Cautare in site
x inchide
Advertising
Tort diplomat cu fructe

Tort diplomat cu fructe

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 03.04.2012
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Demultișor mi-am propus să public o rețetă de tort diplomat cu fructe. De fiecare dată când l-am făcut, însă, s-a întâmplat să fie oarecum în grabă și să se mănânce înainte să apuc să îi fac vreo poză. Nici nu-i de mirare, acest tort diplomat cu fructe e unul dintre cele mai bune torturi. E ușor, aerat, cremos și, cu unele precauții, se pot adaugă exact acele fructe care plac fiecăruia. Așadar, propunerea mea de azi a fost tortul nostru de Paște, pe care l-am degustat cu mare încântare pentru că acest tip de tort e în topul preferințelor noastre.

tort-diplomat-reteta-cu-imagini-pas-cu-pas-retetecalamamaro

Ingrediente Tort diplomat cu fructe

crema:

  • 5 ouă întregi
  • 200 de grame de zahăr
  • 1 praf de sare
  • 40 de grame de gelatină pulbere sau foi
  • 5 linguri de zeamă din compot
  • coajă confiată de portocală, cam 3 linguri bune
  • 700 de grame de smântână pentru frișcă
  • fructe la alegere, eu am folosit 1 conservă de compot de ananas, câteva felii de kiwi din compot, 1 portocală, 2 mandarine și 1 banană

decor:

  • 500 de ml. de smântână pentru frișcă
  • 1 lingură cu vârf de zahăr pudră
  • opțional, 1 plic de întăritor pentru frișcă
  • fructe confiate, bucațele de coajă de portocală confiată, fructe proaspete etc

blat:

  • 4 ouă, 4 linguri de zahăr, 4 linguri de făină sau pișcoturi, sau un alt blat la alegere

Mod de preparare tort diplomat cu fructe

Blatul

1. Nu o să insist asupra blatului pentru acest tort diplomat cu fructe. Fiecare poate folosi ce blat preferă sau îl poate înlocui cu pișcoturi însiropate (sau nu) cu puțin suc din compot. Eu am făcut un blat simplu din 4 ouă, 4 linguri de zahăr și 4 linguri de făină, pe care l-am copt într-o formă cu pereți detașabili de 24 de cm. diametru. L-am lăsat să se răcească și apoi l-am secționat transversal. Dacă e prima dată când faceți un pandișpan, vă puteți orienta după modul de lucru prezentat la rețeta de blat simplu de ruladă.

blat pentru tortul diplomat

Ce fel de fructe putem folosi pentru tortul diplomat și cum le pregătim?

Oricare, cu rezerva că ananasul, papaya, mango și kiwi proaspete conțin niște enzime care vor distruge gelatina din cremă, așa că tortul diplomat nu se va mai seta, crema nu se va întări. Putem folosi chiar și aceste fructe, dar numai gătite (din compot).

Advertising

Recomand precauții și în privința fructelor de pădure, a căpșunilor, vișinelor și a alor fructe intens colorate. Acestea nu vor afecta gelatina, dar vor păta compoziția într-un fel nu prea agreabil.

Dacă se folosesc fructe din compot, se scurg bine de zeamă, care se păstrează deoparte. Restul fructelor se curăță și se taie în cubulețe, păstrându-le, până în momentul utilizării, într-o strecurătoare. Dacă se folosesc banane sau alte fructe care se pot oxida, se stropesc cu puțină zeamă de lămâie ca să se preîntâmpine schimbarea culorii.

Prepararea cremei

2. Pentru a pregăti crema pentru acest tort diplomat cu fructe, gelatina se pune la hidratat cu cele 5 linguri de zeamă din compot completate cu apă rece, până la obținerea a 120 ml. de lichid (poza 1).

Ouăle întregi cu zahărul se pun într-o cratiță și se bat cu telul pe foc foarte mic sau pe baie de abur (poza 2). Nu se încetează baterea, spre a evita să se prindă compoziția de fund, până când crema de ouă nu se înfierbântă. Atenție, aceasta nu trebuie să fiarbă, pentru că se va transforma în omletă! Crema trebuie să fie fierbinte (la 80°C) și să înceapă să se îngroașe (poza 3). Se trage de pe foc cratița și se lasă să se răcorească.

Gelatina hidratată se adaugă în crema caldă și se amestecă până se dizolvă. În crema de ouă caldă se adaugă și coaja de portocală confiată și fructele. Se amestecă ușor, să se omogenizeze (poza 4).

crema pt. tort diplomat, preparare

3. Se lasă crema se răcească până când e abia călduță (să pară neutră la atingerea cu degetul mic). Între timp, se bate smântâna pentru frișcă. Pentru a obține frișcă din smântână pentru frișcă, aceasta trebuie să fie foarte rece. Se bate până când se întărește bine după care se încetează baterea. Dacă s-ar continua ar fi pericolul că frișca să se taie.

tort diplomat rețetă video!

Advertising

4. Se adaugă 1/3 din frișca bătuta la crema de ouă și fructe abia călduță  și se amestecă bine. Se adaugă totul peste restul de frișcă bătută și se amestecă ușor cu telul în formă de pară sau cu o spatulă lată, până se omogenizează. Cu un click pe poza de mai sus vei fi direcționat la rețeta video de tort diplomat clasic, pentru mai multe detalii privind modul de lucru.

Asamblarea tortului

5. Jumătate de blat se aseaza în forma în care s-a copt sau într-un inel special pentru tort. Alternativ, se poate forma la baza tortului un strat din pișcoturi. Opțional, se poate însiropa ușor cu zeamă de fructe.

blat in forma pt. tort diplomat

6. Deasupra blatului, se toarnă toată crema de fructe și frișcă. Eu am tapetat marginile cu fâșii de hârtie de copt, ca să fie mai ușor de scos din formă,  dar cea mai eficientă, pentru ca marginile tortului să fie frumoase, ar fi o bandă de folie de acetat, dacă aveți.

crema diplomat in forma

7. Se nivelează bine crema și se acoperă tortul cu al doilea strat de blat, însiropat ușor și el.

preparare tort diplomat

Advertising

8. Se înfoliază forma cu folie alimentară și se dă la frigider timp de cel puțin 5 ore, preferabil peste noapte. După trecerea timpului de așteptare se desface inelul și se îndepărtează hârtia de copt, iar crema tortului este bine întărită.

tort diplomat preparare 2

Decor

Posibilitățile de decorare ale tortului diplomat cu fructe sunt multe. Un strat de frișcă deasupra și pișcoturi ușor însiropate de jur împrejur, legate cu o panglica colorată, abordare care asigură un aspect simplu și elegant și totodată jucăuș. Putem lăsa marginile tortului libere iar partea superioară să fie decorată cu felii de fructe. O alternativă ar fi ca tortul să fie îmbrăcat pur și simplu cu frișcă turnata cu poșul de decorare etc.

Eu am ales un decor simplu pentru al meu tort diplomat cu fructe. Am bătut spumă tare smântână pentru frișcă recomandată pentru decor. Am îndulcit-o cu zahăr pudră și am stabilizat-o cu întăritorul (opțional). Am îmbrăcat tortul într-un strat uniform de frișcă apoi l-am decorat cu rozete de frișcă bătută și bucățele de coajă de portocală confiată. Și cum totdeauna am fost de părere că mai puțin înseamnă mai mult… tortul meu mi se pare frumos și elegant. Desigur, voi puteți să-l decorați după preferințele voastre.

tort-diplomat-cu-fructe-reteta-pas-cu-pas-reteta-ilustrata-retetecalamamaro

Serviți acest tort diplomat cu fructe foarte rece, de la frigider, iar dacă veți încercă rețeta mea, spor la treaba și poftă mare! Mai multe rețete de torturi festive găsiți cu un click pe poza de mai jos.

tort-trio-de-ciocolata-reteta-video-reteta-tort-cu-trei-feluri-de-ciocolata-video-tort-ciocolata-si-smochine

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

54 comentarii la Tort diplomat cu fructe

  1. […] vorba să alegem un tort festiv pentru sărbătorile din viața noastră, cel mai adesea alegem un tort diplomat. Ne place foarte mult aroma delicată și răcoritoare a acestui tort diplomat și aș zice că, la […]

  2. paula manea spune:

    multumesc pentru reteta, l-am facut de mai multe oric si a iesit minunat! vreau sa intreb daca poate fi imbracat in buttercream, vreau sa il ornez pt ziua fiicei mele, sau pot adauga colorant in frisca pt decor?
    multumesc!

  3. vasile spune:

    arata super de tot

  4. elisabeta spune:

    Voi incerca acesta reteta curand,iti multumesc de reteta

  5. anna spune:

    se poate folosi frisca lichida in loc de cea din smantana?

  6. Leoaica222 spune:

    l am facut si a iesit super,doar ca am avut mici peobleme!crema de oua cu fructele si gelatina mi s a intarit repede si mi a fost cam greu sa o amestec cu frisca si ciocolata alba s a intarit ,iar cand vroiam sa tai din tort se spargea !:(

  7. Doina spune:

    In fiecare an  aleg acelasi tort pt masa de Paste, doar ca eu il fac mereu in forma de rulada, asa cum il gaseam la Violeta( si de abia astept in vara cand vin acasa sa trec pe acolo).Ideea ta e grozava si o voi prelua,iar il locul iepurasului din aluat voi folosi unul din ciocolata alba.
    PASTE FERICIT ! ….

  8. Roxana spune:

    E superb! Si sigur a fost apreciat! Felicitari pentru rabdare si talent! :)

  9. Pana acum nu am reusit sa incarc pozele din cauza marimii lor excesive si am vrut sa verific ca micsorandu-le functioneaza  incarcarea- iata ultimele creatii ale sotiei mele , cele trei gratii de ciocolata in mantie de fondant!

    http://www.simplusibun.ro/2012/04/cele-trei-gratii.html

    Multumesc mult pentru rabdare si bunavointa , cu stima ,
    Cosmin

  10. Consttim spune:

    de unde ati cumparat forma de iepuras?
     

  11. Adriana spune:

    felicitari ptr.toate aceste retete minunate pe care le oferi tuturor cititorilor!!speram sa continui mult timp de acum incolo,rasfatindu-ne cu ele.PASTE FERICIT!adriana

  12. Adriana spune:

    felicitari ptr.toate aceste retete minunate pe care le oferi tuturor cititorilor!!speram sa continui mult timp de acum incolo,rasfatindu-ne cu ele.PASTE FERICIT!adriana

  13. Buna ziua din nou , va multumim frumos pentru vizita si comentariu (speram ca v-a placut blogul nostru),va mai asteptam cu drag pe la noi ,cu torturi  http://www.simplusibun.ro/2012/04/vine-iepurasul.html 
    si idei noi.Avand in vedere ca bucatarim in acelasi oras , ar fi excelent sa colaboram in folosul vizitatorilor nostri atat in plan virtual prin link-exchange dar si practic daca va face si dvs.placere.
    Sarbatori Fericite!
    Echipa Simplu si bun

  14. Buna ziua din nou , va multumim frumos pentru vizita si comentariu (speram ca v-a placut blogul nostru),va mai asteptam cu drag pe la noi ,cu torturi  http://www.simplusibun.ro/2012/04/vine-iepurasul.html 
    si idei noi.Avand in vedere ca bucatarim in acelasi oras , ar fi excelent sa colaboram in folosul vizitatorilor nostri atat in plan virtual prin link-exchange dar si practic daca va face si dvs.placere.
    Sarbatori Fericite!
    Echipa Simplu si bun

  15. Yuki spune:

    mai, iepurele-i creepy rau

  16. L_apolonia spune:

    ai putea sa mi spui din cate oua ai facut forma iepuras?am si eu si acum fasteptac pt prima data…si nu stiu …si inca ceva …ai uns si forma si ai tapetato cu faina nu?multumesc anticipat pentru raspunsul pe care il astept sa fac iepurasul:)

    • lauralaurentiu spune:

      Am uns forma si am tapetat-o cu faina, da. Reteta de chec pentru forma de iepuras de 500 de ml.: 1 ou, 60 de grame de unt, 60 de grame zahar, 1 lingurita extract de vanilie, 40 grame faina, 40 grame amidon alimentar din porumb (gustin e foarte bun), 40 de grame nuci sau migdale fin macinate, 1 lingurita rasa de praf de copt. Untul spuma cu zaharul, se adauga oul, se omogenizeaza, apoi ingredientele uscate amestecate bine intre ele. Se omogenizeaza, se toarna in forma pregatita si se coace la 180 de grade timp de 25 -30 d eminute.

      2012/4/5 Disqus

  17. Leoaica222 spune:

    Buna!imi plac mult retetele tale si sunt usoare!arata f bine tortul si pare usor de facut!in blat nu pui si praf de copt?

    • lauralaurentiu spune:

      Niciodata nu pun intr-un blat din pandispan praf de copt. Albusurile batute spuma fac sa creasca blatul, totul e sa amesteci compozitia corect: adaugi galbenusurile batute putin cu furculita peste albusurile batute spuma tare cu zaharul si un varf de cutit de sare si tot acum adaugi toata faina. Incepi sa amesteci, de preferinta cu o spatula usor flexibila, de pe fundul vasului catre suprafata, ridicand compozitia de albusuri. Rotesti vasul usor si introduci spatula in mod repetat razant cu peretii vasului pana la fund, apoi, dupa cum am spus deja, ridici pana la suprafata. In niciun caz nu se amesteca cu mixerul si nici circular. Vei obtine un blat pufos (se vede in sectiunea de mai sus) fara pic de aditivi. Macar unde se poate, renuntam la praful de copt. :)

      • Leoaica222 spune:

        multumesc mult!sigur o sa l incerc!

      • Leoaica222 spune:

        nu am tava cu pereti detasabili si nici cerc!cum as putea sa l construiesc?:)

      • lauralaurentiu spune:

         … cratita? O tapetezi bine cu foile alimentara (film din ala subtire de tot), aranjezi tortul si-l di la frigider. Cand e foarte bine intarit, il acoperi cu platoul de servire si il rastorni cu o singura miscare deasupra platoului.

      • Leoaica222 spune:

        multumesc!o sa l fac sapt asta si o sa ti spun cum a iesit!:)

  18. Cristina spune:

    Ce dragut este! Am sa incerc si eu reteta dvs. Saptamana aceasta avem multe sarbatori in familie: ziua sotului meu, ziua mea dar si onomastica mamei si a soacrei. Unul dintre torturi va trebui sa fie diplomat ;)
    Caut de ceva vreme o reteta de tort diplomat care sa semene cu tortul pe care il stiu din copilaria mea si care imi placea atat de mult. In sfarsit cred ca am gasit-o! :)

  19. ONESTA B spune:

    EXCELENT ! Si inca ceva … mi-a pacut emisia de pe Paprika tv si reteta aceea de crumpi

  20. alinutzika spune:

    e superb!!!

  21. Buna ziua,
    Va urmarim retetele cu mult interes,abia asteptam ocazia sa si incercam cate ceva,dar pana atunci va invitam sa ne vizitati blogul, care in zilele urmatoare se va imbogati si cu cateva torturi cu decoratiuni de Paste.
    http://www.simplusibun.ro/
    Va asteptam cu drag,fam.Ordean Boc

  22. Doina Moldovi spune:

    Felicitari din tot sufletul,si Paste fericit alaturi de familia ta. 

  23. Timea Ioo spune:

    Foarte frumos tort! chiar perfect pt Paste cu acel iepuras cocotat. pup 

  24. Bianca spune:

    Super frumos tortuletul. Si cu siguranta foarte gustos

  25. Cornelia spune:

    Arata super de bine. Mari bucurii ne faci tu Laura cu toate aceste minunate retete. Eu ani de zile am cautat reteta de „Tort Diplomat” asa cum o stiam eu pe vremuri la noi in tara. Sa-ti dea bunul dumnezeu multa sanatate si putere de munca sa poti impartasi si iubitorilor tai din marele tau talent.

    • lauralaurentiu spune:

      Cornelia, multumesc foarte mult de complimente. Te mai astept cu drag.
      2012/4/3 Disqus

      • Bujorel spune:

        Excelenta idee pentru a bucura copilasii! Multumesc pentru ca impartasiti cu noi darul si pasiunea cu care preparati toate bunatatile.  As dori sa stiu daca glazura de ciocolata e doar din ciocolata alba topita sau daca ati mai adaugat ceva. Si daca putem folosi si foi de gelatina in loc de pudra. Va multumesc. Andreea

      • Bujorel spune:

        Excelenta idee pentru a bucura copilasii! Multumesc pentru ca impartasiti cu noi darul si pasiunea cu care preparati toate bunatatile.  As dori sa stiu daca glazura de ciocolata e doar din ciocolata alba topita sau daca ati mai adaugat ceva. Si daca putem folosi si foi de gelatina in loc de pudra. Va multumesc. Andreea

      • lauralaurentiu spune:

        Am folosit ciocolata alba pe care am rupt-o in bucatele, am asezat-o intr-un bol de sticla termorezistenta si am topit-o deasupra unui alt vas cu apa fiarta, amestecand continuu. Sigur, se poate folosi gelatina foite, eu doar din asta am avut. Multumesc mult pentru aprecieri, va mai astept cu drag.

        2012/4/5 Disqus

      • Bujorel spune:

        Multumesc pentru raspuns. As mai avea o intrebare. Am putea folosi figurine din pasta de zahar peste  frisca? Sau se vor inmuia?

      • lauralaurentiu spune:

        Direct pe frisca nu, se vor topi.

      • Bujorel spune:

        As dori sa folosesc o pasta de zahar pentru a-l imbraca. In partea de sus peste glazura de ciocolata, credeti ca ar prinde? Acelasi efect de inmuiere il va avea si aplicand-o pe sarlota de pe lateral?Sau fiind intarita cu gelatina, nu mai are aceeasi consistenta ca frisca obisnuita?Mii de multumiri. Sper ca nu va deranjez.O zi frumoasa!

      • lauralaurentiu spune:

        Daca vreti sa imbracati tortul in pasta de zahar va recomand sa-l ungeti bine bine cu o crema de unt (unt, zahar paf si un strop de vanilie, mmixat sa fie ca o alifie). Nu trebuie un strat gros, subtire de 1 mm., dar uniform, asa incat pasta de zahar sa nu vina in contact cu umplutura umeda (sarlota). De altfel, va avea si o aderenta mult mai buna pasta de zahar peste crema de unt. A, si in acest caz renuntati la glazura.

        2012/4/6 Disqus

      • Bujorel spune:

        Sunteti o scumpa! Multumesc mult pentru sfaturi si idei. Am invatat foarte multe de la dumneavoastra. Numai bine. Andreea

Advertising
Advertising
CLOSE
CLOSE