Prăjitură cu piersici, nuci și migdale, fără făină
Prăjitură cu piersici. Prăjitură cu piersici, nuci și migdale. Prăjitură fără gluten, cu piersici sau nectarine. Prăjitură fără făină cu piersici, migdale și nucă.
Întotdeauna când citesc cărțile lui Ottolenghi găsesc mai mult decât inspirație culinară. Cărțile lui, cu fiecare poveste, fiecare fotografie și fiecare rețetă în parte, creeează o stare de bine, de confort sublim și fiecare în parte e o invitație la visare. Așa încât, citind în Plenty More descrierea unei prăjituri cu caise, nuci și lavandă: ”E ca Provence într-o prăjitură”, imagini cu superba, bleumarina Mediterană au început să-mi defileze prin minte. Ba mai mult, închizând ochii am putut să simt și parfumul lavandei și al livezilor de măslini și portocali de la Le Bouquet, la poalele impunătorului Sainte-Victoire.
Imediat, însă, în memorie mi-a revenit și minunata Prăjitură fără făină cu portocale pe care v-am propus-o acum ceva timp. Și uite-așa am început să mă gândesc ce lucru frumos s-ar putea întâmpla dacă aș încerca să combin aromele de vară ale lui Ottolenghi cu textura încântător de delicată a prăjiturii mele fără făină.
VEZI ȘI REȚETA DE PLĂCINTĂ CU PIERSICI ȘI BEZEA – CLICK PE POZA DE MAI JOS!
Rețeta pe care v-o propun azi este ceea ce a ieșit din această ”uniune”, a fost desertul nostru în weekend-ul trecut și sper că îi veți da o șansă să devină și desertul vostru la un moment dat. Ca să-l parafrazez pe Ottolenghi, aș putea să o descriu așa: ”E toată vara într-o prăjitură”.
Celor reticenți față de folosirea florilor de lavandă în deserturi, le spun să renunțe la ele, dacă nu sunt dispuși să riște chiar deloc, însă cantitatea mică de lavandă pe care am folosit-o nu face decât să adauge un ”je ne sait quoi” delicios și incitant, în niciun caz nu o vom putea izola parfumul de lavandă din aroma bogată a preparatului finit.
Ingrediente Prăjitură cu piersici, nuci și migdale, fără făină
- 3 piersici (sau nectarine) coapte, dar nu exagerat de moi
- 3 ouă mari
- 140 de grame de migdale decojite (sau fulgi de migdale, sau pudră de migdale, dacă aveți)
- 60 de grame de nucă
- 20 de grame de sâmburi de caise (dacă nu aveți, înlocuiți-i fie cu nuci, fie cu migdale)
- 120 de grame de unt
- 120 de grame de zahăr
- 80 de grame de zahăr pudră
- coaja de la 1 lămâie + 3-4 linguri de zeamă de lămâie
- opțional, 1,1/2 linguriță flori de lavandă proaspete sau uscate
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 1 praf de sare
- opțional, sos de zmeură și zmeură proaspătă, mentă proaspătă pentru servit
Preparare Prăjitură cu piersici, nuci și migdale, fără făină
Pregătirea ingredientelor uscate
1. Nucile, 1 linguriță de flori de lavandă (dacă folosiți), migdalele sau fulgii de migdale și sâmburii de caisă (care vor da un gust subtil de migdale amare, de aceea i-am adăugat în combinație) împreună cu 30 de grame de zahăr pudră (din cantitatea totală) se pun într-un procesor (mașină de cafea, blender etc) și se macină fin.
2. Se va obține o pudră omogenă, plăcut parfumată de la florile de lavandă.
Prepararea compoziției pentru prăjitură
3. Pentru compoziția de prăjitură cu piersici fără făină, se topește untul, cu grijă să nu-l înfierbântăm exagerat. Se lasă deoparte. Se separă ouăle, albușurile se colectează într-un castron mare, gălbenușurile în altul. Se adaugă peste gălbenușuri 1/2 din cantitatea de zahăr (60 de grame) și se mixează până se obține o cremă groasă. Se adaugă untul topit, la temperatura camerei, în fir subțire, ca la maioneză, în timp ce se mixează constant la viteză medie până ce untul s-a încorporat complet.
4. Se pornește cuptorul și se fixează la 180 de grade Celsius.
Se adaugă peste crema de unt și gălbenușuri extractul de vanilie apoi toate ingredientele uscate. Se adaugă și coaja rasă de lămâie și, cu mixerul, la viteză mică, se omogenizează bine totul.
5. Se adaugă peste albușuri sarea și se bat cu mixerul până se formează o spumă albă și destul de fermă. Se adaugă treptat zahărul și continuăm să batem până ce zahărul se dizolvă complet iar bezeaua se întărește. se adaugă 1/3 din bezea, pentru început, peste compoziția cu gălbenușuri, unt și nuci și se încorporează cu spatula. După ce se omogenizează perfect, se adaugă și restul de bezea și se încorporează delicat, ridicând la fiecare mișcare compoziția de pe fundul vasului către suprafață și împăturind-o deasupra, în timp ce vasul se învârte cu câte 1/4 de rotație de fiecare dată când amestecăm.
6. Compoziția pentru prăjitura cu piersici fără făină se toarnă într-o formă cu pereții detașabili de 23 cm. diametru, căptușită cu hârtie de copt, se nivelează iar deasupra se aranjează piersicile (sau nectarinele) în sferturi sau jumătăți (depinde de mărime).
Coacerea
7. Se dă prăjitura cu piersici imediat la copt, în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, la o înălțime medie. Durata recomandată de coacere este de 40 de minute, dar la jumătatea timpului e bine să se verifice și, dacă prăjitura are tendința de a se rumeni prea rapid, să se acopere cu o coală de hârtie de copt umezită, continuându-se coacerea până la trecerea celor 40 de minute sau până când prăjitura trece cu succes testul scobitorii (care trebuie să iasă curată și uscată, fără urme de aluat crud, dacă se înfige în prăjitură).
Finisare și servire
8. Cât timp prăjitura cu piersici e la cuptor, se amestecă zahărul pudră rămas (50 de grame) cu zeama de lămâie turnată lingură cu lingură, până se obține o compoziție semifluidă, de consistența unui aluat de clătite. Se stropește prăjitura cât e fierbinte cu această glazură, care se va usca și va contribui într-un mod foarte plăcut la gustul prăjiturii. Se scoate prăjitura din formă cu delicatețe, ajutându-ne de hârtia de copt și se lasă să se răcească complet pe un grătar, apoi ne putem bucura de ea. Eu am presărat prăjitura cu piersici cu ½ de linguriță de flori de lavandă și i-am pus alături puțin iaurt grecesc stropit cu miere de salcâm, sos de zmeură proaspăt (zmeură zdrobită cu zahăr pudră, pasată printr-o sită deasă), boabe de zmeură și mentă proaspătă.
Această prăjitură cu piersici are o dumnezeiască aromă de vară, proaspătă și parfumată și o textură mai degrabă cremoasă. Spor la treabă și poftă mare!
Lasă un răspuns