Panna cotta cu ghimbir
Cand vine vorba de deserturi, nu exista provocare pe care sa nu o accept si acum mai bine de un an mi-am promis mie ca voi da frau imaginatiei tot mai mult in viitor, ca ma voi juca cu ingrediente, culori si texturi cat mai des si ca imi voi depasi limitele cu fiecare desert realizat. Si exact asta incerc sa fac cu cele doua retete postate pana acum pe blogul Laurei.
Panna cotta e probabil unul dintre cele mai simple deserturi, dar si unul dintre cele mai versatile. Vanilie, lamaie, portocala, tonka sau ghimbir sunt doar cateva dintre aromele pe care le puteti folosi in compozitie. De aceasta data eu am folosit lapte de cocos si ghimbir, plus iaurt pentru o nota usor tropicala, dar puteti inlocui laptele de cocos cu smantana pentru frisca si ghimbirul cu aroma voastra preferata. Evident ca puteti turna aceasta panna cotta si in pahare sau alte forme, dar intr-o farfurie mie mi-a creat impresia unei coli albe de hartie care asteapta sa fie infrumusetata, pictata, colorata. E un desert de vara, racoritor care imbina cateva elemente simple de altfel si pe care le puteti face cu 1-2 zile inainte.
02:0000:5002:504-6redus
Ingrediente Panna cotta cu ghimbir
Panna cotta cu ghimbir:
- 220ml lapte de cocos (sau smantana pentru frisca daca nu aveti lapte de cocos)
- 110g zahar
- 1 1/2 lingurite ghimbir proaspat ras
- 8g gelatina pudra + 45ml apa rece
- 300g iaurt grecesc
Jeleu de lime:
- Sucul si coaja de la 1 lime
- 50ml apa
- 30g zahar
- 4g gelatina pudra + 20ml apa rece
Curd de lamaie:
- 5 galbenusuri
- 210g zahar
- 100g unt
- 90ml zeama de lamaie (de la 2 lamai medii)
- Coaja de la 2 lamai
- 1 praf de sare
Sos de zmeura:
- 150g zmeura proaspata
- 50g zahar
- 2g agar agar
- 1 lingura apa
Preparare Panna cotta cu ghimbir
Panna cotta cu ghimbir:
Hidratati gelatina in apa rece pentru 10 minute.
Combinati laptele de cocos cu zaharul intr-un vas si aduceti la punctul de fierbere pe foc mic, amestecand pana se topeste zaharul. Luati de pe foc si adaugati ghimbirul. Lasati sa infuzeze 10 minute apoi strecurati printr-o sita fina.
Adaugati iaurtul apoi topiti gelatina si incorporati-o in amestecul de panna cotta.
Turnati panna cotta in farfurii (aveti grija sa fie farfurii adanci, dar nu prea mari astfel incat portia sa nu fie uriasa, ci suficient cat sa va indulceasca invitatii) si dati la rece cel putin 1 ora. (Puteti turna amestecul si in pahare sau boluri) Din cantitatile date obtineti 4-6 portii, depinde de marimea fiecarei portii.
Jeleu de lime:
Hidratati gelatina in apa rece 10 minute.
Combinati sucul de lime, apa si zaharul intr-un vas si dati in clocot. Luati de pe foc si adaugati coaja de lime. Lasati sa infuzeze 10 minute apoi strecurati.
Topiti gelatina si amestecati-o cu sucul de lime.
Turnati jeleul intr-o caserola sau tava tapetata cu folie alimentara. Jeleul trebuie sa fie in strat subtire pentru ca mai tarziu il veti taia cuburi mici.
Dati la rece cel putin 1 ora apoi taiati-l in cuburi mici si pastrati la rece pana cand veti fi gata sa montati desertul.
Curd de lamaie:
Nu veti avea nevoie de tot curdul pentru acest desert, dar eu mereu fac o portie intreaga pentru ca poate fi pastrat in frigider cateva zile bune si e delicios cu paine si unt, clatite, gogosi, ca umplutura in vreun tort sau ca topping pentru inghetata. Asadar, ingredientele sunt pentru o portie intreaga si veti obtine un borcan mic de curd. E reteta pe care o fac mereu cand am nevoie de curd de lamaie, deci e testata de n-ori si nu mi-a dat gres niciodata.
Amestecati toate ingredientele pentru curd intr-un bol rezistent la caldura si puneti pe baie de aburi, avand grija ca fundul bolului sa nu atinga apa fierbinte.
Tineti pe baie de aburi, amestecand cu un tel, pana compozitia incepe sa se ingroase, aproximativ 20 minute. Poate fi facut si in cuptorul cu microunde, dar nu mai are acelasi gust ca acesta lasat sa-si dezolve aromele la foc mic.
Cat e inca fierbinte, treceti printr-o sita fina pentru a inlatura coaja si transferati intr-un borcan. Dati la rece pana la montarea desertului.
Sos de zmeura:
Puneti zmeura si zaharul intr-un vas pe foc mic si incalziti pana zmeura se inmoaie. Treceti amestecul printr-o sita fina apoi puneti iar pe foc.
Adaugati agar agar si dati in clocot pe foc mic pentru 2 minute.
Luati de pe foc si turnati intr-un bol. Lasati sa se raceasca apoi blenduiti amestecul cu 1 lingura de apa pana obtineti o crema. Puneti amestecul intr-un pos/punga (o punga taiata la un colt e perfecta) si dati deoparte pana la montarea desertului. Puneti si curdul intr-o punga/pos.
Pentru a monta desertul nu aveti nevoie decat de componentele de mai sus – cuburi de jeleu de lime, curd de lamaie, sos de zmeura – fructe proaspete si cat mai multa imaginatie. Aici recunosc ca m-a ajutat si piciul meu, frunzele de menta sunt opera lui, precum si bobitele de coacaze. Pur si simplu combinati toate elementele in farfuria de panna cotta astfel incat sa arate cat mai frumos.
Sa aveti pofta!
Mai multe creatii ale Olgutei puteti descoperi pe blogul ei personal Pastry Workshop.
Lasă un răspuns