Budincă de tăiței cu brânză la cuptor
Budincă de tăiței cu brânză la cuptor rețetă pas cu pas cu imagini. Ce tip de paste sunt potrivite pentru budincă? Cum se face o budincă de paste cu brânză de vaci, Vargabeles.
Unul dintre deserturile accesibile, ușor de pregătit, dar care adună ca prin farmec toată familia la masă, este această delicioasă budincă de tăiței cu brânză de vaci, aromată și nu exagerat de dulce. Eu am început să o pregătesc pe când era fata mea mică, însă aș zice că cei mari au fost mai încântați de desertul ăsta simplu decât însăși copila. Știu sigur că, la vremea respectivă, am ales rețeta dintr-o carte de bucate, în care descoperisem mai multe și felurite feluri de budinci, dar chiar nu îmi amintesc care anume.
E posibil să fi fost o carte veche, pentru că rețeta acestei budinci delicioase seamănă la perfecție cu umplutura de Vargabéles, plăcinta sau budinca ungurească-transilvană care, la fel, în esența e o budincă de paste cu brânză, doar că în mod tradițional este coaptă între foi de plăcintă sau de foietaj. Pe blogul prietenei mele Alex puteți citi legenda acestui preparat specific transilvan, pare-se, originar din Târgu Mureș.
Ingrediente budincă de tăiței cu brânză la cuptor
- 120 de grame de tăiței – eu am folosit tăiței de casă, destul de fini, se pot folosi și alte tipuri de paste, de exemplu tagliatelle
- 4 ouă mari
- 400 de grame de brânză de vaci grasă, scursă de zer
- 100 de grame de smântână
- 20 de grame de unt + încă puțin pentru uns forma
- 60 de grame de pesmet
- 100 de grame de zahăr
- opțional: 50 de grame de stafide înmuiate în 40 ml. de lichior de portocale
- coaja rasă de la 1 portocală sau 1 lămâie (doar partea intens colorată de la suprafață)
- 2 linguri de extract de vanilie
- sare
- opțional, zahăr pudră pentru finisat
Mod de preparare budinca de taitei cu branza la cuptor
1. Se pornește cuptorul și se fixează la 180°C. Se pune pe foc o oală cu 4 litri de apă. Când dă în clocot, se adaugă 1 lingură de sare, apoi toți tăițeii, în ploaie.
2. Tățeii se fierb 2-3 minute, în clocot, nu e nevoie de mai mult. Se scurg apoi printr-o sită iar apa în care au fiert se aruncă. Se lasă tăițeii în sită, deasupra unui castron, să se scurgă bine de apă. Între timp, se unge cu unt și se tapetează cu 1 lingură de pesmet din cantitatea totală o formă potrivită pentru cuptor, cu dimensiunile de 32 cm * 20 cm.
3. Brânza de vaci se pune într-un castron încăpător. Se separă ouăle, cu grijă, să nu ajungă gălbenuș în albuș. Gălbenușurile se pun peste brânza de vaci iar albușurile separat, într-un castron mare.
4. Peste brânza de vaci și gălbenușuri se adaugă smântâna, extractul de vanilie și coaja rasă de citrice. Din pesmetul rămas se păstrează 1 lingură, restul se adaugă peste brânza de vaci. Tot acum se adaugă și stafidele înmuiate în lichior de portocale (sau rom), dacă decideți să le folosiți. Se amestecă totul bine.
5. După ce compoziția s-a omogenizat, se adaugă tăițeii fierți, bine scurși de apă. Se omogenizează totul.
6. Se adaugă 1 praf bun de sare la albușuri și se bat spumă cu mixerul. Fără să ne oprim din mixat, adăugăm treptat zahărul și mixăm în continuare la viteză mare, până zahărul se dizolvă și obținem o bezea fermă și lucioasă.
Error 403: The request cannot be completed because you have exceeded your quota..
Domain code: youtube.quota
Reason code: quotaExceeded
7. Se adaugă ¹⁄3 din cantitate de albuș bătut peste compoziția de tăiței cu brânză și se omogenizează bine.
8. După ce prima tranșă de albuș s-a încorporat, se adaugă tot restul și se încorporează spatula, cu mișcări lejere, încercând să nu eliminăm aerul acumulat în albușuri. Continuăm să amestecăm lejer până obținem o compoziție omogenă.
9. Se toarnă compoziția în forma pregătită la punctul 2.
10. Se nivelează bine compoziția, se presară cu pesmetul rămas iar pe deasupra se repartizează untul, în bucățele mici.
Budincă de tăiței cu brânză la cuptor – coacere și răsturnare
11. Budinca de paste cu branza se dă imediat la cuptor, la 180°C, la o înălțime medie. Se coace timp de 40 de minute, apoi se scoate din cuptor și se lasă în formă, să se răcorească, timp de 15-20 de minute. După trecerea acestui timp, se acoperă forma cu un platou de mărime potrivită și se răstoarnă dintr-o sigură mișcare. Dacă forma a fost bine unsă și tapetată cu pesmet, budinca se va desprinde fără probleme și va cădea pe platou, la locul ei.
12. După ce budinca a ajus pe platou în siguranță, se ridică forma și putem finisa budinca după plac. Eu am pudrat-o cu puțin zahăr pudră, dar la fel de bine se poate servi cu un sos de vanilie, cu ciocolată rasă, cu dulceață etc.
Budinca de taitei cu branza se porționează și se servește imediat. E vanilată, aromată, cu o textură foarte plăcută, moale și aerată. Dacă renunțați la stafidele înmuiate în alcool, aceasta budinca de paste cu branza e unul dintre cele mai potrivite deserturi pentru copii.
Mai multe rețete de deserturi și dulciuri de casă descoperiți cu un click pe poza de mai jos.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns