Sos de roșii clasic – rețeta pas cu pas
Sos de roșii clasic – rețeta pas cu pas. Cum se face un sos de roșii tradițional ca în Banat, de servit alături de rasol sau chiftele. Sos de părădaisă, rețetă. Sos de roșii clasic, rețetă cu poze.
Nu o singură dată am povestit despre ceea ce eu numesc ”sfânta treime a sosurilor bănățene”, din care ar face parte sosul de roșii, sosul de vișine și cel de mărar. Acestea sunt servite, conform tradiției, alături de carnea fiartă din supă, fără de care prânzul de duminică din Banat e greu de conceput. Fie că era rasolul de vită, atunci când acesta nu era inclus în atât de adorata salata de boeuf, fie că era carnea fiartă de pasăre, ambele cu sosurile înainte menționate, acest al doilea fel al mesei de duminică nu putea lipsi dintre supă și felul principal, la prânzurile copiilăriei mele. Ei bine, am constatat cu surprindere că îmi lipsea de pe blog tocmai rețeta acestui sos de roșii clasic, nelipsit din duminicile copilăriei mele!
În cele ce urmează, vă voi prezenta rețeta de sos de roșii clasic, tradițional, așa cum am moștenit-o din familie și cum o fac, de fapt, toți bănățenii cărora le-am călcat pragul și care m-au omenit cu o masă bună de prânz. Pe la noi, i se spune ”sos de părădaisă” și musai are o aromă dulceagă, ce completează plăcut preparatele cărora le este asociat.
Acest sos de roșii clasic nu este un sos marinara, pentru paste. Cu toate că ador sosul marinara, nu l-aș asocia cu rasolul de duminică, nici cu ardeii umpluți și nici cu chiftelele făcute în stil tradițional. Pur și simplu, aroma mediteraneană a sosului marinara ține de o altă cultură culinară, foarte agreată, de altfel, la noi în țară, dar în asocierile corecte.
Ingrediente Sos de roșii clasic
- 250 ml. bulion de casă grosuț + 250 ml. supă de carne sau de legume/sau 500 ml. suc de roșii mai lichid
- 30 de grame de făină
- 30 ml. ulei sau 15 ml. ulei + 15 grame unt
- 1-2 foi de dafin
- sare și piper după gust
- 1 linguriță – 1 lingură de zahăr, pentru ajustarea acidității
Mod de preparare sos de roșii clasic
1. Ingredientele se pregătesc de la început, asta va scurta mult timpul de preparare. Dacă se folosește un bulion de casă mai scăzut, mai concentrat, așa cum am specificat mai sus, la lista de ingrediente, acesta se combină cu supă în proporția dorită. Pentru un sos de roșii de post, se va folosi supă de legume sau doar suc de roșii.
2. Într-o cratiță de 1 litru, cu fundul mai gros, se înfierbântă pe foc mediu uleiul sau uleiul combinat cu untul. Se adaugă făina și se amestecă timp de 2-3 minute, cât să înceapă să miroasă a plăcintă coaptă. Făina nu trebuie să se rumenească.
3. Se adaugă treptat supa fierbinte, în timp ce se amestecă în continuu.
Observație: dacă pregătiți sosul doar cu un suc de roșii mai subțire, fără supă, adăugați pe tot de la început (turnând câte puțin).
4. Se fierbe sosul amestecând continuu, ca la sosul bechamel, până când se îngroașă bine. Amestecarea este foarte importantă, pentru că nu ne dorim un sos cu cocoloașe. Dacă, totuși, acestea s-au format, putem scăpa de ele trecând sosul prin sită și colectându-l într-o altă cratiță.
5. După ce sosul s-a îngroșat și am obținut o textură omogenă și catifelată, se adaugă bulionul concentrat.
6. Se omogenizează bine, se adaugă dafinul și se lasă să fiarbă la foc foarte mic, amestecând din când în când, cam 10 minute. Dacă, în final, sosul arată prea gros, se mai poate subția adăugând puțină supă sau apă fierbinte. Se asezonează cu sare și piper după gust și neapărat se balansează gustul cu zahăr, pentru că nota dulceagă este specifică acestui sos.
Preparate alături de care se servește acest sos de roșii clasic
Pentru idei de preparate alături de care se servește în mod tradițional acest sos de roșii clasic, click pe oricare dintre imaginile de mai jos.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns