Chec cu castane
Saptamana trecuta, povesteam cu Codruta despre retete de chec, in timp ce degustam din minunatul ei chec cu dovleac copt si mirodenii, cu un gust autentic de toamna, foarte fraged si aromat. Si ziceam noi asa, ca aceste checuri raman in topul preferintelor oamenilor din destule si intemeiate motive.Un chec se pastreaza relativ mult timp, ti-e intotdeauna la indemana in caz de musafiri neasteptati, e prajitura perfecta langa un ceai sau o cafea. Si din vorba in vorba, deodata am avut eu ideea unui chec cu castane.
ALTE REȚETE DE CHEC
Reteta asta e 100% inventata, dar nu mi-as fi permis sa o prezint cititorilor mei inainte de a avea un rezultat perfect. Asadar, in timp de o saptamana, am facut-o de doua ori. Ultima data cu niste mici ajustari fata de prima si da, ma declar multumita. Checul meu cu castane are aroma pe care mi-am imaginat-o, e foarte moale, adaosul de mici bucatele de ciocolata nu eclipseaza gustul de castane. E un chec bun si echilibrat. Va ofer o reteta pe care o puteti incerca fara emotii. Daca veti respecta cu strictete toate indicatiile de preparare, checul vostru va iesi la fel de frumos si de bun ca cel din imaginea de mai jos.
Ingrediente Chec Cu Castane
- 250 de grame de piure de castane la pachet (nu din cel la borcan, care e mult mai umed)
- 150 de grame de unt cu 80% grasime
- 5 oua
- 180 de grame de faina
- 50 de grame zahar brut de trestie (optional, se poate inlocui cu zahar alb, dar cel brut ajuta si la gust si la culoarea frumoasa)
- 180 de grame de zahar
- 1 lingura de extract de vanilie
- 3 grame de praf de copt (asta inseamna o lingurita rasa sau chiar mai putin)
- 1 praf de sare
- 40 de grame de ciocolata neagra taiata in bucatele (se poate inlocui cu nuci, eu cred ca cel mai nimerite ar fi bucatele de castane glasate, dar nu am avut de unde sa iau o asemenea avutie)
- zahar pudra, ciocolata topita pentru finisat
Preparare Chec Cu Castane
Pregatirea compozitiei
1. Porniti cuptorul si setati-l la 180 de grade Celsius. Pregatiti o forma de chec (28 x 10 x 10 cm) pe care puteti s-o ungeti bine de tot cu unt si s-o tapetati cu faina sau sa folositi hartie de copt. Varianta cu hartie de copt e mai rapida dar ungand forma cu unt si tapetand-o cu faina se va obtine o crusta cu gust foarte bun. Se cantaresc toate ingredientele.
2. Pentru a prepara acest chec cu castane, se separa 4 oua, galbenusurile deoparte, albusurile separat. Intr-un castron, se mixeaza piureul de castane cu untul la temperatura camerei. Se adauga 90 de grame de zahar, zaharul brun si extractul de vanilie. Se adauga pe rand galbenusurile, mixand energic dupa fiecare, la fel si oul intreg pastrat. Faina se amesteca cu praful de copt si ciocolata taiata bucatele si se adauga peste crema de unt si castane. Se omogenizeaza cu mixerul la viteza mica.
3. Separat, albusurile se bat spuma cu sarea. Se adauga treptat cele 90 de grame de zahar ramase. Se bate spuma pana cand este ferma, lucioasa iar cristalele de zahar s-au dizolvat complet. Se incorporeaza 1/3 din albusuri in compozitia cu castane, pentru a o face mai supla. Se adauga si restul de albusuri care – foarte important! – se vor incorpora cu o spatula elastica, ridicand compozitia de pe fundul vasului catre suprafata, asa incat sa nu se piarda aerul acumulat de albusuri. Aerul din albusuri este principalul agent de crestere al acestui chec cu castane. In niciun caz nu se amesteca circular, se procedeaza cu multa blandete.
4. Compozitia pentru checul cu castane se toarna in forma dinainte pregatita si se nivelează.
Coacerea
5. Checul cu castane se da la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius, la o inaltime medie. Se coace timp de 45 – 50 de minute, poate chiar mai mult. Evident, proba cea mai relevanta este cea cu scobitoarea. Daca o scobitoare infipta in aluat iese inapoi curata, checul e copt. Va fi nevoie sa se supravegheze checul pe timpul coacerii si deindata ce s-a colorat la suprafata, sa se acopere cu o folie de aluminiu sau o bucata de hartie de copt umezita. Deasemenea, daca va stiti cuptorul ca arde in partea de jos, e bine sa protejati checul dubland grilajul metalic cu o tava (tava cuptorului).
Cand este gata, al nostru chec cu castane se scoate imediat din forma si se raceste pe un gratar, intorcandu-l de cateva de pe o parte pe cealalta si abia catre final asezandu-l in picioare (daca nu se va proceda astfel, sunt mari sanse sa se incruzeasca, in ciuda faptului ca a fost bine copt).
Dupa ce al nostru chec cu castane s-a racit complet, se decoreaza (optional) cu ciocolata topita, se pudreaza cu zahar si se poate felia si degusta.
Sper ca acest chec cu castane sa va placa si voua la fel de mult cat a placut familiei mele, pofta buna!
Lasă un răspuns