Chec cu mere și scorțișoară, rețetă pas cu pas
Chec cu mere și scorțișoară, rețeta pas cu pas, cu lista de ingrediente cu gramaje exacte și modul de preparare detaliat. Cum să faci un chec cu mere fraged și pufos, perfect copt, marmorat și parfumat cu scorțișoară.
Cred că fructele regale al toamnei sunt merele. Parfumul și savoarea lor dulce-acrișoară mă inspiră adesea să fac ceva bun cu mere. Plăcinte, prăjituri, torturi, până și un banal compot de mere cu scorțișoară, toate ne plac, ne mângâie sufletul și ne fac cumva să redescoperim copilăria, cu plăcintele cu mere ale bunicilor, cu minunatele mere în pijama, toate fiind, la vremea lor, dovezi al dragostei cu care am fost răsfățați. Și cum timpul nu stă pe loc, ne vine vremea să-i răsfățăm și noi pe ai noștri. De exemplu, cu acest minunat chec cu mere și scorțișoară.
Chiar dacă nu le vedeți imediat, să știți că merele sunt acolo, în acest chec parfumat și pufos. Iar despre scorțișoară, ea este aroma care merge cu merele ca mâna cu mănușa. Nu se putea fără ea și m-am gândit cum să o adaug fără a afecta negativ culoarea checului cu mere. Și mi-a venit o idee simplă, dar de efect, după părerea mea: un chec cu mere marmorat.
Ingrediente chec cu mere și scorțișoară
pentru o formă de chec cu dimensiunile de 26*11*8 cm
- 500 de grame de mere (eu am folosit 2 mere foarte mari, cu pulpa tare)
- 3 ouă mari (60 de grame/bucată, cântărite cu coajă cu tot)
- 200 de grame de zahăr
- 1 plic de zahăr vanilat
- zeama de la ½ de lămâie
- 30 de grame de unt (nu contează cât de gras și poate fi și din frigider)
- 130 de grame de unt cu 82% grăsime, foarte moale, la temperatura camerei
- 300 de grame de făină
- 5 grame de praf de copt (½ de pliculeț)
- 1 praf bun de sare
- 2 lingurițe de pudră de scorțișoară
Mod de preparare chec cu mere și scorțișoară
Pregătirea piureului de mere
1. Pentru acest chec cu mere și scorțișoară, modul de preparare începe cu pregătirea unui piure de mere consistent. Merele se spală bine, se zvântă și se curăță de coajă. Se taie în jumătăți, se scobesc de căsuța semințelor apoi se taie cubulețe cam de 3 cm. Cubulețele se pun într-un castron și se stropesc cu zeama de lămâie. Într-o tigaie adâncă, se topesc 30 de grame de unt. Se adaugă merele cu tot cu zeama de lămâie din castron și 100 de grame de zahăr.
2. Se acoperă tigaia cu capacul și merele se gătesc astfel vreo 10 minute, până când eliberează mult sirop și încep să se înmoaie. După aceea se descoperă tigaia și merele se călesc în continuare, supraveghindu-le atent, până când siropul scade destul de mult, să depășească jumătate de centimetru adâncime, dar nici să nu se caramelizeze. Deîndată ce siropul a scăzut, luăm tigaia de pe foc.
3. Tot conținutul tigăii, merele gătite și siropul scăzut, se transferă într-un castron (sau în blender). Se zdrobesc bine cu blenderul de mână (sau cu un blender de putere).
4.Pentru acest chec cu mere și scorțișoară, avem nevoie de un piure de mere consistent și omogen. Odată ce l-am obținut, îl lăsăm să se răcească până la temperatura camerei, înainte de a continua. Pentru a grăbi răcirea, vasul cu piureul de mere se poate pune într-un vas mai mare cu apă foarte rece (atenție, însă, să nu intre apă în piure!!!). Deasemenea, acest piure de mere se poate pregăti în avans și se poate păstra la frigider 1-2 zile.
Prepararea compoziției de bază
5. Pentru acest chec cu mere și scorțișoară, pregătim o formă de chec cu dimensiunile de 26*11*8 cm, căptușind-o cu hârtie de copt. Eu am lăsat ceva mai lungi marginile hârtiei, mă ajut de ele când trebuie să scot checul copt din formă. Într-un castron, amestecăm făina cu praful de copt și le lăsăm deoparte.
6. Vom începe prepararea compoziției de chec cu mere și scorțișoare cu spumarea untului. Punem untul cu 82% grăsime, care trebuie să fie foarte moale, în castronul mixerului. Adăugăm 50 de grame de zahăr și 1 plic de zahăr vanilat și mixăm la viteză medie, până când untul crește în volum și zahărul se dizolvă. În timpul mixării, va fi nevoie să oprim mixerul din când în când și să răzuim cu o spatulă pereții castronului, împingând untul înapoi în vas.
7. Se separă ouăle iar albușurile se colectează separat, într-un castron mare. Pe rând, vom adăuga câte 1 gălbenuș peste untul spumat, mixăm, răzuim cu o spatulă castronul de compoziția care eventual se lipește de acesta, abia apoi adăugăm următorul gălbenuș.
8. După ce toate gălbenușurile sunt încoporate, începem să adăugăm pe rând câte 1 lingură din făina amestecată cu praful de copt (punctul 5) și câte 1 lingură bună din piureul de mere. Mixăm la viteză mică și continuăm până s-au încorporat complet atât făina cât și piureul de mere.
ALTE REȚETE DE CHEC
Vom obține o compoziție destul de densă, aceasta fiind baza pentru al nostru chec cu mere.
9. Pornim acum cuptorul și-l fixăm la 180°C. Într-un castron separat, adăugăm peste albușuri sarea și le batem spumă cu mixerul. După ce se formează spuma, adăugăm zahărul rămas (50 de grame) și batem până ce se dizolvă complet.
10. Adăugăm ¹⁄3 din spuma de albușuri peste compoziția preparată la punctul 8 și omogenizăm energic. Astfel, compoziția cu mere va deveni mai suplă, permițând încorporarea restului de albuș spumă mai ușor.
11. Adăugăm restul spumei de albuș și o încorporăm în compoziția de bază pentru chec cu mere prin împăturiri succesive.
12. Scoatem ¹⁄3 din compoziția de bază într-un castron separat și adăugăm scorțișoara. Amestecăm bine și suntem gata de asamblarea checului cu mere și scorțișoară.
Asamblarea, coacerea și răcirea checului
13. În forma deja pregătită (vezi punctul 5) se toarnă compoziția de culoare deschisă la bază. Deasupra, se așează compoziția cu scorțișoară, lingură cu lingură, pe toată lungimea formei de chec.
14. Cu unt cuțit cu vârful rotund, amestecăm lejer cele două compoziții, ca să obținem un efect de marmorare pentru al nostru chec cu mere și scorțișoară. Dăm imediat forma la copt, în cuptorul preîncins la 180°C, la o înălțime medie. Timpul de coacere este de 55 de minute – 1 oră. La mine a durat chiar o oră în cap până a fost gata, adică până când o scobitoare băgată în chec a ieșit curată.
Acesta este checul după o oră la cuptor, când a trecut testul scobitorii.
Ca să-l scot din formă, am apucat marginile hârtiei de copt, răsfrânte în afară, și am ridicat checul cu mere foarte ușor.
Imediat, am așezat checul cu mere și scorțișoară pe un grătar special pentru prăjituri, am desprins cu grijă hârtia de copt și l-am culcat pe o parte. I-am schimbat poziția de câteva ori, când pe o parte, când pe cealaltă, până când s-a răcit complet.
Servire
Nu recomand să se taie checul cu mere și scorțișoară până când nu se răcește complet. Știu că nu e atât de simplu, va mirosi tare bine în bucătărie, dar… rezistăm, altfel riscăm să compromitem checul, care se poate încruzi dacă e tăiat cald. După ce s-a răcit, e minunat de pufos și aromat și, desigur, perfect copt, lucru de care vă puteți convinge din imaginea animată de mai jos.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns