Budincă de chia cu lapte de migdale – rețetă de desert vegan preparat la rece
Budincă de chia cu lapte de migdale – rețetă de desert vegan preparat la rece. Cum se face un desert de post cu lapte vegetal și semințe de chia, rețetă pas cu pas, ingrediente și mod de preparare.
Îmi plac foarte mult deserturile la pahar, mi se par elegante, ușor de păstrat și ușor de servit, dat fiind că sunt montate în porții individuale. Această budincă de chia cu lapte de migdale e unul dintre cele mai faine, pentru că e gustoasă, foarte, foarte ușor de făcut, sănătoasă și mai e și vegană! E un desert ideal pentru zilele de post sau pur și simplu pentru cei care au intoleranță la lactoză.
Rețeta după care pregătesc această budincă de chia am luat-o de la Laura Adamache și nu am schimbat chiar nimic. Nici nu aș avea ce, Laura e unul dintre cei mai vechi și profesioniști bloggeri culinari de limbă română, în ale cărei rețete am încredere 100%.
Posibile substituiri pentru ingrediente
Am preparat de mai multe ori această budincă de chia și s-a întâmplat să o mai personalizez, adăugând și alte arome sau asortând-o cu alte fructe. De exemplu, am avut o dată mango bine copt, pentru că am comandat o cutie de pe crowdfarming. Atunci, am profitat de disponibilitatea acestui ingredient pe care rareori îl găsesc, atât de calitativ, și am înlocuit piersicile cu mango. Am folosit lapte de cocos și am adăugat și niște coajă rasă de limetă, în budinca de chia. A fost o combinație specială, cu aromă tropicală, care a arătat ca-n poza de mai jos.
Puteți și voi să personalizați budinca după gustul vostru. Laptele de migdale, pe care l-am folosit eu, de această dată, poate fi înlocuit cu orice alt lapte vegetal dar și cu lapte obișnuit. Puteți folosi o combinație (jumi-juma) de iaurt și lapte, sana, iaurt de băut etc. O altă posibilă abordare ar fi să substituiți parțial lichidul cu piure sau suc de fructe și sunt sigură că aveți și voi propriile idei.
O scurtă mențiune despre laptele de nuci (migdale, caju sau de oricare alt tip)! Să știți că nu e greu de preparat în casă, dacă aveți un storcător cu presare la rece. Aici puteți viziona un clip în care veți afla cum am făcut eu lapte de caju, acasă.
În cazul în care nu ați mai folosit chia…
… deși se găsește și în România, de ani buni, voi consemna, pe scurt, câteva informații. Mai multe despre chia puteți afla din articolul pe care l-am scris despre acest ingredient, pe care-l puteți găsi cu un click pe poza de mai jos.
Așadar, chia își are originea în America Centrală. Ca o curiozitate, este înrudită cu menta. Ceea ce se consumă de la planta de chia sunt semințele, care sunt mici și pot fi negre sau albe. Eu încă nu le-am întâlnit pe cele albe, la noi, în comerț, dar cele predominant negre se găsesc în orice supermarket mai răsărit, cu doar câteva albe, amestecate printre ele.
Semințele de chia au un conținut ridicat de proteine, fibre și minerale, cum sunt calciul, magneziul, fosforul și zincul. Acizii grași Omega 3, arareori prezenți în produsele vegetale, se găsesc în aceste mici semințe.
În Mexic și Guatemala, oamenii consumă chia de mii de ani. În prezent, chia a devenit populară în întreaga lume, pentru că e o sursă excelentă de nutrienți și are numeroase beneficii pentru sănătate. Fibrele ajută la scăderea glicemiei, îmbunătățesc digestia, mineralele susțin sistemul osos iar acizii grași Omega3 ajută la buna funcționare a sistemului cardiovascular.
Ingrediente budincă de chia cu lapte de migdale
- 240 ml lapte de migdale, caju sau alte nuci/ sau lapte de soia/orez/ovăz etc
- 1-2 linguri sirop de agave sau 1 lingură de miere de albine
- 30 de grame de semințe de chia
- 1 plic de zahăr vanilat bourbon sau 1 linguriță de pastă de vanilie neîndulcită
- 6-7 jumătăți de piersici din compot
Mod de preparare budincă de chia cu lapte de migdale
1. Budinca de chia se pregătește complet la rece, nu e nevoie de prelucrare termică. Am pus laptele de migdale, semințele de chia și siropul de agave într-un borcan cu capac (de 720 ml). De la început, am adăugat și vanilia. Siropul de agave se poate substitui cu miere sau cu un alt sirop sau îndulcitor, după gust.
2. În cel mai simplu mod posibil, am închis bine borcanul cu capacul și l-am agitat timp de 30, poate 40 de secunde. La finalul perioadei ”agitate” laptele vegetal din borcan a căpătat o consistență ușor gelatinoasă.
3. Am pus borcanul în frigider, unde trebuie să rămână pentru minimum 4-5 ore dar se poate lăsa și peste noapte. După perioada de repaos, amestecul simplu din borcan s-a transformat în budincă de chia. După cum puteți vedea în poza de mai jos, budinca are o consistență cremoasă, bine legată.
Montarea în pahare
4. Budinca de chia se poate asorta cu fel de fel de fructe, eu am ales niște piersici, din compot. Am scurs bine jumătățile de piersici de sirop apoi le-am tăiat în cubulețe de cu dimensiunea de aproximativ 1 centimetru.
5. Am pus cuburile de piersici la scurs, într-o sită așezată deasupra unui castronel.
6. Am ales două pahare potrivite și în acestea am format straturi succesive de budincă de chia și cubulețe de piersici din compot. Am început cu câte ¼ din budinca de chia, în fiecare pahar și am continuat cu câte ¼ din piersici.
7. Am repetat cu câte încă un strat de budincă de chia și încă unul de piersici, aranjate în ambele pahare.
8. Desertul se poate consuma imediat după ce e montat sau se pot înfolia paharele, individual, și se pot păstra la frigider până la un timp de 4-5 ore, înaintea servirii. După preferință, se pot decora cu frunzulițe de mentă, bobițe de coacăze roșii, de zmeură etc. Eu am avut niște coacăze roșii și le-am folosit pe acelea, pentru a da budincii un aspect mai vesel.
Budinca de chia e un desert răcoritor și plăcut, ușor de adaptat propriilor gusturi (că nu-i musai să folosiți piersici). Garnitura budincii poate fi din orice fructe preferați dar și o dulceață sau un sirop, un sos de caramel etc. Vă recomand, însă, varianta mea, e plăcut aromată, cremoasă și fiecare linguriță îți oferă răcoare și o senzație de confort.
MAI MULTE DESERTURI LA PAHAR GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns