Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Chec cu mere și scorțișoară, rețetă pas cu pas

Chec cu mere și scorțișoară, rețetă pas cu pas

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 15.09.2019
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
PUBLICITATE

Chec cu mere și scorțișoară, rețeta pas cu pas, cu lista de ingrediente cu gramaje exacte și modul de preparare detaliat. Cum să faci un chec cu mere fraged și pufos, perfect copt, marmorat și parfumat cu scorțișoară.

Cred că fructele regale al toamnei sunt merele. Parfumul și savoarea lor dulce-acrișoară mă inspiră adesea să fac ceva bun cu mere. Prăjituri, plăcinte, torturi, până și un banal compot de mere cu scorțișoară, toate ne plac, ne mângâie sufletul și ne fac cumva să redescoperim copilăria, cu plăcintele cu mere ale bunicilor, cu minunatele mere în pijama, toate fiind, la vremea lor, dovezi al dragostei cu care am fost răsfățați. Și cum timpul nu stă pe loc, ne vine vremea să-i răsfățăm și noi pe ai noștri. De exemplu, cu acest minunat chec cu mere și scorțișoară.

chec cu mere si scortisoara reteta chec cu mere reteta chec cu mere marmorat reteta laura laurentiu

Chiar dacă nu le vedeți imediat, să știți că merele sunt acolo, în acest chec parfumat și pufos. Iar despre scorțișoară, ea este aroma care merge cu merele ca mâna cu mănușa. Nu se putea fără ea și m-am gândit cum să o adaug fără a afecta negativ culoarea checului cu mere. Și mi-a venit o idee simplă, dar de efect, după părerea mea: un chec cu mere marmorat.

Ingrediente chec cu mere și scorțișoară

pentru o formă de chec cu dimensiunile de 26*11*8 cm

  • 500 de grame de mere (eu am folosit 2 mere foarte mari, cu pulpa tare)
  • 3 ouă mari (60 de grame/bucată, cântărite cu coajă cu tot)
  • 200 de grame de zahăr
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • zeama de la ½ de lămâie
  • 30 de grame de unt (nu contează cât de gras și poate fi și din frigider)
  • 130 de grame de unt cu 82% grăsime, foarte moale, la temperatura camerei
  • 300 de grame de făină
  • 5 grame de praf de copt (½ de pliculeț)
  • 1 praf bun de sare
  • 2 lingurițe de pudră de scorțișoară

Mod de preparare chec cu mere și scorțișoară

Pregătirea piureului de mere

1. Pentru acest chec cu mere și scorțișoară, modul de preparare începe cu pregătirea unui piure de mere consistent. Merele se spală bine, se zvântă și se curăță de coajă. Se taie în jumătăți, se scobesc de căsuța semințelor apoi se taie cubulețe cam de 3 cm. Cubulețele se pun într-un castron și se stropesc cu zeama de lămâie. Într-o tigaie adâncă, se topesc 30 de grame de unt. Se adaugă merele cu tot cu zeama de lămâie din castron și 100 de grame de zahăr.

calirea merelor

2. Se acoperă tigaia cu capacul și merele se gătesc astfel vreo 10 minute, până când eliberează mult sirop și încep să se înmoaie. După aceea se descoperă tigaia și merele se călesc în continuare, supraveghindu-le atent, până când siropul scade destul de mult, să depășească jumătate de centimetru adâncime, dar nici să nu se caramelizeze. Deîndată ce siropul a scăzut, luăm tigaia de pe foc.

mere la calit

3. Tot conținutul tigăii, merele gătite și siropul scăzut, se transferă într-un castron (sau în blender). Se zdrobesc bine cu blenderul de mână (sau cu un blender de putere).

zdrobire mere calite

4.Pentru acest chec cu mere și scorțișoară, avem nevoie de un piure de mere consistent și omogen. Odată ce l-am obținut, îl lăsăm să se răcească până la temperatura camerei, înainte de a continua. Pentru a grăbi răcirea, vasul cu piureul de mere se poate pune într-un vas mai mare cu apă foarte rece (atenție, însă, să nu intre apă în piure!!!). Deasemenea, acest piure de mere se poate pregăti în avans și se poate păstra la frigider 1-2 zile.

piure consistent de mere

Prepararea compoziției de bază

5. Pentru acest chec cu mere și scorțișoară, pregătim o formă de chec cu dimensiunile de 26*11*8 cm, căptușind-o cu hârtie de copt. Eu am lăsat ceva mai lungi marginile hârtiei, mă ajut de ele când trebuie să scot checul copt din formă. Într-un castron, amestecăm făina cu praful de copt și le lăsăm deoparte.

6. Vom începe prepararea compoziției de chec cu mere și scorțișoare cu spumarea untului. Punem untul cu 82% grăsime, care trebuie să fie foarte moale, în castronul mixerului. Adăugăm 50 de grame de zahăr și 1 plic de zahăr vanilat și mixăm la viteză medie, până când untul crește în volum și zahărul se dizolvă. În timpul mixării, va fi nevoie să oprim mixerul din când în când și să răzuim cu o spatulă pereții castronului, împingând untul înapoi în vas.

untul batut spuma cu zahar

7. Se separă ouăle iar albușurile se colectează separat, într-un castron mare. Pe rând, vom adăuga câte 1 gălbenuș peste untul spumat, mixăm, răzuim cu o spatulă castronul de compoziția care eventual se lipește de acesta, abia apoi adăugăm următorul gălbenuș.

preparare compozitie de baza pentru chec cu mere si scortisoara

8. După ce toate gălbenușurile sunt încoporate, începem să adăugăm pe rând câte 1 lingură din făina amestecată cu praful de copt (punctul 5) și câte 1 lingură bună din piureul de mere. Mixăm la viteză mică și continuăm până s-au încorporat complet atât făina cât și piureul de mere.

adaugare faina si piure de mere

Ultima rețetă publicată

ALTE REȚETE DE CHEC

Vom obține o compoziție destul de densă, aceasta fiind baza pentru al nostru chec cu mere.

compozitia cu mere

9. Pornim acum cuptorul și-l fixăm la 180°C. Într-un castron separat, adăugăm peste albușuri sarea și le batem spumă cu mixerul. După ce se formează spuma, adăugăm zahărul rămas (50 de grame) și batem până ce se dizolvă complet.

albușuri spuma

10. Adăugăm ¹⁄3 din spuma de albușuri peste compoziția preparată la punctul 8 și omogenizăm energic. Astfel, compoziția cu mere va deveni mai suplă, permițând încorporarea restului de albuș spumă mai ușor.

incorporarea albus spuma in compozitia de baza

11. Adăugăm restul spumei de albuș și o încorporăm în compoziția de bază pentru chec cu mere prin împăturiri succesive.

amestecare albus spuma cu compozitia de baza

12. Scoatem ¹⁄3 din compoziția de bază într-un castron separat și adăugăm scorțișoara. Amestecăm bine și suntem gata de asamblarea checului cu mere și scorțișoară.

adaugare scortisoara in o treime din compozitie

Asamblarea, coacerea  și răcirea checului

13. În forma deja pregătită (vezi punctul 5) se toarnă compoziția de culoare deschisă la bază. Deasupra, se așează compoziția cu scorțișoară, lingură cu lingură, pe toată lungimea formei de chec.

asamblarea celor doua compozitii in forma

14. Cu unt cuțit cu vârful rotund, amestecăm lejer cele două compoziții, ca să obținem un efect de marmorare pentru al nostru chec cu mere și scorțișoară. Dăm imediat forma la copt, în cuptorul preîncins la 180°C, la o înălțime medie. Timpul de coacere este de 55 de minute – 1 oră. La mine a durat chiar o oră în cap până a fost gata, adică până când o scobitoare băgată în chec a ieșit curată.

marmorarea compozitiei cu mere cu cea cu scortisoara

Acesta este checul după o oră la cuptor, când a trecut testul scobitorii.

chec cu mere si scortisoara copt

Ca să-l scot din formă, am apucat marginile hârtiei de copt, răsfrânte în afară, și am ridicat checul cu mere foarte ușor.

chec cu mere si scortisoara scoatere din forma

Imediat, am așezat checul cu mere și scorțișoară pe un grătar special pentru prăjituri, am desprins cu grijă hârtia de copt și l-am culcat pe o parte. I-am schimbat poziția de câteva ori, când pe o parte, când pe cealaltă, până când s-a răcit complet.

chec cu mere si scortisoara la racit

Servire

Nu recomand să se taie checul cu mere și scorțișoară până când nu se răcește complet. Știu că nu e atât de simplu, va mirosi tare bine în bucătărie, dar… rezistăm, altfel riscăm să compromitem checul, care se poate încruzi dacă e tăiat cald. După ce s-a răcit, e minunat de pufos și aromat și, desigur, perfect copt, lucru de care vă puteți convinge din imaginea animată de mai jos.

poza chec

Să vă fie de folos!

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 comentarii la Chec cu mere și scorțișoară, rețetă pas cu pas

  1. Andreea spune:

    Am facut reteta si e checul a iesit foarte, foarte bun, aromat, umed si potrivit de dulce!! Singurul minus e ca nu poti manca mai mult de doua felii o data :)), pentru ca este o idee cam gras (recunosc totusi ca nu stiu cum ar trebui sa fie un chec pentru ca de cand ma stiu la noi in casa s-a facut numai pandispan si acum e prima ora cand incerc o reteta de chec).

    Felicitari pentru tot ceea ce faceti!!!

    • Este categoric cu mai multe calorii decat un pandispan, dar ideea este ca poate fi pastrat mai multe zile, se pastreaza mult mai bine decat pandispanul si cate o felie de chec la micul dejun si la cafeaua de dupa masa poate prinde bine. :)

PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE