confort, în timp ce gazda surâzătoare te făcea să te simți binevenit și să nu te temi să calci pe covoarele care nu păreau să mai fi fost călcate de vreo ființă omenească. De parcă toate astea s-ar fi făcut singure!
ALTE REȚETE DE TORTURI FESTIVE – CLICK PE POZA DE MAI JOS
Mătușa mea locuia într-un bloc turn, vizavi de patinoar. Deseori, iarna, îi băteam la ușă. De fiecare dată, în minutul următor după care se deschidea ușa, mă trezeam cu o cacao fierbinte în față, de parcă ar fi știut dinainte că voi veni! Tot felul de prăjiturele, o felie de cozonac, niște cornuri pufoase și parfumate, leacuri pentru genunchi juliți, ac și ață pentru nasturii pierduți sau pantalonii sfâșiați, le avea pe toate la îndemână. Și când făcea un tort cu nucă… Doamne, era o operă de artă! Alb, cu o cremă delicioasă, să nu te mai saturi de ea, cu blat moale și ușor. Chiar nu am mai mâncat niciodată așa ceva, în altă parte decât în casa acestei uimitoare mătuși a cărei trecere prin viața tuturor celor care-au cunoscut-o a fost, din păcate, mult prea scurtă.
Cu gândul la acest excepțional tort cu nucă, pe care de prea mult timp nu am mai avut prilejul să-l gust, am încercat să recreez din memorie gustul desertului altei Laure Laurențiu. Și mi-a ieșit un tort excepțional, cred că mătușa mea l-ar savura cu plăcere și ar fi mândră de mine. Doar că, amintirea fiind atât de îndepărtată, nu mai știu dacă gustul e chiar la fel. Știu doar că e foarte bun și că merită împărtășit.
Ingrediente tort cu nucă și ciocolată
blat:
- 1 blat de tort cu nucă cu diametrul de 24 cm, înalt de 6 cm, făcut după rețeta de aici
cremă de nucă prăjită cu unt și mascarpone:
- 275 de grame de nucă prăjită și decojită (procedeul urmează mai jos)
- 350 de grame de unt nesărat, cu 82% grăsime, foarte moale
- 250 de grame de mascarpone (60% grăsime)
- 150 ml. smântână pentru frișcă cu 35% grăsime
- 250 de grame de zahăr
- 1 praf generos de sare
- 1 lingură de pastă de vanilie naturală (în lipsa acesteia, se vor folosi 3 linguri de extract de vanilie sau 3-4 plicuri de zahăr vanilat)
ganache de ciocolată – opțional:
- 150 de grame de smântână pentru frișcă
- 150 de grame de ciocolată cu 70% cacao
- 25 de grame de unt
decor de ciocolată și nucă prăjită – opțional:
- 60 de grame de nucă prăjită
- 200 de grame de ciocolată cu lapte cu 45% cacao
Mod de preparare Tort cu nucă și ciocolată – blatul
Blatul acestui tort este un pandișpan cu nucă, pufos și gustos, ușor umed, al cărui mod de preparare pas cu pas îl găsiți în rețeta deja publicată, click aici. Dacă doriți să accentuați intensitatea gustului de ciocolată al acestui tort, se poate folosi și un blat umed cu ciocolată, pregătit după rețeta de aici. Din ingredientele specificate la rețeta de blat de tort pandișpan cu nucă rezultă un blat cu diametrul de 24 cm și înălțimea de 6 cm, suficient de înalt ca să fie frumos feliat – transversal – în 3 felii.
Prăjirea nucilor
Pentru crema de nucă dar și pentru decorul de ciocolată cu nucă am folosit nuci prăjite și pe cât posibil decojite. Mai jos am descris cum am procedat.
1. 350 de grame de miez de nucă se întinde într-un strat uniform pe tava cuptorului. Se încinge cuptorul la 180°C. Nuca se coace timp de aproximativ 5-8 minute, până când devine brun-aurie și simțim mirosul inconfundabil de prăjit.
2. Nucile prăjite, fierbinți, se răstoarnă pe un prosop de bucătărie curat și uscat. Se adună prosopul și se freacă nuca prăjită, fără a presa prea tare, ca să nu se zdrobească. Cea mai mare parte a nucilor vor pierde coaja de la suprafață prin această operație, ceea ce va ajuta la obținerea unei creme cu un aspect mult mai plăcut. În final, am pus nuca într-o sită și am cernut-o, îndepărtând astfel particulele de coajă uscată care aderaseră de miezul de nucă prăjit. Pe prosopul de bucătărie, în plan secund, se vede câtă coajă negricioasă s-a desprins prin această operație.
3. Cântărim 275 de grame de nucă prăjită pe care o păstrăm deoparte pentru cremă. Ceea ce rămâne vom folosi pentru decorul de ciocolată (care, de altfel, este opțional).
Realizarea decorului de ciocolată și nucă
4. Acest decor de ciocolată și nucă este chiar ușor de realizat și are un efect vizual – și nu doar, fiind delicios – foarte puternic. Am menționat, totuși, că este opțional, pentru că e posibil ca unii dintre voi să dorească pur și simplu un tort cu nucă, fără niciun strop de ciocolată.
Pentru realizarea acestui decor, am pus pe foc o cratiță cu apă de 2-3 degete și deasupra ei am așezat un castron termorezistent, așa încât fundul castronului să nu atingă apa care fierbe (bain marie). În acest castron am pus 200 de grame de ciocolată cu 45% cacao, ruptă în bucăți egale. Am lăsat ciocolata să se topească lent. Între timp, am tocat mărișor, cu cuțitul, nuca prăjită pentru decor.
5. Am pregătit o coală de hârtie de copt deasupra căreia am așezat un inel pentru torturi cu diametrul de 22 cm. E chiar în regulă să fie cu ceva mai mic decât diametrul tortului, se va așeza mai bine în final. Odată ce s-a topit ciocolata, am păstrat deoparte 2 linguri de nucă tocată iar restul am amestecat-o cu aceasta. Am turnat ciocolata în inelul pregătit. Cu o spatulă, am întins-o într-un strat uniform.
6. Rapid, am presărat pe deasupra cele 2 linguri de nucă prăjită păstrate. Am ridicat cu grijă inelul pentru tort și am dat la frigider discul de ciocolată rezultat.
7. După ce s-a solidificat perfect, am tăiat discul de ciocolată în 12 bucăți egale, cu ajutorul unui cuțit lung, înmuiat în apă fierbinte și bine șters după fiecare tăietură.
Crema de nucă
8. Cele 275 de grame de nucă prăjită păstrate pentru cremă se macină mărunt. Într-o crăticioară, se pun 150 ml. de smântână pentru frișcă și 250 de grame de zahăr. Se pune crăticioara pe foc mediu, supraveghindu-se atent. Când începe să fiarbă cu bulbuci, se adaugă nuca măcinată, toată deodată. Se amestecă energic și se ține pe foc 2-3 minute, apoi se trage deoparte și se lasă să se răcească bine, până la temperatura camerei.
9. Untul și mascarpone, bine scurs de zer, se pun într-un castron mare. E foarte important ca acestea să fie la temperatura camerei, recomand să fie scoase din frigider cu măcar 2 ore înainte să începem să lucrăm efectiv cu ele. Se adaugă un praf generos de sare.
10. Se spumează cu mixerul la viteză mare untul cu brânza mascarpone. Batem câteva minute, până când crema crește în volum și devine spumoasă.
11. Lingură cu lingură, în timp ce se mixează continuu, se adaugă toată baza de cremă de nucă fiartă. E important ca aceasta să nu mai fie deloc caldă, ca să nu se separe cumva crema.
12. După ce baza de cremă s-a încorporat complet, se adaugă vanilia (pastă de vanilie, extract sau zahăr vanilat, dar să aibă un gust intens de vanilie care îl va completa foarte plăcut pe cel de nucă). Se mai mixează câteva clipe și crema va fi gata. Este o cremă cu o culoare deschisă, foarte plăcută, foarte gustoasă, care se lucrează foarte ușor, fiind suplă și plăcută.
Asamblare Tort cu nucă și ciocolată
13. Înainte de a trece la asamblarea propriuzisă, mai am un pas de adăugat pe lista opționalelor: ganache-ul de ciocolată. Am folosit acest ganache atât pentru decor, cât și la asamblare, pentru a accentua aroma de nucă a blatului și a cremei, știut fiind că nuca este atât de bine completată de ciocolată. Pentru asta, am înfierbântat pe foc 150 ml. de smântână pentru frișcă, într-o crăticioară. Am adăugat ciocolata ruptă în bucăți (150 de grame, cu 70% cacao) și am amestecat lent până când s-a omogenizat perfect. Am adăugat untul și am amestecat până la încorporarea acestuia.
14. Blatul cu nucă se poate însiropa ușor, dacă doriți, cu un sirop care să-i completeze plăcut aroma, de exemplu unul cu rom sau vanilie. Eu nu l-am însiropat, acest blat deja având o textură ușor umedă. Am așezat, așadar, pe platou, felia de blat pentru bază și am acoperit-o cu 1/3 din ganache-ul de ciocolată, într-un strat uniform.
15. Pentru a avea siguranța obținerii unul tort perfect drept, după acest pas am continuat prin fixarea blatului de la bază într-un inel pentru torturi cu diametrul de 24 cm. Am întins deasupra de blatul acoperit cu ganache un strat generos – cam de 2 cm grosime – din crema cu nucă, pe care l-am nivelat cu spatula. Am continuat cu blatul intermediar, acoperit cu încă 1/3 din ganache, apoi încă un strat gros de aproximativ 2 cm din crema cu nucă. Am încercat să obțin straturi de blat și cremă cu grosimi egale, pentru un aspect plăcut al secțiunii tortului.
16. Am acoperit cel de-al doilea strat de cremă cu ultimul strat de blat, am presat ușor și am dat tortul la frigider.
Tort cu nucă și ciocolată – decorarea tortului
17. Pentru decor, am folosit crema de nucă rămasă, suficientă pentru a îmbrăca tortul. În plus, am folosit cantitatea de ¹⁄3 din ganache care a rămas nefolosită și decorul de ciocolată realizat mai devreme. Din cremă, am pus într-un poș, la care am atașat un dui stelat, cam 3 linguri cu vârf de cremă. Suficientă pentru 12 aveline decorative. Dacă ganache-ul s-a întărit, trebuie ușor încălzit, doar cât să redevină fluid. Se toarnă apoi într-un poș cu deschizătură mică.
18. După ce tortul s-a răcit bine, l-am scos cu grijă din inelul pentru torturi.
19. Am îmbrăcat tortul în crema de nucă rămasă, atât pe laterale, cât și pe suprafață.
20. Am netezit cu grijă crema, folosind o spatulă de metal. Am turnat apoi ganache-ul semifluid de jur împrejurul tortului, permițându-i să se scurgă ușor pe margini.
21. Din crema de nucă păstrată în poș, am format 12 aveline decorative pe marginea suprafeței tortului.
22. Am așezat oblic, deasupra fiecărei aveline, câte o bucată din decorul de ciocolată cu nucă prăjită. Pentru că mi-a mai rămas puțină cremă în poș, am mai format o avelină chiar la mijloc. După gustul meu, decorul e arhisuficient în această fază și orice aș adăuga ar fi în plus.
Servire tort cu nucă și ciocolată
Am dat tortul la frigider pentru 2 ore apoi l-am servit. Un lucru foarte plăcut este că această cremă nu se întărește excesiv, asemenea altor creme cu unt. Asta face tortul potrivit pentru a fi servit direct din frigider. Ce-i drept, nu l-am ținut prea mult la frigider. Având o ocazie specială, acest tort cu nucă a dispărut mult mai repede decât apăruse. În cazul în care veți păstra tortul la frigider de pe o zi pe alta, e posibil să fie indicat să-l scoateți din frigider cu 30 de minute. Poate chiar o oră înainte de servire! Oricum, a fost o încântare! Una dintre musafire a spus că i-am răscolit toate amintirile dulci din copilărie. Nu i-am spus imediat, dar le răscolisem și pe ale mele.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns