Tort cu mere si coniac
Ce reteta de tort sa alegi cand e vorba de a sarbatori un om care pretuieste infinit mai mult fondul decat forma, care nu da doi bani pe nimic ce ar parea ca aduce a butaforie, care iubeste cu patima viata cu tot ceea ce e simplu si autentic in ea? Cred ar fi potrivit un tort nepretentios, cu un gust acceptat ca fiind foarte bun… de exemplu gust de placinta cu mere :), dar imbogatit si rafinat prin cateva adausuri nobile. Nu cred ca sunt multi cei care ar face o asemenea alegere, dar eu am facut-o si nu imi pare rau :)). Reteta de tort de mere si coniac este inspirata de tortul de mere si calvados pe care il savurez, uneori, la un restaurant – prieten din Timisoara, sau as putea spune la restaurantul unui prieten, dar de la o vreme am ajuns sa consider prieteni si omul, si locul.
Ingrediente tort cu mere si coniac:
- 3 foi de foietaj, din 600 de grame de faina 000, 1 lingurita rasa de sare, 330 de ml. de apa foarte rece, 1 lingurita de otet alb, 450 de grame de unt
- 8 mere granny smith marisoare
- 150 de grame de stafide
- 80 de mililitri de coniac
- 80 de grame de unt
- 550 de grame de zahar tos
- 4 linguri de amidon alimentar
- 1 litru de smantana pentru frisca
- 4 linguri de zahar pudra
- 2 plicuri de intaritor de frisca
- 1,3 litri de lapte
- 8 galbenusuri
- 250 de grame de faina alba fina (000)
- 2-3 linguri de esenta de vanilie
- zahar pudra pentru finisat
Preparare tort cu mere si coniac:
Se prepara un aluat frantuzesc clasic, asa cum am descris aici. Dupa ultima impachetare se intinde aluatul intr-o foaie de 1 cm. grosime care se imparte in 3 parti egale. Se intind cele trei foi dupa dimensiunea tavii de la aragaz, se perforeaza cu furculita si se coc pe rand in cuptorul incins la 190 de grade (se poate folosi si foietaj cumparat).
Stafidele se pun la inmuiat in coniac:
Se aleg mere frumoase si destul de mari:
Merele se curata de coaja si casuta semintelor si se taie in cuburi, pastrandu-se intr-un vas cu apa rece si lamaie pana sun toate pregatite, pentru a evita oxidarea lor. La final, se scurg merele de apa.
Intr-o cratita se caramelizeaza 250 de grame de zahar tos, pana cand primeste o frumoasa culoare aurie. In acest moment se adauga untul si merele.
Se fierbe totul pana cand zaharul caramelizat e complet dizolvat iar merele inoata intr-un sirop auriu si adauga stafidele si coniacul.
Amidonul se dizolva in 3 linguri de apa rece si se adauga in cratita, amestecand bine. Se fierbe pana cand se ingroasa.
Se suprapun foile de foietaj si cu ajutorul unui cutit foarte bine ascutit se egalizeaza marginile. Amestecul de mere, fierbinte, se imparte pe doua dintre foile de foietaj, pastrand-o deoparte pe cea mai aspectuoasa.
1,2 litri de lapte se pun la fiert. Galbenusurile se amesteca cu restul de zahar (300 de grame) si faina, se dilueaza cu cei 100 de mililitri de lapte ce au ramas si se adauga peste laptele fierbinte, amestecand cu grija pana cand fierbe si se ingroasa. Se adauga esenta de vanilie si se lasa crema deoparte, acoperita cu o folie alimentara, pana cand se raceste.
Smantana pentru frisca se bate spuma tare, se adauga zaharul pudra si se bate in continuare. In final, se stabilizeaza cu intaritorul pentru frisca, mixand pana la completa incorporare a acestuia.
Jumatate din cantitatea de frisca batuta se pastreaza pentru ornat, iar cealalta jumatate se amesteca cu crema de vanilie deja racita, cu miscari de jos in sus.
Deasupra merelor de pe primul blat se aseaza jumatate din cantitatea de crema de vanilie cu frisca.
Se suprapune al doilea blat cu mere si se acopera cu restul de crema ramasa. Blatul superior se taie dupa preferinta, eu l-am impartit in dreptunghiuri egale pe care le-am separat in cate doua triunghiuri, pe diagonala.
Deasupra cremei am spritat frisca, deasupra careia am asezat cate un triunghi de foietaj, cu varful usor ridicat.
In final, am acoperit marginile tortului cu frisca si am presarat zahar pudra pe deasupra.
Tortul se da la frigider pentru cel putin doua ore inaintea servirii.
A avut un gust magnific si cu toate ca a fost marisor, viata lui a fost tare scurta, epuizandu-se intr-o oara din momentul in care l-am prezentat. Nici nu mai retin cati dintre meseni mi-au spus „e cel mai bun tort pe care l-am mancat in viata mea”. :)
Lasă un răspuns