Prajitura cu spuma de capsuni
Chit ca e poate cea mai urata luna mai din cate imi amintesc sa fi trait, capsunile tot au aparut pe tarabele pietelor. Mai micute, mai acrisoare, parca nici macar nu atat de aromate ca in anii mai darnici cu razele soarelui, dar inca bune, tinand cont cat de vitrega a fost natura cu ele. Niciodata nu am ratat, in aceasta perioada a anului, prajitura cu spuma de capsuni. Pe la noi prin Banat aceasta prajitura de sezon se numeste „șaum-pita” (sursa germana a retetei e evidenta: „schaumpita”), prin alte parti ale tarii am auzit ca i s-ar spune „cremes spumos” sau pur si simplu „spumos” si atat. Pana la urma, prajitura cu spuma de capsuni e foarte ieftina, foarte gustoasa si foarte usor de facut.
Ingrediente Prajitura Cu Spuma De Capsuni:
- 250 de de grame de capsuni (proaspete sau congelate)
- 300 de grame de zahar
- 3 albusuri
- zeama de la 1/2 de lamaie
- 400 de grame de foietaj cumparat sau facut in casa (dati click pe linkul urmator pentru reteta de foietaj de casa pe care l-am folosit eu la aceasta prajitura)
- zahar pudra pentru pudrat la final
- faina pentru presarat planul de lucru
Preparare Prajitura Cu Spuma De Capsuni – foile
1. Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.
2. Foietajul rece (din frigider) se imparte in doua bucati identice. Pe planul de lucru presarat cu faina, se intind pe rand cu sucitorul doua foi subtiri din aluat (2-3 mm.), care se perforeaza cu furculita, se ruleaza pe sucitor si cu ajutorul acestuia se transfera intr-o tava captusita cu hartie de copt (imaginile 1 si 2 din colaj).
Observatie: se poate folosi atat foietajul rapid de casa cat si reteta de foietaj clasic (aluatul frantuzesc). Click pe linkuri pentru retetele respective.
3. Se acopera foaia de aluat cu o alta coala de hartie de copt si deasupra se pune o tava care sa o preseze , asa incat sa nu se umfle in timpul coacerii. Se coc foile pe rand, cate 20-23 de minute, in cuptorul preincins la 180 de grade.
4. Foile coapte se lasa sa se racoreasca, apoi se suprapun si se egalizeaza marginile cu un cutit bine ascutit (poza stg.). Una dintre foi se portioneaza in patrate sau, dupa preferinta, se poate sfarama complet (pentru deasupra).
Spuma de capsuni cu bezea italiana
5. Pentru spuma de capsuni vom folosi asa numita „bezea italiana„, mult mai stabila si pana la urma, si mai sanatoasa, albusurile fiind gatite, decat bezeaua clasica: 250 de grame de capsuni spalate si curatate se cantaresc intr-o craticioara. Se zdrobesc cu furculita, se adauga 250 de grame de zahar si zeama de lamaie si se pun pe foc impreuna. La inceput se va forma o spuma abundenta de culoare roz pal, care trebuie indepartata, apoi se lasa sa fiarba la foc potrivit pana ce siropul atinge 117-118 grade sau, daca nu aveti termometru, pana cand se leaga ca pentru dulceata iar suprafata se umple de bulbuci mari si lenesi.
6. Intre timp, albusurile se bat spuma tare si se adauga cele 50 de grame de zahar ramase. Atentie, trebuie sa va sincronizati in asa fel incat in momentul in care bezeaua este gata, siropul de capsuni sa atinga temperatura potrivita. In timp ce se bate in continuare cu mixerul, siropul se toarna in fir subtire peste albusuri. Aveti nevoie de un mixer cu stativ sau de ajutorul altei persoane. Dupa ce s-a incorporat tot siropul, bezeaua va fierbinte, se bate in continuare cu mixerul, la viteza mare, pana cand se raceste pana la temperatura camerei. Se va obtine o spuma de capsuni aromata si foarte, foarte ferma, perfecta pentru a umple prajitura cu spuma de capsuni.
Asamblare
7. Spuma se aseaza pe foaia ramasa intreaga si se niveleaza cat mai bine, indreptand si marginile. Se acopera cu patratele de foietaj portionate (sau cu foaia de foietaj sfaramata) si se pudreaza cu zahar pudra.
Prajitura cu spuma de capsuni se da la frigider timp de 2 ore inainte de servire. Pofta buna!
Lasă un răspuns