Inghetata de vanilie
Inghetata de vanilie este, cred eu, cea mai indragita varietate de inghetata, deasemenea cea mai usor de adaptat, pentru ca nu e nevoie decat de putina fantezie ca sa o amesteci cu tot felul de adaosuri pe gustul fiecaruia, obtinand inghetate diferite (nuci caramelizate, picaturi de ciocolata etc).
Eu folosesc una si aceeasi reteta pentru inghetata de vanilie de ani de zile. Azi i-a ajuns randul sa fie si ea publicata, pentru ca mi-am propus sa dau o mai mare atentie retetelor de inghetata de pe blog, cu atat mai mult cu cat e un desert foarte agreat in familia mea si pe care il pregatesc deseori.
Inghetata asta nu imi lipseste din congelator aproape niciodata. Ne place atat ca atare, cat si cu felurite sosuri sau siropuri. Apoi, a devenit o garnitura nelipsita pentru placintele cu fructe, pentru strudel, e minunata in prajitura baked alaska si chiar o portie de clatite cu dulceata devine o minune dacă adaugi o cupa de inghetata de vanilie.
Ingrediente Inghetata de vanilie
- 2 galbenusuri
- 2 oua intregi
- 1 praf de sare
- 400 de ml. de lapte
- 400 de grame de smantana pentru frisca
- 2 pastai de vanilie naturala
- 8-10 linguri de zahar (dupa gust)
Preparare Inghetata de vanilie
1. Pastaile de vanilie se cresteaza pe lungime si se razuiesc cu varful cutitului semintele. Semintele de vanilie impreuna cu pastaile se pun intr-o craticioara impreuna cu laptele. Se incalzeste laptele pe foc pana cand prinde pojghita la suprafata si e pe punctul de a da in clocot. Se trage craticioara de pe foc si se acopera cu capacul. Se lasa in repaos timp de 30 de minute, ca sa se infuzeze vanilia in lapte si sa fim siguri ca obtinem o inghetata de vanilie parfumata.
Se indeparteaza pastaile de vanilie dupa ce trece timpul de infuzare. Se poate si strecura laptele pentru a indeparta semintele de vanilie, ceea ce eu fac uneori, altfel ai mei imi reproseaza ca fac „inghetata cu furnici”.
2. In timpul de repaos al laptelui cu vanilie, intr-un castron incapator se bat ouale si galbenusurile cu praful de sare si cu tot zaharul pana cand se formeaza o crema consistenta.
3. Laptele strecurat se toarna inapoi in craticioara si se infierbanta pe foc pana ce incepe sa dea in clocote mici.
Se toarna laptele fierbinte deasupra cremei de oua, putin cate putin si batand constant, pana cand se incorporeaza complet. Se transfera crema de lapte si oua intr-o cratita si se pune pe foc mic, amestecand constant, pana cand se ingroasa atat cat sa imbrace lingura cu care se amesteca.
4. Se toarna crema fluida obtinuta intr-un castron incapator, se lasa sa se racoreasca putin si se adauga smantana pentru frisca (nebatuta si neindulcita) amestecand pana cand se omogenizeaza bine. Aceasta este compozitia de baza pentru inghetata de vanilie, care se lasa sa se raceasca pana la temperatura bucatariei, apoi se da la frigider timp de cel putin 1-2 ore, preferabil peste noapte.
Alte Retete De Inghetata:
Înghețarea cremei de bază
5. Crema de baza pentru înghețata de vanilie, foarte rece, se toarna in aparatul de inghetata. Acesta, in prealabil, a fost tinut la congelator timp de minimum 12 ore. Avantajul pregatirii inghetatelor la masina de inghetata este ca inghetatele vor fi cremoase, fara ace de gheata.
Daca nu aveti un aparat de inghetata, turnati crema de baza pentru inghetata de vanilie intr-un castron si dati-o la congelator pana ingheata. Tineti cont sa amestecati bine crema cu o furculita la fiecare 30-40 de minute. Amestecarea constanta nu va permite sa se formeze cristale de gheata in compozitie. La aparatul pentru inghetata dureaza 15-20 de minute pana cand inghetata atinge consistenta potrivita, dupa care se transfera intr-un castron/cutie cu capac si se pastreaza la congelator pana in momentul servirii.
Delicioasa inghetata de vanilie! Si nu-i asa ca e usor de facut?
Vă recomand la înghețata de vanilie un sos de caramel sărat, delicios și ușor de făcut!
Lasă un răspuns