
Biscuiti cu caramel





Demult imi doresc sa fac niste biscuiti cu gust de caramel, dar un gust intens. Asta pentru ca aroma de zahar ars e una din preferatele mele, si pentru ca am mancat eu odata demult un biscuite cu zahar ars oferit intr-o cafenea langa un expresso si pur simplu nu l-am mai putut uita. Pana acum, cei mai apropiati de gustul de caramel dar si de textura dupa care tanjeam au fost biscuitii graham, dar… nu puteam sa ma multumesc cu o imitatie, nu? Asadar, am hotarat deunazi sa risc soarta catorva ingrediente si m-am lansat in aventura propriei retete de biscuiti cu caramel. Nu am stiut exact daca vor iesi sau nu, m-am tot imbarbatat spunandu-mi ca, in definitiv, daca pastrez niste proportii pe care le cunosc foarte bine, nu am ce gresi si… pana la urma mi-au reusit niste biscuiti cu zahar ars deliciosi, daca nu identici cu cel gustat in urma cu ceva timp, in orice caz, foarte apropiati.
01:0000:1513:152 tavimediu
Ingrediente biscuiti cu caramel:
- 400 grame de faina
- 160 grame de unt
- 250 grame de zahar
- 1 praf de sare
- 1 lingurita rasa de praf de copt
- 2 galbenusuri
- 1 lingura de melasa (daca nu aveti, inlocuiti-o cu miere)
- 5-6 linguri de apa rece (cat sa lege aluatul)
- vanilie (extract, pastaie, zahar vanilat)
- in plus: faina pentru presarat planul de lucru
Preparare:
Inainte de a trece la modul de preparare, as vrea sa va spun cate ceva despre stampila pentru biscuiti despre care sunt sigura ca ma veti intreba: am comandat-o de pe amazon si a costat ceva, dar nu o avere, zic eu. Adica, tinand cont cati biscuiti o sa „inveselesc” stampilandu-i, tinand cont si de faptul ca eu in permanenta am biscuiti de casa intr-o cutie, macar dintr-un sortiment, categoric o sa-i amortizez pretul, cu atat mai mult ca nu e un obiect de unica folosinta, ci unul de calitate, foarte solid. Biscuitii se pot face si fara aceasta stampila, pur si simplu taindu-i rotunzi cu un pahar sau patrati cu un taietor ondulat de patiserie sau chiar cu cutitul. Daca, totusi, cineva vrea biscuiti cat mai frumusei, poate comanda la aceasta adresa propria stampila de biscuiti (click pe link) si in cateva zile o va primi la domiciliu. Iar de la linkul ce urmeaza puteti comanda un alt model de stampila, ceva mai ieftina.
Lamurita fiind chestiunea stampilei „Biscuits-Maison”, sa trecem la treaba propriuzisa:
1. inainte de toate, zaharul (cele 250 de grame) se pune intr-o craticioara si se caramelizeaza. Atentie, zaharul nu trebuie sa fie ars pana la a fumega, ci doar colorat intr-un brun auriu. Odata ajuns in aceasta faza, zaharul se toarna rapid intr-o tava in care ati pus o coala de hartie de copt unsa cu ulei (poza 1). Atentie, arsurile cu zahar ars sunt ingrozitoare, chiar o singura picatura poate sa va arda destul de grav.
2. dupa ce zaharul ars se intareste, se rupe in bucati (poza 2).
3. se macina bucatile de zahar ars cu o masina de cafea sau robot, pana obtineti o textura asemanatoare cu a zaharului cristalizat obisnuit (poza 3).
Odata zaharul ars pregatit , suntem gata de prepararea aluatului de biscuiti cu caramel:
1. intr-un castron se amesteca faina cu zaharul ars, sarea si praful de copt; daca folositi zahar vanilat sau seminte din pastaia de vanilie, tot acum se adauga si acelea;
2. se adauga untul rece, taiat in bucatele (poza 1);
3. untul se incorporeaza in ingredientele uscate zdrobindu-l cu furculita sau cu doua cutite pana cand se obtine un amestec cu aspect granulat, nu foarte omogen (poza 2); nu insistati sa topiti untul in faina, biscuitii isi vor pierde fragezimea;
4. se adauga galbenusurile, melasa sau mierea si extractul de vanilie, in cazul in care nu ati folosit zahar vanilat sau seminte (poza 3);
5. se incepe sa se framante rapid, la robot sau manual, adaugand cate 1 lingura de apa rece pe rand, doar atat cat sa se stranga aluatul la un loc (poza 4);
6. aluatul obtinut se infoliaza cu film alimentar si se da la frigider peste noapte (poza 5).
Cand am zis ca aluatul sta la frigider peste noapte am lamurit si timpul total destul de lung in care se realizeaza biscuitii cu zahar ars. Practic, e vorba despre timpul de asteptare, dar asa se vor obtine rezultatele cele mai bune si un gust intens de caramel.
A doua zi, se presara planul de lucru cu faina si se taie aluatul in 2 jumatati. Pentru ca a stat la frigider, va fi foarte tare, permiteti-i sa stea la temperatura bucatariei o perioada, ca sa devina mai suplu.
Se intinde aluatul intr-o foaie de 3-4 mm., neaparat pe planul de lucru infainat, presarati si sucitorul pentru ca zaharul ars de la suprafata aluatului va fi ceva, ceva mai lipicios. Se stampileaza si se decupeaza cu un pahar, sau se taie dupa dorinta si posibilitati cu cutitul sau paharul.
Se pun biscuitii intr-o tava acoperita cu hartie de copt, pastrand o distanta de aproximativ 2 cm. intre ei.
Biscuitii se coc in cuptorul preincalzit la 170 de grade Celsius timp de 12-15 minute (pana cand marginile incep sa devine usor, foarte usor mai colorate).
Se lasa biscuitii sa se raceasca complet in tava, apoi se depoziteaza intr-o cutie sau un borcan inchis, in care se pot pastra mult si bine.
Biscuitii cu caramel nu au doar un gust excelent, dar si o textura minunata, sfaramiciosi atat cat trebuie si foarte placuti.
Iar daca vreti sa ridicati senzatia de caramel la un alt nivel, va sugerez sa-i faceti sandviș, lipindu-i cate doi cu dulce de leche, care, dupa parerea mea, e cea mai buna crema de caramel posibila. Daca-i mai lasati asa, unsi cu crema, de azi pe maine, se intampla un adevarat miracol.
Pentru dulce de leche aveti nevoie de o conserva cu lapte condensat indulcit; puneti conserva intr-o cratita destul de adanca, acoperiti-o cu apa rece si puneti-o pe foc. Trebuie sa fiarba timp de 3 ore (daca apa se evapora completati). Lasati conserva sa se raceasca complet (chiar si in apa), apoi o taiati si inauntru va fi deliciosul dulce de leche.
Spor la copt si pofta buna!
Lasă un răspuns