Baton de ciocolata cu caramel
Batonul de ciocolata cu caramel, cu o baza de biscuite crocant, e un desert pe placul multora si asta o stiu foarte multi producatori de dulciuri, care au creat cate un astfel de baton si il comercializeaza cu succes. Dar cum ar fi sa aveti o reteta de baton de ciocolata cu caramel pe care sa o puteti face voi singuri, acasa la voi, avand astfel controlul deplin asupra tuturor ingredientelor? Cum ar fi sa puteti sa savurati un baton de ciocolata cu caramel intre ingredientele caruia sa nu se gaseasca niciun singur „E”? Reteta nu e grea, nu e nevoie de multa manopera, timpul de asteptare e ceva mai lung dar eu zic ca merita cu varf si indesat, pentru ca satisfactia de a musca dintr-un baton de ciocolata cu interior de biscuite crocant si un strat generos de caramel scurgandu-se decadent e suprema.
00:4000:3010:001 tava de 20×26 cm.
Ingrediente baton de ciocolata cu caramel:
(pentru o tava de 26×20 cm)
- 140 de grame de faina
- 35 de grame de amidon din porumb (gustin)
- 400 de grame de zahar
- 200 de grame de unt
- 1 praf de sare
- 170 de grame de miere de albine sau energizant vascos (glucoza)
- 1 lingura de extract de vanilie
- 200 de grame de smantana pentru frisca
- 1/2 lingurita rasa de sare marina sau alta sare de foarte buna calitate (fleur de sel, daca aveti)
- 250 de grame de ciocolata de care va place, eu am folosit o ciocolata cu 70% cacao
- 2 linguri de ulei
Preparare Baton de ciocolata cu caramel:
Nu o sa insist asupra prepararii crustei de biscuite, e identica cu cea pe care am folosit-o la prajitura rapida cu nuci si caramel (click pe link pentru instructiunile de preparare).
1. Pentru caramel, se pun intr-o cratita destul de incapatoare zaharul si mierea (poza 1).
2. Cratita se pune pe foc mediu; in scurt timp va incepe sa faca bulbuci (poza 2).
3. Se lasa sa fiarba la foc mediu pana cand prinde o culoare brun-auriu inchis (poza 3).
4. In acest stadiu, se adauga untul, bucatica cu bucatica, amestecand cu telul in forma de para pana la dizolvarea fiecarei bucati de unt in parte, iar smantana pentru frisca se pune intr-o craticioara separat, sa se incalzeasca bine.
5. Dupa ce s-a adaugat tot untul, se adauga smantana fierbinte (poza 4). Nu va alarmati, o sa faca bulbuci compozitia, de asta e nevoie de o cratita destul de mare.
6. Se adauga sarea si extractul de vanilie si se fierbe pe foc mediu inca 10-15 minute, amestecand constant.
7. Se ung cu putin unt sau ulei marginile hartiei de copt din tava in care s-a copt crusta, asa incat portiunea care va veni in contact cu caramelul (deasupra crustei) sa fie unsa. Caramelul se toarna deasupra crustei coapte (poza 5) si se lasa sa se raceasca complet, apoi se da la congelator timp de 8 ore.
Dupa trecerea timpului de asteptare, se scoate crusta acoperita cu caramel din tava si se indeparteaza hartia de copt.
1. Cu un cutit inmuiat in apa fierbinte, se portioneaza in patrate sau dreptunghiuri nu prea mari, dupa preferinta fiecaruia (poza 1), care se mai dau la congelator pentru inca minimum 1 ora.
2. Se topeste ciocolata rupta in bucati in bain marie si se adauga uleiul. Bucatile congelate se tavalesc prin ciocolata cu ajutorul unei furculite (poza 2). Surplusul de ciocolata se lasa sa se scurga in vas.
3. Se aseaza bucatile glazurate pe o tava acoperita cu hartie de copt (poza 3) si se dau la congelator pentru inca 1 ora, apoi se curata cu un cutit surplusul de ciocolata scurs pe foaia de copt si se repeta glazurarea identic.
4. Se lasa la congelator sau frigider sa se intareasca bine si al doilea strat de ciocolata, apoi se curata surplusul de ciocolata de jur imprejur cu cutitul si batoanele sunt gata de servit.
Sunt foarte gustoase si pe deplin satisfacatoare:
Spor la treaba si pofta buna!
Poate te intereseza si aceasta reteta: Baton de ciocolata „Bounty”.
Lasă un răspuns