Ouă vopsite cu coji de ceapă
Ouă vopsite cu coji de ceapă, metoda ușoară, rapidă și ecologică de a vopsi ouă, procedeu tradițional, ingenios. Cum vopsim ouă cu coji de ceapă roșie și ceapă galbenă.
Pentru că tot vorbeam foarte recent despre ouă vopsite natural, nu puteam să nu povestesc puțin și despre probabil cea mai populară, simplă, ecologică și, categoric, ieftină metodă: ouă vopsite cu coji de ceapă. Poate fi ceapă roșie, ceapa galbenă sau o combinație între cele două. Cam cu o lună – două înainte de Paște, ne punem pe păstrat resturile de coji de ceapă, nu de alta dar ne trebuie resturile de la vreun kilogram pentru a obține suficient colorant.
Diferența între cele două tipuri de ceapă constă în culoarea obținută în final – cu ceapă roșie, vom obține niște ouă de culoare închisă, vișiniu-maronie, ceapa galbenă înclină balanța spre nuanțe de galben și roșu.
Ca să obținem spectaculoasele modele cu frunze, avem nevoie de frunzulițe crestate adânc (sau flori) și de un dres de dama, fin, nu prea gros. Ideal este ca dresul să fie de culoare bej, în niciun caz negru. Eu am obiceiul să decupez dresul în pătrate mari, cât să cuprindă în interior un ou.
Procedeul în sine e simplu, nu durează mai mult de jumătate de oră. Veți obține la final niște ouă aspectuoase și decorate complet natural.
Ingrediente ouă vospite în coji de ceapă
- ouă albe (se pot vopsi până la 30 de ouă)
- coji de ceapă roșie
- coji de ceapă galbene
- 3 linguri oțet
- 1 linguriță sare
- apă (cantitatea este în funcție de numărul de ouă pe care dorim să le vopsim)
- frunzulițe, plăntuțe mărimi mici cât să formeze un model pe un ou
- dres fin de damă, în culoarea piciorului
Ouă vopsite cu coji de ceapă, metoda de lucru pas cu pas
1. Se pun într-o oală cojile de ceapă, se adaugă apă rece cât să acopere cojile. Apa să umple cam jumătate din vas.
2. Ouăle se spală bine cu apă și detergent lichid, apoi se usucă cu prosoape de hârtie absorbante.
3. Se ia câte un ou și se pune pe el o frunzuliță pentru model, cu partea cu nervuri lipită pe ou. Astfel se va imprima un model cât mai frumos și mai interesant.
4. Deasupra frunzuliței fixate pe ou, se așează bucata de ciorap și se întinde cu grijă să nu deplaseze frunzulița.
5. Se strânge ciorapul la spate, în partea opusă frunzei aplicate. Se fixează legând strâns cu o ață.
6. Se așează ouăle astfel ornate în oala cu apă, cu grijă ca acestea să fie acoperite bine de cojile de ceapă și de apă. Se adaugă oțetul și sarea.
7. Se pune oala la fiert și se cronometrează 7 minute din momentul în care apa dă în clocot. După ce se ia oala de pe foc, se pune deoparte și se lasă ouăle să se răcească în apa colorată.
9. Se scot ouăle din apă și se desfac cu grijă din ciorap. Se îndepărtează aplicațiile vegetale de pe ouă și se lasă pe șervețele să se usuce. Pentru ca aceste ouă vopsite cu coji de ceapă să aibă luciu, se ung cu grijă cu o bucată de slănină sau cu un șervețel îmbibat în ulei.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns