
Tort diplomat cu fructe






Demultișor mi-am propus să public o rețetă de tort diplomat cu fructe. De fiecare dată când l-am făcut, însă, s-a întâmplat să fie oarecum în grabă și să se mănânce înainte să apuc să îi fac vreo poză. Nici nu-i de mirare, acest tort diplomat cu fructe e unul dintre cele mai bune torturi. E ușor, aerat, cremos și, cu unele precauții, se pot adaugă exact acele fructe care plac fiecăruia. Așadar, propunerea mea de azi a fost tortul nostru de Paște, pe care l-am degustat cu mare încântare pentru că acest tip de tort e în topul preferințelor noastre.
Ingrediente Tort diplomat cu fructe
crema:
- 5 ouă întregi
- 200 de grame de zahăr
- 1 praf de sare
- 40 de grame de gelatină pulbere sau foi
- 5 linguri de zeamă din compot
- coajă confiată de portocală, cam 3 linguri bune
- 700 de grame de smântână pentru frișcă
- fructe la alegere, eu am folosit 1 conservă de compot de ananas, câteva felii de kiwi din compot, 1 portocală, 2 mandarine și 1 banană
decor:
- 500 de ml. de smântână pentru frișcă
- 1 lingură cu vârf de zahăr pudră
- opțional, 1 plic de întăritor pentru frișcă
- fructe confiate, bucațele de coajă de portocală confiată, fructe proaspete etc
blat:
- 4 ouă, 4 linguri de zahăr, 4 linguri de făină sau pișcoturi, sau un alt blat la alegere
Mod de preparare tort diplomat cu fructe
Blatul
1. Nu o să insist asupra blatului pentru acest tort diplomat cu fructe. Fiecare poate folosi ce blat preferă sau îl poate înlocui cu pișcoturi însiropate (sau nu) cu puțin suc din compot. Eu am făcut un blat simplu din 4 ouă, 4 linguri de zahăr și 4 linguri de făină, pe care l-am copt într-o formă cu pereți detașabili de 24 de cm. diametru. L-am lăsat să se răcească și apoi l-am secționat transversal. Dacă e prima dată când faceți un pandișpan, vă puteți orienta după modul de lucru prezentat la rețeta de blat simplu de ruladă.
Ce fel de fructe putem folosi pentru tortul diplomat și cum le pregătim?
Oricare, cu rezerva că ananasul, papaya, mango și kiwi proaspete conțin niște enzime care vor distruge gelatina din cremă, așa că tortul diplomat nu se va mai seta, crema nu se va întări. Putem folosi chiar și aceste fructe, dar numai gătite (din compot).
Recomand precauții și în privința fructelor de pădure, a căpșunilor, vișinelor și a alor fructe intens colorate. Acestea nu vor afecta gelatina, dar vor păta compoziția într-un fel nu prea agreabil.
Dacă se folosesc fructe din compot, se scurg bine de zeamă, care se păstrează deoparte. Restul fructelor se curăță și se taie în cubulețe, păstrându-le, până în momentul utilizării, într-o strecurătoare. Dacă se folosesc banane sau alte fructe care se pot oxida, se stropesc cu puțină zeamă de lămâie ca să se preîntâmpine schimbarea culorii.
Prepararea cremei
2. Pentru a pregăti crema pentru acest tort diplomat cu fructe, gelatina se pune la hidratat cu cele 5 linguri de zeamă din compot completate cu apă rece, până la obținerea a 120 ml. de lichid (poza 1).
Ouăle întregi cu zahărul se pun într-o cratiță și se bat cu telul pe foc foarte mic sau pe baie de abur (poza 2). Nu se încetează baterea, spre a evita să se prindă compoziția de fund, până când crema de ouă nu se înfierbântă. Atenție, aceasta nu trebuie să fiarbă, pentru că se va transforma în omletă! Crema trebuie să fie fierbinte (la 80°C) și să înceapă să se îngroașe (poza 3). Se trage de pe foc cratița și se lasă să se răcorească.
Gelatina hidratată se adaugă în crema caldă și se amestecă până se dizolvă. În crema de ouă caldă se adaugă și coaja de portocală confiată și fructele. Se amestecă ușor, să se omogenizeze (poza 4).
3. Se lasă crema se răcească până când e abia călduță (să pară neutră la atingerea cu degetul mic). Între timp, se bate smântâna pentru frișcă. Pentru a obține frișcă din smântână pentru frișcă, aceasta trebuie să fie foarte rece. Se bate până când se întărește bine după care se încetează baterea. Dacă s-ar continua ar fi pericolul că frișca să se taie.
4. Se adaugă 1/3 din frișca bătuta la crema de ouă și fructe abia călduță și se amestecă bine. Se adaugă totul peste restul de frișcă bătută și se amestecă ușor cu telul în formă de pară sau cu o spatulă lată, până se omogenizează. Cu un click pe poza de mai sus vei fi direcționat la rețeta video de tort diplomat clasic, pentru mai multe detalii privind modul de lucru.
Asamblarea tortului
5. Jumătate de blat se aseaza în forma în care s-a copt sau într-un inel special pentru tort. Alternativ, se poate forma la baza tortului un strat din pișcoturi. Opțional, se poate însiropa ușor cu zeamă de fructe.
6. Deasupra blatului, se toarnă toată crema de fructe și frișcă. Eu am tapetat marginile cu fâșii de hârtie de copt, ca să fie mai ușor de scos din formă, dar cea mai eficientă, pentru ca marginile tortului să fie frumoase, ar fi o bandă de folie de acetat, dacă aveți.
7. Se nivelează bine crema și se acoperă tortul cu al doilea strat de blat, însiropat ușor și el.
8. Se înfoliază forma cu folie alimentară și se dă la frigider timp de cel puțin 5 ore, preferabil peste noapte. După trecerea timpului de așteptare se desface inelul și se îndepărtează hârtia de copt, iar crema tortului este bine întărită.
Decor
Posibilitățile de decorare ale tortului diplomat cu fructe sunt multe. Un strat de frișcă deasupra și pișcoturi ușor însiropate de jur împrejur, legate cu o panglica colorată, abordare care asigură un aspect simplu și elegant și totodată jucăuș. Putem lăsa marginile tortului libere iar partea superioară să fie decorată cu felii de fructe. O alternativă ar fi ca tortul să fie îmbrăcat pur și simplu cu frișcă turnata cu poșul de decorare etc.
Eu am ales un decor simplu pentru al meu tort diplomat cu fructe. Am bătut spumă tare smântână pentru frișcă recomandată pentru decor. Am îndulcit-o cu zahăr pudră și am stabilizat-o cu întăritorul (opțional). Am îmbrăcat tortul într-un strat uniform de frișcă apoi l-am decorat cu rozete de frișcă bătută și bucățele de coajă de portocală confiată. Și cum totdeauna am fost de părere că mai puțin înseamnă mai mult… tortul meu mi se pare frumos și elegant. Desigur, voi puteți să-l decorați după preferințele voastre.
Serviți acest tort diplomat cu fructe foarte rece, de la frigider, iar dacă veți încercă rețeta mea, spor la treaba și poftă mare! Mai multe rețete de torturi festive găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Lasă un răspuns