
Bruschette cu ciuperci și ou poșat pentru un mic dejun de sărbătoare, rețetă video





Bruschette cu ciuperci și ou poșat pentru un mic dejun de sărbătoare, rețetă video. Rețetă de mic dejun delicios în 20 de minute, bruschette cu ciuperci și ou poșat.
Un mic dejun de sărbătoare, deci… dar ce sărbătorim cu aceste bruschette cu ciuperci și ou poșat? Ei bine, pe 1 februarie 2009, în urmă cu exact nouă ani, lansam în world wide web blogul meu culinar, așa că azi e ziua de naștere a blogului lauralaurentiu.ro și a doua zi de naștere a mea, pentru că nimic din ce am întreprins eu până acum nu mi-a adus atâta bucurie.
Și o zi atât de însemnată merită un start pe măsură, chiar dacă, de fapt, a semănat cu majoritatea zilelor de când sunt blogger culinar: culcat câteva ceasuri după miezul nopții și trezit dimineața devreme, editare video, ales și micșorat fotografii și uite, în sfârșit, povestea primei rețete a zilei de azi. Da, pentru azi am planuri mari și va mai urma un articol, mai pe seară, dar până atunci hai să ne bucurăm de un mic dejun cu adevărat special.
Azi nu mai vreau să spun nimic despre principiile care mă ghidează în activitatea de blogging culinar, simt eu că de la precedenta aniversare și până azi, mare lucru nu s-a schimbat (click pe linkul precedent pentru a citi articolul de anul trecut).
Chiar vreau să simt că e o sărbătoare, azi, să mă răsfăț și să vă răsfăț pe voi, cei care m-ați ajutat să devin bloggerul care sunt azi, cu rețete bune, că până la urmă, despre asta a fost vorba întotdeauna pe lauralaurentiu.ro, despre mâncare bună, care îți dă un sentiment de împlinire și de confort, care te face să simți grija celui care a pregătit-o. Asta înseamnă, dragii mei, ”ca la mama”, nu că aș găti eu rețetele mamei nimănui (uneori le mai gătesc pe ale mamei mele sau ale mamei bărbatului, dar nu prea des).
E momentul să mă concentrez asupra rețetei de azi și vă spun atât: e minunată! Mi-a demonstrat încă o dată că un preparat vegetarian poate să îi ofere degustătorului o mare bucurie culinară și asta o spun doi bănățeni a căror educație culinară primită în familii s-a bazat în mare parte pe principiul că cea mai bună legumă-i porcul. E o combinație pe care am gândit-o temeinic și cu toate că e gata în doar 20 de minute (sau nici măcar atât) veți descoperi în ea multă satisfacție și vă va umple dis de dimineață de poftă de viață și voioșie.
Am pregătit pentru voi rețeta în format video, o puteți viziona imediat după lista ingredientelor iar la finalul articolului veți găsi și pașii de preparare descriși în text. Spor la treabă, poftă mare și vă aștept cu impresii!
Ingrediente Bruschette cu ciuperci și ou poșat pentru un mic dejun de sărbătoare
(pentru 2 persoane)
- 2 felii mari de pâine, sortimentul pe care îl preferați
- 2 ouă proaspete
- 250 de grame de ciuperci (brune am folosit eu)
- 75 de grame de brânză cu mucegai nobil (se poate înlocui și cu un cașcaval maturat, dacă preferați)
- 30 de grame de unt
- 2 lingurițe de ulei
- 50 de grame de ceapă roșie
- 1 cățel de usturoi
- 1 lingură cremă balsamică
- 1 lingură pătrunjel verde tocat
- puțină coajă rasă de lămâie
- 1 lingură chives (arpagic verde) tocat
- 100 ml. oțet
- sare și piper
Preparare Bruschette cu ciuperci și ou poșat pentru un mic dejun de sărbătoare, rețetă video
Mod de Preparare Bruschette cu ciuperci și ou poșat pentru un mic dejun de sărbătoare, rețeta în format text:
1. De la început, porniți cuptorul și setați-l la 190 de grade Celsius, fruncția grill. Pregătiți pe foc o oală cu apă (cam 3-4 litri) fierbinte, gata de a da în clocot. Curățați temeinic ceapa, ciupercile și usturoiul, înainte de a începe prepararea.
2. Se toacă ceapa julienne, usturoiul se toacă lamele subțiri, ciupercile se taie în sferturi sau jumătăți, depinde de mărime.
3. Se încinge pe foc mediu o tigaie, se adaugă 1 linguriță de ulei și 1/2 din unt. Când untul se topește, se adaugă ceapa și usturoiul, se presară cu un praf de sare și se amestecă. Se reduce focul și se călește ceapa la foc mic, să se înmoaie bine fără să se rumenească.
4. Separat, se încinge pe foc iute o tigaie încăpătoare, se adaugă 1 linguriță de ulei și se sotează ciupercile 4-5 minute la foc iute, întorcându-le frecvent cu tigaia sau cu o spatulă, până când sunt rumene și se înmoaie ușor, rămânând cărnoase și suculente. Dacă s-ar prepara ciupercile la foc mai mic, ar elimina multă apă și s-ar înmuia excesiv.
5. Când ciupercile sunt gata se oprește focul și se răzuiește deasupra lor puțină coajă de lămâie, doar partea galbenă. Se adaugă pătrunjelul, crema balsamică și sare și piper după gust și lasă deoparte.
6. Se ung cu untul rămas cele două felii de pâine și se repartizează deasupra lor jumătate din brânză. Se dau la cuptor, la o înălțime medie, până încep să se rumenească ușor de jur împrejur.
7. La oala cu apă care fierbe se adaugă 1 lingură bună de sare și apoi oțetul. Se sparg ouăle separat, în două castronele. Se amestecă rapid în apă, formând un vârtej în mijlocul căruia vom lăsa să cadă pe rând câte un ou. Mișcarea circulară a apei și oțetul vor ajuta la coagulare rapidă a albușului în jurul gălbenușului. Se oprește focul și se lasă ouăle să se gătească în apa fierbinte, de la căldura remanentă, timp de 3 minute, apoi se scot cu o spumieră și se scurg bine de tot de apă. Înainte de servire, se îndepărtează delicat cu un cuțit ”franjurile” inestetice de albuș coagulat.
8. După ce brânza s-a topit și pâinea a început să se rumenească ușor de jur împrejur, se scoate tava din cuptor și se distribuie deasupra celor două felii de pâine mai întâi ciupercile, apoi brânza rămasă, ruptă în bucățele. Se mai dau la cuptor 2:30-3 minute, exact timpul de care are nevoie și oul ca să se gătească.
9. Se montează pe farfurii câte o bruschetta caldă cu ciuperci și brânză și se așează deasupra oul poșat. Se asezonează oul cu sare și piper proaspăt măcinat, se presară cu chives tocat și… poftă mare!
Lasă un răspuns