Sandwich cu friptura, sfecla si crema liptauer
Dupa parerea mea, o felie de friptura rece e mai grozava decat orice mezel, cand e vorba sa o pui intr-un sandwich. Uite, am primit de la soacra-mea niste cotlete de porc gata fripte, cu os cu tot, asa incat sa aiba maximum de gust, ca stiti si voi ca intotdeauna carnea fripta cu os e mai gustoasa. Si cum ultima felie a intepenit de frig, singurica, in frigider, m-am gandit azi sa o salvez, transformand-o in vedeta unor super sandwich-uri. In sandwich-ul asta am facut cunostinta fripturii reci si cu alte chestii la fel de bune, pare-se ca s-au placut unele cu altele, pentru ca a iesit o minunatie.
Ingrediente Sandwich Cu Friptura, Sfecla si Crema Liptauer:
- 4 chifle potrivite pentru sandwich (eu folosesc aceasta reteta de chifle, mi se par cele mai grozave pentru orice fel de sandwich)
- 1 felie zdravana de friptura, cam de 150-200 de grame (friptura poate fi atat de porc, cat si de vita, pui, curcan etc.)
- crema liptauer: 100 de grame de branza de vaci proaspata, bine scursa de zer; 2-3 linguri de iaurt grecesc; 1 lingurita cu varf de ceapa fin razuita; 2-3 linguri de zeama de lamaie; 1/2 de ardei gras taiat foarte fin (optional); 2-3 fire de marar fin tocate (optional); sare si piper alb dupa gust
- 4 linguri cu varf de salata de sfecla rosie, bine aromatizata si cu hrean din belsug (sau 6-8 felii de sfecla mai mari, daca sfecla din salata e taiata felii)
- 1 rosie mica
- 1 bucata mica (aproximativ de volumul rosiei) de castravete proaspat
- 1/2 de catel de usturoi
- 1/2 varf de cutit de sare
- 1/2 lingurita de miere
- 1 lingurita otet balsamic
- 1 lingurita de mustar cu boabe intregi
- 1 lingurita de ulei de masline
Preparare Sandwich Cu Friptura, Sfecla si Crema Liptauer:
1. Se pregateste crema liptauer, mixand branza de vaci cu iaurtul, zeama de lamaie, sare si piper alb dupa gust, apoi se adauga ceapa fin razuita si, daca va place, ardeiul fin tocat si mararul (daca nu va plac ardeii si aroma de marar, renuntati la ele).
In mod obisnuit, aceasta crema de branza se pregateste cu smantana si este folosita pentru a umple asa numitii „ardei liptauer”: se taie ardeii pe lungime si se spriteaza crema de branza aromatizata usor cu ceapa, apoi se servsc ca aperitiv.
2. Se omogenizeaza crema si se da la frigider.
2. Friptura rece se dezoseaza (daca e cazul), apoi se taie in felii fine.
3. Se indeparteaza semintele castravetelui apoi se taie in cubulete, la fel se procedeaza cu rosia (se elimina semintele si se taie cubulete).
4. Se zdrobeste usturoiul, se amesteca cu un strop de sare (tineti cont ca si friptura e condimentata), otetul balsamic, mierea, mustarul si uleiul.
5. Se incinge o tigaie (sau o plita), se taie chiflele transversal si se prajesc 1-2 minute pe partea cu miezul, doar cat sa devina aurii.
6. Se amesteca feliile de friptura cu dressingul de miere si mustar.
7. Se ung chiflele cu crema liptauer.
8. Se aseaza pe baza chiflei salata de sfecla, apoi un strat generos de friptura, incheind cu cuburi de rosii si castraveti, pentru un plus de textura si prospetime.
9. Se acopera totul cu partea superioara a chiflei (unsa si ea pe partea cu miezul usor prajit cu aceeasi crema liptauer) si sandwich-ul e gata.
Pofta mare!
Lasă un răspuns