Briose Leul Curajos
Am primit o invitatie emotionanta de la Bucataresele Vesele, aceea de a ma alatura unei cauze nobile, din care Asociatia Little People Romania si-a facut o profesiune de credinta: aceea de a oferi suport moral si sustinere copiilor si tinerilor care lupta cu cancerul. Datorita inimosilor voluntari ai asociatiei, traumatizantele experiente ale tratamentelor impotriva cancerului si spitalizarea lunga devine mai usor de suportat pentru tinerii pacienti. Clubul temerarii este o comunitate vie si activa a tinerilor care au invins in lupta cu cancerul si care doresc sa devina un model pentru toti cei care inca sunt pe baricade.
Ce putem noi facem ca sa sustinem aceasta cauza: in mod simbolic, culoarea galbena si „leul curajos” au devenit emblematice pentru aceasta cauza. Bucataresele Vesele au creat “Desertul Invingatorului“, lansandu-le tuturor pasionatilor de gatit provocarea de a-l reinterpreta conform propriului gust, pastrand, insa, coloritul si tema lansata de Clubul Temerarii. Va invit asadar si pe voi sa va alaturati acestei cauze, incarcand fotografiile cu leul vostru curajos in formularul de la finalul acestui articol pana in data de 2 octombrie 2013. Fotografiile voastre, alaturi de ale multor altor pasionati de gatit, vor ajunge la acesti copii greu incercati, indulcindu-le putin suferinta.
00:2000:2500:4512
Eu am ales sa pregatesc reteta mea de Briose cu urda, nemaipomenit de fragede, cu unele mici modificari:
Ingrediente Briose Leul Curajos:
- 200 de grame de urda proaspata de vaca (se poate inlocui cu o branza proaspata de vaci, data prin sita ca sa aiba o textura cat mai fina)
- 150 de grame de unt
- 200 de grame de zahar
- 1 praf de sare
- 1 ou mare
- coaja de la 1 lamaie + 1 portocala
- 1 lingurita rasa de curcuma, pentru a accentua culoarea galbena
- 2 linguri de zeama de lamaie
- 1 lingura de extract de vanilie
- 240 de grame de faina
- 1/2 lingurita praf de copt
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
- 12 patratele de ciocolata cu lapte
- crema: 200 de grame de smantana pentru frisca si 200 de grame de ciocolata cu lapte
- decor din pasta de zahar colorata cu curcuma si ciocolata
materiale necesare: tava speciala pentru briose, cosulete speciale de hartie pentru copt cupcakes, pos pentru ornare
Preparare:
1. Se aprinde cuptorul si se seteaza la 180 de grade Celsius.
2. Untul la temperatura camerei, 1 praf de sare, coaja de citrice si zaharul se mixeaza cu mixerul intr-un castron pana se omogenizeaza.
3. Se adauga urda si se mixeaza la inceput la viteaza mai mica, apoi se creste viteza pana se obtine o compozitie spumoasa.
4. Se adauga oul intreg, apoi zeama de lamaie si extractul de vanilie. Se mixeaza la viteza mare 4-5 minute.
5. Separat, se amesteca intr-un castronel faina cu curcuma, praful de copt si bicarbonatul de sodiu si se adauga peste celelalte ingrediente.
6. Se amesteca aluatul cu mixerul pana ce se omogenizeaza perfect.
7. Se aseaza in fiecare locas al tavii pentru briose cate un cosulet de hartie.
8. Cu o lingura se umplu cosuletele pana la jumatate cu aluat, care va fi destul de dens, insa asa trebuie sa fie. Deasupra se aseaza cate o patratica mica de ciocolata cu lapte in fiecare briosa si se preseaza usor.
9. Restul de aluat se distribuie deasupra ciocolatei si se niveleaza usor cu dosul lingurii.
10. Briosele astfel pregatite se coc in cuptorul preincins la 180 de grade Celsius, intr-o pozitie mediana (nici prea sus, nici prea jos) timp de 20-25 de minute, pana cand se rumenesc frumos si trec si testul scobitorii (daca se infige o scobitoare curata intr-o briosa, cand se scoate trebuie sa fie tot curata, fara urme de aluat lipit, semn ca briosa este coapta in interior).
Se scot briosele din forma si se lasa sa se raceasca in cosuletele de hartie pe un gratar special pentru prajituri, apoi se orneaza cu crema ganache pregatita astfel: se infierbanta smantana pentru frisca intr-o craticioara si se adauga 200 de grame de ciocolata cu lapte rupta in bucati. Se ia de pe foc si se amesteca pana cand se topeste ciocolata complet si compozitia e fina si matasoasa. Se lasa sa se raceasca pana la temperatura camerei apoi se da la frigider cel putin 2 ore sau la congelator jumatate de ora. Se bate compozitia cu mixerul pana se intareste si isi dubleaza volumul.
Crema se pune intr-un pos de ornat cu un varf stelat si se spriteaza de jur imprejurul brioselor crema, imitand o coama leonina, apoi se aseaza decorul din pasta de zahar.
Desigur, voi puteti pregati acest desert al invingatorului dupa imaginatia voastra si dupa gusturile voastre, de asemenea. Spor la treaba!
Lasă un răspuns