Prăjitura ochi de ou cu caise sau piersici și mascarpone
M-am tot gândit cum să numesc aceasta prăjitură. Din punctul de vedere al ingredientelor și foarte la obiect, prăjitură cu caise și mascarpone ar fi denumirea care spune chiar totul. Din puntul de vedere al aspectului, jucăuș și amuzant, i-aș putea spune prăjitura ochi de ou. Dacă, însă, evaluez prăjitura asta ușoară și fructată din punctul de vedere al senzației de prospețime pe care o oferă, i-aș putea zice liniștit „briză răcoroasă”.
VEZI REȚETA DE PRĂJITURĂ RĂSTURNATĂ CU CAISE – CLICK PE POZA DE MAI JOS
Prăjitura ochi de ou are blat simplu, bine însiropat, o cremă de mascarpone slab îndulcită și caise sau piersici acrișoare, poșate cu lichior de portocale sau, de ce nu, caise sau piersici din compot. Aș zice că pe vreme de caniculă nemiloasă nu este desert mai potrivit, e aproape ca o înghețată. Merge la fel de bine, însă, atunci când doriți un desert lejer și răcoritor, după o masă copioasă. Prăjitura ochi de ou se face foarte ușor și rapid, dar e bine să o țineți câteva ore bune la frigider înaintea servirii. Dacă e foarte rece, e și mai bine pusă în valoare.
Ingrediente prăjitura ochi de ou
- 6 caise sau piersici nu prea mari, sănătoase și destul de tari sau 12 jumătăți de caise sau piersici din compot
- 250 de grame mascarpone
- 200 de grame de smântână pentru frișcă
- 2 linguri cu vârf de zahăr pudră
- 1 linguriță de extract de vanilie
- coaja rasă și zeama de la 1 lămâie
- 4 linguri de lichior de portocale (opțional)
Pentru blatul de la bază:
- 5 ouă
- 1 lingură de apă rece
- 120 de grame – 6 linguri – de zahăr
- 120 de grame – 6 linguri cu vârf – de făina,
- 1 praf de sare
- 1 linguriță extract de vanilie
Siropul:
- 100 grame de zahăr
- 200 ml. de apă
Mod de preparare prăjitura ochi de ou cu caise sau piersici și mascarpone
Blatul
Ouăle se separă, colectând albușurile și gălbenușurile separat, în două castroane. Albușurile se bat spumă cu sarea. Se adaugă zahărul și se bate până se dizolvă complet. Se adaugă gălbenușurile, făina și vanilia și se încorporează ușor cu o spatulă. Blatul se coace într-o tava obișnuită (a mea are 35×37 cm.) căptușită cu hârtie de copt, la temperatura 180°C. Nu am insistat în mod deosebit asupra preparării blatului pentru că se pot folosi cu succes și ale rețete de pandișpan (click pe link pentru rețeta video), o compoziție de chec cu vanilie sau ce bază pufoasă vă este pe plac.
1. Din blatul răcit, se decupează cu o formă rotundă (în cazul meu, un pahar) discuri cu diametrul de 8-10 cm.
Poșarea caiselor sau piersicilor
Poșarea fructelor folosite pentru prăjitura ochi de ou va fi necesară doar în cazul în care se vor folosi fructe proaspete. Dacă se folosesc piersici sau caise din compot, săriți la subtitlul următor.
2. Pregătim pe foc o cratiță cu apă și alături, un castron cu apă rece, preferabil cu cuburi de gheață adăugate. Piersicile sau caisele întregi se opăresc în apă clocotită timp de 1 minut. Se scot cu o spumieră, se trec în apa rece și se lasă să se răcească. Se decojesc apoi se separă în jumătăți și se îndepărtează sâmburii. Lucrăm cu grijă, e important să obținem jumătăți aspectuoase de fructe.
3. Într-o cratiță sau tigaie largă și adâncă se pun apa și zahărul pentru sirop, împreună cu zeama de lămâie. Se adaugă ½ din coaja de lămâie și 2 linguri de lichior de portocale. Se dă în clocot. După ce zahărul se dizolvă, se adaugă jumătățile de caise. Focul se reduce la minimum, să nu aibă niciun clocot. Fructele se poșează în siropul fierbinte 4-5 minute, atât cât să se înmoaie puțin, fară să-și piardă forma, apoi se scurg de sirop și se lasă deoparte să se răcească. Siropul se lasă să se răcească și el.
Prepararea cremei
4. Crema pentru prăjitura ochi de ou e foarte ușor de făcut. Se pune brânza mascarpone și smântâna pentru frișcă într-un castron larg și se mixează. Deindata ce începe compoziția să se întărească, se adaugă zahărul pudră, extractul de vanilie, 1/2 din coaja răzuită fin de lămâie și 2 linguri de lichior (dacă serviți prăjitura copiilor, puteți renunța la lichior). Se mixează în continuare la viteză mare până când crema se întărește, dar nu mai mult, existând pericolul să se taie dacă este bătuta în exces.
Asamblarea prăjiturii
5. Discurile de blat se însiropează bine cu siropul răcit (3-4 linguri pline de sirop pe fiecare bucată). Se acoperă fiecare disc cu crema de mascarpone și frișcă. Aceasta trebuie doar netezită cu dosul lingurii, nu e nevoie de poș sau alte instrumente pentru ornat. Ideea e să semene cu albușul unul ochi de ou.
6. Deasupra cremei, se așează pe fiecare bucată câte o jumătate de piersică sau caisă răcită și bine scursă se sirop. Siropul rămas se distribuie cu pensula, cu delicatețe, deasupra caiselor, pentru a le da strălucire. Iată, prăjitura ochi de ou e gata!
Prăjitura ochi de ou – servire
Se dă prăjitura ochi de ou la frigider, timp de cel puțin 2-3 ore, înainte de servire. Eu am lăsat-o peste noapte, de fapt am făcut prăjitura la vreme de seară, ăsta e și motivul pentru care pozele din timpul preparării au culorile puțin diferite de restul. Sper că sunt inteligibile, până la urmă asta e cel mai important.
Prăjitura ochi de ou e desertul perfect după o masă copioasă, fiind ușoară și foarte plăcută. La fel de bine merge într-un moment de relaxare, lângă o cafea sau o limonadă.
Poftă mare! :)
Lasă un răspuns