Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Sos de roșii clasic - rețeta pas cu pas

Sos de roșii clasic – rețeta pas cu pas

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Sos de roșii clasic – rețeta pas cu pas. Cum se face un sos de roșii tradițional ca în Banat, de servit alături de rasol sau chiftele. Sos de părădaisă, rețetă. Sos de roșii clasic, rețetă cu poze. 

Nu o singură dată am povestit despre ceea ce eu numesc ”sfânta treime a sosurilor bănățene”, din care ar face parte sosul de roșii, sosul de vișine și cel de mărar. Acestea sunt servite, conform tradiției, alături de carnea fiartă din supă, fără de care prânzul de duminică din Banat e greu de conceput. Fie că era rasolul de vită, atunci când acesta nu era inclus în atât de adorata salata de boeuf, fie că era carnea fiartă de pasăre, ambele cu sosurile înainte menționate, acest al doilea fel al mesei de duminică nu putea lipsi dintre supă și felul principal, la prânzurile copiilăriei mele. Ei bine, am constatat cu surprindere că  îmi lipsea de pe blog tocmai rețeta acestui sos de roșii clasic, nelipsit din duminicile copilăriei mele!

În cele ce urmează, vă voi prezenta rețeta de sos de roșii clasic, tradițional, așa cum am moștenit-o din familie și cum o fac, de fapt, toți bănățenii cărora le-am călcat pragul și care m-au omenit cu o masă bună de prânz. Pe la noi, i se spune ”sos de părădaisă” și musai are o aromă dulceagă, ce completează plăcut preparatele cărora le este asociat.

sos de rosii clasic reteta pas cu pas de sos de rosii

Acest sos de roșii clasic nu este un sos marinara, pentru paste. Cu toate că ador sosul marinara, nu l-aș asocia cu rasolul de duminică, nici cu ardeii umpluți și nici cu chiftelele făcute în stil tradițional. Pur și simplu, aroma mediteraneană a sosului marinara ține de o altă cultură culinară, foarte agreată, de altfel, la noi în țară, dar în asocierile corecte.

Ingrediente Sos de roșii clasic

  • 250 ml. bulion de casă grosuț + 250 ml. supă de carne sau de legume/sau 500 ml. suc de roșii mai lichid
  • 30 de grame de făină
  • 30 ml. ulei sau 15 ml. ulei + 15 grame unt
  • 1-2 foi de dafin
  • sare și piper după gust
  • 1 linguriță – 1 lingură de zahăr, pentru ajustarea acidității

Mod de preparare sos de roșii clasic

1. Ingredientele se pregătesc de la început, asta va scurta mult timpul de preparare. Dacă se folosește un bulion de casă mai scăzut, mai concentrat, așa cum am specificat mai sus, la lista de ingrediente, acesta se combină cu supă în proporția dorită. Pentru un sos de roșii de post, se va folosi supă de legume sau doar suc de roșii.

ingrediente reteta sos de rosii clasic

2. Într-o cratiță de 1 litru, cu fundul mai gros, se înfierbântă pe foc mediu uleiul sau uleiul combinat cu untul. Se adaugă făina și se amestecă timp de 2-3 minute, cât să înceapă să miroasă a plăcintă coaptă. Făina nu trebuie să se rumenească.

sos de rosii clasic reteta mod de preparare pas cu pas

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

3. Se adaugă treptat supa fierbinte, în timp ce se amestecă în continuu.

mod de preparare sos de rosii clasic reteta pas cu pas

Observație: dacă pregătiți sosul doar cu un suc de roșii mai subțire, fără supă, adăugați pe tot de la început (turnând câte puțin).

4. Se fierbe sosul amestecând continuu, ca la sosul bechamel, până când se îngroașă bine. Amestecarea este foarte importantă, pentru că nu ne dorim un sos cu cocoloașe. Dacă, totuși, acestea s-au format, putem scăpa de ele trecând sosul prin sită și colectându-l într-o altă cratiță.

sos de rosii clasic reteta pas cu pas mod de preparare

5. După ce sosul s-a îngroșat și am obținut o textură omogenă și catifelată, se adaugă bulionul concentrat.

sos de rosii clasic mod de preparare reteta sos de rosii

6. Se omogenizează bine, se adaugă dafinul și se lasă să fiarbă la foc foarte mic, amestecând din când în când, cam 10 minute. Dacă, în final, sosul arată prea gros, se mai poate subția adăugând puțină supă sau apă fierbinte. Se asezonează cu sare și piper după gust și neapărat se balansează gustul cu zahăr, pentru că nota dulceagă este specifică acestui sos.

preparare pas cu pas reteta sos de rosii clasic

Preparate alături de care se servește acest sos de roșii clasic

Pentru idei de preparate alături de care se servește în mod tradițional acest sos de roșii clasic, click pe oricare dintre imaginile de mai jos.

Preparare Sos de roșii clasic - rețeta pas cu pas 9

Ardei umpluți cu carne

Preparare Sos de roșii clasic - rețeta pas cu pas 10

Rasol de vită fiert

Preparare Sos de roșii clasic - rețeta pas cu pas 11

Chiftele simple

Preparare Sos de roșii clasic - rețeta pas cu pas 12

Carne de pasăre fiartă

Ultima rețetă publicată

Să vă fie de folos!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE