Mere in pijama
Azi am mancat un mic dejun gustos si, asa cum banuiti, ma refer la o portie de mere in pijama. Foarte, foarte rar fac aceste mere in pijama, care ii plac atat de mult barbatului meu. Atat de rar incat el si-a amintit cu precizie ca precedenta editie a fost cu 11 ani in urma si nu exagereaza.
Atunci, barbatul pe care sunt atat de norocoasa ca-l pot numi „al meu” s-a trezit intr-o dimineata si mi-a spus cu glas rugator: „Vreau debele kajgane. Imi faci?”. „Ti-as face daca as sti ce sunt”, i-am raspuns. In traducere mot-a-mot din sarba, debele kajgane ar insemna „omleta grasa”. L-am chestionat, asadar, daca isi doreste o omleta mai consistenta, a zis ca nu-i asta, e ceva dulce si bun. Am sunat la soacra mea care s-a amuzat foarte tare si m-a lamurit ca e vorba despre mere in pijama.
Ei bine, de atunci, spre rusinea mea, nu m-am invrednicit sa ii mai indeplinesc inca o data o dorinta atat de simpla barbatului meu, cel care imi e cel mai inversunat suporter, cel mai bun si devotat prieten, cel mai afectuos sot si mana mea dreapta in orice as vrea sa fac. Si am indreptat asta azi dimineata, cand ne-am bucurat de o zi de toamna asa de frumoasa si de un mic dejun minunat.
Ingrediente Mere In Pijama:
- 1 mar mare, de preferinta acrisor si cu pulpa mai tare (gen granny smith)
- 1 ou
- 1 praf de sare
- 1 lingurita de extract de vanilie
- 3 linguri de faina
- aproximativ 100-150 de ml. de lapte rece
- 20 de grame de unt topit
- 1 lingura rasa de zahar
- ulei pentru prajit
- zahar pudra pentru finisat
- optional: scortisoara pudra
- optional: sos caramel, click pe link pentru reteta
Preparare Mere In Pijama:
1. Marul se decojeste, se feliaza in rondele groase de aproximativ 1 cm iar mijlocul cu partea lemnoasa si semintele se elimina.
2. Separat, oul se spumeaza usor cu sarea si zaharul, se adauga 2 linguri de faina, extractul de vanilie, untul topit si, treptat, laptele rece, amestecand viguros ca sa se obtina un aluat fara cocoloase, de consistenta unui aluat de clatite ceva mai grosut. Daca se doreste un invelis de aluat mai pufos, se poate adauga o farama de drojdie in aluat (1/6 dintr-un cubulet de 25 de grame), caz in care se freaca drojdia cu zaharul pana se lichefiaza, oul se bate cu laptele si untul topit, faina se amesteca cu sarea si se adauga alternativ din ingredientele solide si lichide peste drojdia lichefiata. Noi preferam un invelis subtire si crocant, asa ca am renuntat la drojdie.
3. Se pune pe foc o tigaie si se toarna ulei cam de un deget. Cand uleiul s-a incins bine (o picatura de aluat turnata in ulei sfaraie imediat), feliile de mar se tavalesc prin 1 lingura de faina ramasa, se scutura bine si apoi se trec prin aluatul de clatite. Se pun feliile de mar imbracate in aluat in tigaie si se prajesc pe ambele parti pana devin rumene-aurii, apoi se scot pe hartie absorbanta.
Cam asta ar fi tot :). Desigur, oricat l-am implorat pe barbatul meu sa aiba rabdare pana termin si un sos caramel cu care sa stropim merele in pijama, nu s-a putut, macar o felie a mancat-o imediat, fierbinte, presarata doar cu zahar pudra (desi ar fi mers macar un strop de scortisoara).
Intre timp, am pregatit sosul de caramel dupa reteta de pe blog si am stropit feliile de mere in pijama.
…cata bucurie, ce sentiment de implinire pe fata omului meu! As fi putut sa fac asta mai des, nu mi-a luat mai mult de 15 minute.
Pentru pranz, m-am gandit sa reiau o supa crema de spanac pe care am facut-o de curand pentru Bonduelle Romania, buna, catifelata, gustoasa. Voi ce ati pregatit la micul dejun?
Lasă un răspuns