Budincă de orez cu lapte – fără coacere – ”Orezul Împărătesei”, rețetă video
Budincă de orez cu lapte – fără coacere – ”Orezul Împărătesei”, rețetă video. Cum să prepari un desert fără coacere, foarte gustos și aspectuos, budinca de orez cu lapte și fructe. Rețetă video de budincă de orez cu lapte , fără coacere -Riz de l’Imperatrice.
Când eram copilă, Mama Bună îmi pregătea o delicioasă budincă de orez cu lapte, al cărei gust nu îl pot uita nici acum. Nu e rețeta pe care urmează să v-o prezint, din păcate, pe a Bunei am pierdut-o, dar, rămasă cu nostalgia acelei delicioase budinci de orez cu lapte, am căutat mereu o rețetă care să o poată înlocui. Doar budinca de pâine a Bunicii pot spune că am păstrat-o și o fac și eu exact cum o făcea și ea. Fără îndoială, dintre dulciurile simple pe care ea mi le pregătea, doar clătitele poate mai ieșeau câștigătoare atunci când eram întrebată ”Ai chef de ceva dulce?” Dovadă că rețeta de clătite a fost una dintre primele pe care-am încercat să le fac eu însămi.
Revenind la rețeta de azi, trebuie să vă mărturisesc că e una cu istorie și cu parfum franțuzesc, pentru că tot căutând eu o rețetă de budincă de orez cu lapte care să-mi aline nostalgia, am ajuns la acest fabulos Riz de L’Imperatrice. Desertul acesta datează din secolul al XIX-lea și are la bază un orez cu lapte îmbogățit cu cremă englezească și frișcă și cu fructe confiate macerate în kirsch. Împărăteasa, căreia bucătarul oficial al curții i-a dedicat acest desert fabulos, a fost Eugénie de Montijo, contesă spaniolă și soție a lui Napoleon al III-lea, împărăteasă a Franței între 1853 și 1870.
Poate că m-am abătut într-o oarecare măsură de la clasicul desert franțuzesc. L-am simplificat, înlocuind fructelor confiate macerate în kirsch cu mai bananele, dar totodată mai răcoritoarele fructe din compot. Totuși, am făcut această budinca de orez cu lapte nu pentru a-mi testa abilitatea de a reproduce întocmai o rețetă clasică, ci pentru a-mi alina un dor cu care am rămas din copilărie.
Parteneri la realizarea acestei rețete mi-au fost prietenii mei de la Albalact, cu care se pare că împărtășesc aceleași amintiri ale gusturilor din copilărie. Ei colectează laptele lor natural, cu gust blând și catifelat, doar de la fermierii români iar desertul pregătit cu acest lapte a fost cum nu se poate mai delicios.
În final, vă mai spun că nu trebuie să vă îngrijorați de timpul lung de preparare! Din tot timpul indicat, 8 ore budinca noastră își face ”somnul de frumusețe”, la frigider. Pentru ca lucrurile să fie cum nu se poate mai clare, am realizat un tutorial video care are și poate fi urmărit imediat după lista ingredientelor.
Ingrediente Budincă de orez cu lapte – fără coacere
Pentru baza de orez cu lapte:
- 175 de grame de orez cu bob rotund
- 750 ml. de lapte cu 3,5% grăsime
- 1 păstaie de vanilie sau 2 plicuri de zahăr vanilat
- 100 de grame de zahăr
- 1 praf bun de sare
- 200 ml. de apă
- 50 de grame de coajă de portocală confiată
Pentru crema de vanilie – creme anglaise:
- 3 gălbenușuri
- 50 de grame de zahăr
- 250 ml. de lapte
- 50 ml. smântână pentru frișcă cu minimum 30% grăsime
Pentru finalizarea desertului:
- 15 grame de gelatină
- 250 de grame de smântână pentru frișcă
- 300 de grame de fructe din compot, la alegere (eu am folosit piersici, vișine fără sâmburi și mandarine, câte 100 de grame din fiecare)
Budinca de orez cu lapte – fără coacere – rețeta video
Mod de preparare Budinca de orez cu lapte fără coacere – baza de orez cu lapte
1. Într-o cratiță cu fundul mai gros, se pun pe foc 200 de ml. de apă, sarea și orezul spălat și zvântat. Se amestecă, se aduce totul la fierbere și se fierbe pe foc mediu aproximativ 5-6 minute, până când orezul absoarbe apa complet.
2. După ce apa e complet absorbită, se adaugă 750 ml. de lapte. Se amestecă bine, ca să ne asigurăm că orezul nu se adună în bulgărași.
3. După ce laptele atinge punctul de fierbere, se reduce focul la minimum. Se fierbe orezul cu lapte la foc foarte mic, amestecând din când în când, ca să nu se prindă de fund, aproximativ 15-20 de minute, sau până când orezul e moale.
4. Se adaugă zahărul (100 de grame) și zahărul vanilat și se mai fierbe încî 2 minute. Se oprește focul, se adaugă coaja de portocală confiată și se amestecă bine. Se acoperă cratița cu un capac și se lasă deoparte 10-15 minute. După trecerea acestui timp, orezul se răstoarnă într-un castron mare și se lasă să se răcorească.
Budinca de orez cu lapte fără coacere, preparare – crema de lapte și gălbenuș
5. Într-o cratiță, se pun pe foc mediu 250 de ml. de lapte și 50 de ml. de smântână pentru frișcă.
6. Până se înfierbântă laptele amestecat cu smântâna, cele 3 gălbenușuri se mixează cu 50 de grame de zahăr, într-un castron încăpător.
7. Treptat, se toarnă în castron laptele fierbinte, în timp ce mixăm la viteză mică.
8. După ce s-a omogenizat, se toarnă totul înapoi în cratița în care am înfierbântat laptele și se pune pe foc foarte mic. Se gătește amestecând constant, cu o spatulă lată, până ce compoziția începe să se îngroașe puțin iar spuma de la suprafață a dispărut. Atenție, sub nicio formă nu trebuie să fiarbă, temperatura țintă a acestui amestec este de 72°C. Detalii despre preparare la rețeta de creme anglaise. Când este gata, se trage imediat deoparte și se poate, opțional, trece prin sită.
Budinca de orez cu lapte fără coacere, finalizarea desertului și montare
9. Gelatina se hidrateaază în 50-60 de ml. de apă rece (într-un castronel). Se adaugă gelatina hidratată peste crema de lapte și gălbenuș caldă și se amestecă până se dizolvă complet. Se toarnă această compoziție peste orezul cu lapte și se omogenizează. Se lasă să se răcească bine, până nu mai simțim castronul cald, la atingere.
10. Când compoziția de orez cu lapte s-a răcit, se bate smântâna pentru frișcă (250 ml) cu mixerul, până crește mult în volum și se întărește. Atenție, ca să se bată bine, smântâna pentru frișcă trebuie să fie foarte rece!
11. Se adaugă fructele din compot, bine scurse de lichid și tăiate în bucăți potrivite (dacă e cazul) peste compoziția de orez și se amestecă bine.
12. Se adaugă frișca bătută, în două tranșe, amestecând delicat ca să se încorporeze.
13. Se toarnă compoziția de budincă de orez într-o formă cu volumul cu ceva peste 2 litri (cam 2,1 litri are compoziția). Clasică este forma de kugelhupf, cu gaură la mijloc. Se înfoliază și se dă la frigider peste noapte.
14. Pentru a scoate budinca de orez din formă, aceasta se scufundă pentru 15-20 de secunde în apă fierbinte. Se acoperă forma cu un platou și se întoarce dintr-o singură mișcare. Se servește budinca de orez rece, garnisită, opțional, cu fructe din compot. Dacă se dorește, se pot oferi la servire și diferite sosuri dulci, o peltea, un jeleu de fructe etc.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns