Prajitura fara faina cu portocale si crema philadelphia
Cum adica prajitura fara faina? Exact asa, reteta asta de prajitura cu portocale nu are urma de faina (de grau), ceea ce o face extrem de fina si de usoara dar, in acelasi timp, sper ca va fi de folos celor cu intoleranta la gluten. Prajitura in sine, blatul, daca-i pot spune asa, e facuta dupa o reteta clasica spaniola de prajitura cu portocale si migdale. Eu i-am adaugat si crema pentru a o face mai atragatoare pentru membrii familiei mele si intr-adevar a iesit spectaculos de buna, dar prajitura asta este buna si simpla, cu gustul ei intens de portocale si textura umeda de parca ar fi insiropata.
Prajitura fara faina cu portocale nu contine niciun fel de aditivi si nu e deloc greu de pregatit, oricine stapaneste tehnica de a face in mod corect un pandispan reusit (fara sa adauge praf de copt) va putea pregati si aceasta prajitura delicioasa si fina.
Ingrediente Prajitura Fara Faina Cu Portocale
- 2 portocale, in jurul a 300-320 de grame
- 240 de grame de pudra de migdale (eu am folosit fulgi pe care i-am rasnit cat de fin am putut in masina electrica de cafea)
- 6 oua
- 1 praf de sare
- 220 de grame de zahar
- optional: 2 linguri de fulgi de migdale, daca optati sa renuntati la crema
daca optati pentru varianta cu crema, mai aveti nevoie de urmatoarele:
- 400 de grame de branza philadelphia
- 250 de grame de smantana pentru frisca
- zahar pudra dupa gust
- 1 lingura extract de vanilie
- decor: 1 lingura de fulgi de migdale usor rumeniti in tigaie, 1 lingura coaja de portocala confiata taiata fin, frunzulite de menta
Preparare Prajitura Fara Faina Cu Portocale Si Crema Philadelphia
Pregatire portocale
1. Ingredientele pentru prajitura fara faina cu portocale sunt destul de simple. Mie mi-e destul de greu sa procur pudra de migdale, dar ma descurc binisor cu fulgii de migdale pe care ii rasnesc cat de fin e posibil la rasnita pentru cafea. Portocalele… e sezonul lor, e pacat sa nu profitam.
2. Portocalele intregi se spala bine, frecand coaja cu un burete curat. Se pun intr-o oala cu apa rece (2-3 litri de apa, sa se scalde portocalele in voie). Se pune oala pe foc. Se aduce apa in clocot si dupa 15 minute portocalele se scot cu o spumiera. Apa se arunca. Se repeta procedeul de 3 ori, pentru ca amareala continuta de portocale sa dispara. Dupa ultima fierbere de 15 minute, portocalele se lasa sa se raceasca. Se taie in bucatele si se curata pe cat posibil de samburi.
Pregatirea compozitiei cu portocale
3. Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180°C. Portocalele fierte se prelucreaza cu blenderul pana ce se obtine un piure.
Abia acum incepem sa ne ocupam efectiv de baza compozitiei pentru a noastra prajitura fara faina cu portocale. Ouale se separa. Albusurile se pun intr-un castron incapator, bine degresat. Galbenusurile se mixeaza separat cu jumatate din zahar pana cand se formeaza o crema deschisa la culoare. Se adauga peste galbenusuri piureul de portocale – din care eu am pastrat 2 linguri pentru a aromatiza crema – si pudra de migdale. Se omogenizeaza cu mixerul la viteza mica.
4. Albusurile se bat spuma impreuna cu sarea. Se adauga zaharul ramas, treptat, batand energic pana se formeaza o bezea ferma iar zaharul este complet dizolvat. 1/3 din cantitatea de bezea se amesteca cu galbenusurile cu portocale si migdale. Toata compozitia se rastoarna peste restul de albusuri spuma si se omogenizeaza cu o spatula flexibila, ridicand permanent compozitia de la fundul vasului catre suprafata, asa incat aerul acumulat in albusuri sa nu se piarda, acesta fiind unicul „agent de crestere” pentru a noastra prajitura fara faina cu portocale.
Coacerea
5. Se toarna compozitia pentru prajitura intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu faina/pesmet/zahar tos (sau captusita cu hartie de copt). Se niveleaza bine. Este potrivita o forma de 22-24 cm. diametru. Daca ati optat pentru varianta fara crema, presarati deasupra aluatului 2 linguri de fulgi de migdale. Se da prajitura la cuptorul preincins la 180 de grade si se coace timp de 50-55 de minute, pana cand trece testul scobitorii.
Daca se infige o scobitoare curata in prajitura, trebuie sa fie curata cand iese afara. Daca are urme lipicioase inseamna ca prajitura nu e gata. Dupa 20-25 de minute se poate acoperi lejer prajitura cu o folie de aluminiu sau o coala de hartie de copt umezita, pentru a nu se arde la suprafata.
Pregatire crema
6. Cat timp prajitura s-a racit, am pregatit crema: am mixat branza philadelphia pana a devenit cremoasa, apoi am adaugat treptat smantana pentru frisca si am batut cu mixerul la viteza mare pana cand s-a format o compozitie spumoasa. Am adaugat piureul de portocale pastrat, extractul de vanilie si 4 linguri de zahar pudra. Pentru gustul meu a fost suficient, daca va place mai dulce puteti suplimenta cantitatea de zahar.
7. Dupa ce prajitura fara faina s-a racit, am acoperit-o cu crema de philadelphia intr-un strat generos. Am presarat fulgi de migdale usor rumeniti la tigaie, coaja de portocala confiata si frunzulite proaspete de menta.
Nu pot sa va spun ce gust placut si racoritor, ce textura incantatoare are aceasta prajitura fara faina cu portocale! Poate sectiunea din imaginea de mai jos va spune mai multe decat as putea eu.
Ne-am delectat cu prajitura asta minunata si o treime din ea am impachetat-o si am daruit-o unui copil. Nu e un copil cu o situatie familiala neaparat dificila, doar cu o mamica prea ocupata ca sa ii faca prajituri de casa. E un gest pe care il fac deseori, dar data aceasta am hotarat sa ma inscriu si eu in campania fetelor de la Savori Urbane, una dintre cele mai frumoase din care a vazut online-ul romanesc, e vorba despre Prajituri pentru copilul din vecini (click pe link pentru detalii).
Pofta buna!
Lasă un răspuns