Sos de caramel sărat
Sos de caramel sărat, cu unt și smântână pentru frișcă, rețetă simplă, explicată pas cu pas. Cum se face un sos caramel de casă, ideal ca topping pentru înghețate, pentru clătite și alte deserturi? Sos caramel sărat cu sau fără zahăr (cu fructoză).
Am făcut de nenumărate ori acest sos de caramel. Are o aromă irezistibilă! Dulceața îi este îmblânzită delicat de cristale de sare de bună calitate. Cine știe din ce motive încă nu am reușit, până azi, să public rețeta pe blog. Iar azi am făcut acest sos de caramel fără zahăr! A fost o provocare și pentru mine, așteptam la masă pe cineva care nu consumă zahăr deloc și am vrut să îi ofer un desert foarte bun, foarte aromat dar, desigur, conform dietei acelei persoane.
Desigur, o să vă spun povestea completă, adică rețeta de sos caramel sărat cu zahăr, dar și varianta cu fructoză, pentru că asta e ceea ce am folosit eu. Pentru că acum le-am încercat pe amândouă, pot spune că varianta cu fructoză are un gust identic cu cea cu zahăr, dar parcă sosul preparat cu zahăr e ceva mai gros, cu o consistență mai bună.
E bine de știut că puteți pregăti sosul caramel în avans.
Se păstrează în frigider, timp de 2-3 săptămâni, fără probleme. Înainte de a-l folosi, pur și simplu îl scoateți din borcanul în care l-ați turnat și îl încălziți ușor.
Sosul de caramel sărat este toppingul ideal pentru înghețată, pentru fel de fel de deserturi, budinci sau chiar pentru clătite. Asta au descoperit oamenii de ceva vreme, de aceea are un succes așa de mare sosul de caramel cumpărat. Ei bine, de azi nu mai e nevoie să îl cumpărați, pentru că e foarte ușor de făcut în casă și conține 100% ingrediente naturale.
Ingrediente Sos de caramel sărat
- 200 de grame de zahăr sau 160 de grame de fructoză
- 2 linguri de apă rece
- 90 de grame de unt cu 80% grăsime
- 200 ml. smântână pentru frișcă
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 linguriță rasă de sare de bună calitate (eu am folosit fleur de sel de Camargue, se poate folosi de exemplu sarea de Himalaya, disponibilă în comerț)
- 1 linguriță de glucoză sau miere de albine sau, pentru varianta cu fructoză, 1/2 de linguriță de zeamă de lămâie
Preparare Sos de caramel sărat
1. În oricare variantă, cu zahăr sau cu fructoză, pentru sosul de caramel aveți nevoie de o cratiță destul de adâncă. Ce-i drept, volumul total al ingredientelor este destul de redus, însă acestea se vor umfla mult în timpul preparării și nu este de dorit să dea pe dinafară. Vă recomand, așadar, o cratiță cam de 2 litri. Puneți în cratiță zahărul sau fructoza (observați, am redus gramajul la fructoză cu 20% față de zahăr, asta pentru că are o capacitate mai mare de îndulcire) împreună cu 2 linguri de apă rece. Puneți cratița pe foc mediu spre mic și lăsați-o să fiarbă. Nu amestecați, eventual clătinați cratița ușor.
2. Supravegheați permanent vasul, până când apa se evaporă iar zahărul topit rămas în cratiță devine brun-auriu. Atenție, fructoza se caramelizează mai repede decât zahărul și e ușor să se ardă dacă o scăpați din vedere!
3. Deîndată ce zahărul (sau fructoza) a atins culoarea dorită, se adaugă untul și se amestecă energic cu telul în formă de pară, până când untul se dizolvă complet. Separat, într-un ibric sau o crăticioară, se înfierbântă smântâna pentru frișcă.
4. După ce untul se topește complet, se trage cratița de pe foc și se adaugă smântâna pentru frișcă, amestecând energic cu telul. Atenție, compoziția va face bulbuci și se va umfla mult în această fază. În cazul în care, după ce conținutul cratiței se mai ”calmează”, au mai rămas bucățele de zahăr nedizolvat, se pune din nou cratița pe foc mediu spre mic și se amestecă până se dizolvă complet.
5. În final, se adaugă extractul de vanilie și sarea și se amestecă bine. Tot acum se adaugă glucoza (în lipsă, miere de albine) sau, pentru varianta dietetică (cu fructoză), 1/2 de linguriță de zeamă de lămâie. Turnați sosul de caramel sărat într-un borcan și lăsați-l să se răcească până la temperatura camerei, apoi se poate da la frigider.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns