Pască fără aluat
Pască fără aluat – rețetă detaliată, prezentată pas cu pas. Cât timp se coace o pască fără aluat și la ce temperatură? Cum se face o pască fără aluat delicioasă si parfumată, mod de preparare explicit și ingrediente la gram, calorii, timp de preparare.
Mărturisesc, cu un pic de jenă dar și cu amuzament, că m-a iritat destul de mult apariția acestui desert – pască fără aluat – pe lista deserturilor de pascale pregătite de români. Mi se pare în continuare că preferința tot mai mare pentru această variantă mai comodă ne îndepărtează de simbolistica Paștelui. Unul dintre simbolurile învierii este în bobul de greu, care, la rându-i, este în aluatul folosit la rețeta de pască tradițională, nu în brânză. Până la urmă, însă, am realizat că rezistența mea e ușor hilară. Evident că oamenii aleg un desert extrem de simplu de făcut, cu ingrediente la îndemână, brânză de vaci, ouă, zahăr, vanilie. Și nu pot să nu accept faptul că această pască fără aluat (cel puțin cea a cărei rețetă o împărtășesc cu voi, mai jos) este extrem de fină, de cremoasă, lejeră și delicioasă.
Până la urmă, am acceptat că, probabil pe filieră rusească, această pască fără aluat a pătruns și la noi în țară. Pasca rusească este aproape identică, din punctul de vedere al compoziției, cu cea ”fără aluat”, pregătită la noi în țară. Are doar o altă formă și este pecetluită cu simboluri bisericești. Dar cel mai mult și mai mult, pasca fără aluat seamănă cu un cheesecake, iar mie cheesecake-urile îmi plac mult! Din punctul de vedere al formei, ingredientelor și al modului de preparare, chiar este un cheesecake. Încercați să adăugați un blat de biscuiți cu unt la rețeta de mai jos și veți obține un cheesecake perfect! Sigur, nu de Pași, ci de o oarecare zi. Acum haideți să vedem cum se face pasca asta.
Ingrediente pasca fără aluat
pentru o formă cu inel detașabil cu diametrul de 21 cm
- 820 de grame de brânză de vaci
- 4 ouă mari
- 150 de grame de zahăr
- 100 de grame de făină + 1 lingură pentru fructele uscate (dacă le folosiți)
- 150-250 de grame de fructe uscate (opțional): eu am folosit 50 de grame de stafide, 60 de grame de mango, 60 de grame de coajă de portocală confiată și 80 de grame de curmale fără sâmburi, tăiate bucățele
- coaja rasă de la 2 lămâi bio, doar partea galbenă, de la suprafață
- 2 linguri de extract de vanilie/2 plicuri de zahăr vanilat (eu am folosit 2 plicuri de zahăr vanilat bourbon)
- 300 de grame de smântână pentru frișcă cu 30% grăsime
- un vârf de cuțit de sare
- unt pentru uns forma
- 1 lingură de făină pentru tapetat forma
Mod de preparare pască fără aluat
Ce fel de brânză folosim?
1. Pentru prepararea rețetei de pască fără aluat putem folosi cu succes o brânză de vaci pregătită în casă – vezi aici rețeta video. Important este să fie o brânză bine scursă de zer, să nu fie apătoasă. Doar că, de data asta, nu am avut timp (și nici chef, ba nici măcar atâta lapte) ca să fac brânza în casă. Am folosit trei pachete de brânză de vaci de la Lidl, în pachețelul rotund, de 275 de grame, cel imprimat cu roșu (care are mai multă grăsime). Înainte de a începe prepararea propriuzisă a compoziției pentru pască fără aluat, am trecut brânza prin sită, ca să mă asigur că e fină, fără bulgări mari. Am colectat-o direct în castronul mixerului.
Pregătirea compoziției de pască fără aluat
2. Prepararea compoziției pentru pască fără aluat este atât de simplă și rapidă, încât primul lucru de făcut este aprinderea cuptorului. Fixăm cuptorul la 170°C, static, căldură de sus și de jos. Odată ce m-am asigurat că brânza are o textură uniformă, am adăugat în castronul mixerului smântâna pentru frișcă, vanilia și zahărul. Am mon
3. Am mixat ingredientele din castron la viteză mare, până s-au omogenizat perfect. Am continuat să mixez timp de 4-5 minute, apoi am adăugat ouăle, pe rând. După fiecare ou adăugat, am mixat bine și nu l-am adăugat pe următorul până ce precedentul nu a fost încorporat.
4. Am adăugat coaja de lămâie și am mixat compoziția pentru pască fără aluat până când s-a omogenizat. Cam 30 de secunde sunt suficiente.
5. Am adăugat în castron și făina (100 de grame) și am mixat scurt de câteva ori, până s-a încorporat. Am mixat apoi la viteză mare încă 1-2 minute, pentru ca făina să se omogenizeze perfect în compoziție. Practic, în acest moment compoziția pentru pască fără aluat este gata, o putem coace așa cum este, dacă nu dorim adăugarea fructelor uscate. Eu am preferat să le adaug și am descris în cele ce urmează cum am procedar.
Pregătirea și adăugarea fructelor uscate în compoziție
6. Așa cum deja am precizat în lista de ingrediente, adaosul de fructe uscate în pasca fără aluat este opțional. Eu am folosit 50 de grame de stafide, 60 de grame de mango, 60 de grame de coajă de portocală confiată și 80 de grame de curmale fără sâmburi, tăiate bucățele. Ba, în ultimul moment m-am gândit că încă o culoare ar fi interesantă, așa că am adăugat și 1 lingură de fructe de aronia uscate. Mai jos vedeți coaja de portocală, bucățelele de mango confiat, curmalele tăiate în bucățele și stafidele, pregătite pentru a fi date prin făină.
7. Am împărțit 1 lingură de făină între fructele uscate și le-am pudrat bine înainte de a le adăuga în compoziție. Mi-am luat această precauție pentru că m-am temut să nu se lase toate la fund, în timpul coacerii. Am insistat mai ales cu curmalele, foarte lipicioase. Am omogenizat delicat fructele uscate în compoziție, folosind o spatulă flexibilă.
Pască fără aluat – coacerea
8. Ca să coc pasca fără aluat, am folosit o formă de tort cu pereți detașabili, cu diametrul de 21 de centimetri. Înainte să torn compoziția, am uns foarte bine forma cu unt și am tapetat-o cu făină.
9. Am turnat compoziția de pască fără aluat în formă și am nivelat-o cu dosul unei linguri. Am răzuit cu o spatulă flexibilă de silicon tot ce a aderat de castron, n-am lăsat niciun pic de compoziție în urmă!
10. Ca să nu am vreo surpriză neplăcută și să-mi curgă, cumva, din compoziția de pască în cuptor, în timpul coacerii, am așezat forma detașabilă pe o tavă a cuptorului. Am copt pasca în cuptorul preîncins la la 170°C, mod de coacere static, căldură de sus și de jos, la o înălțime medie.
Detalii de urmărit
În funcție de particularitățile fiecărui cuptor, timpul de coacere poate să difere. Eu am copt-o timp de exact 1 oră. În final, pasca nu trebuie să fie foarte rumenă la suprafață. Dacă vreți să fie perfect albă, puteți s-o acoperiți, imediat ce încep marginile să i se coloreze ușor, cu o coală de hârtie de copt umezită și stoarsă. Atunci când pasca e bine coaptă, dacă înclinăm ușor forma, aceasta trebuie să aibă marginile ferme și mijlocul ușor tremurător. Textura trebuie să fie cam ca la o budincă. E bine să vă orientați după aceste repere ca să decideți asupra momentului în care scoateți pasca din cuptor.
Servirea
Am scos pasca din cuptor și am lăsat-o să se răcească bine, până la temperatura camerei. Am înfoliat apoi forma și am dat-o la frigider. După cum puteți vedea în poza de mai sus, când am scos-o din cuptor, crescuse cam cu 1 centimetru mai înaltă decât forma. Când se răcește, însă, se mai lasă, nu rămâne chiar atât de înaltă. Tot va fi foarte aspectuoasă și fiecare felie va arăta ca una dintr-un tort bun. Atunci când o servim, pasca fără aluat trebuie să fie rece, de la frigider. Se va porționa ușor și feliile vor avea o ținută foarte bună.
Alte rețete de pască:
Lasă un răspuns