
Salata cu oua de prepelita si sparanghel alb





Dupa un weekend in care am fost greu incercata, cu somn foarte putin si mancare doar pe apucate, salata asta mi-a prins tare bine. Am vrut sa adun intr-o farfurie ceea ce imi place mai mult, iar cei care ma citesc de ceva timp cred ca si-au dat deja seama despre pasiunea mea pentru sparanghel. Am mai adus in peisaj niste oua de prepelita pregatite intr-un fel special, un dressing dulce-acrisor, culori proaspete si texturi diferite si a iesit o adevarata nebunie.
Ingrediente Salata De Sparanghel Cu Oua De Prepelita:
- 10 fire de sparanghel alb, cam de 1,5-2 cm. grosime (daca sunt mai groase, taiati-le in 2 pe grosime si folositi numai 5 fire)
- 8 oua de prepelita
- 1 ou
- 2 linguri de faina
- 2 linguri de pesmet
- ulei vegetal pentru prajit (de floarea soarelui, rapita, palmier etc.)
- 150 de grame de frunze de salata asortate (eu am folosit fetica, frunze tinere de sfecla si loboda rosie)
- 8 boabe de strugure
- 4 felii fine de prosciutto (optional)
- 1 lingurita de mustar Dijon
- 1 lingurita de miere de albine
- 1 lingura de otet balsamic bun
- 40 de ml. ulei de masline extravirgin
- 1 esalota
- 1 catel mic de usturoi (sau 1/2)
- 1 lingurita cu varf de tarhon proaspat, tocat
- sare, piper
Preparare Salata De Sparanghel Cu Oua De Prepelita:
1. Se taie varfurile de sparanghel cam la 11-12 cm. lungime. Baza tulpinilor se pastreaza pentru o supa crema de sparanghel. Varfurile se decojesc cat mai subtire, exact pana acolo unde incepe inflorescenta (imaginea din dreapta).
2. Se pune pe foc o cratita (cam de 2 litri) cu apa in care se adauga 1 lingurita de sare. Separat, se pregateste un castron cu apa foarte rece, preferabil cu cuburi de gheata. Cand apa fierbe, se adauga sparanghelul si se fierbe 2 minute, apoi se transfera in castronul cu apa rece, pentru a opri procesul de gatire. Avem nevoie de sparanghel usor crocant, nu vrem sa fie terciuit.
3. Ouale de prepelita se pun la fiert intr-o craticioara cu apa rece si, din momentul in care apa incepe sa fiarba, se fierb 2 minute, apoi se transfera imediat intr-un castron cu apa rece. Se decojesc cu grija si se pastreaza in apa rece curata. Se bate oul cu furculita, adaugand si 1 praf de sare. Ouale de prepelita decojite se dau prin faina, apoi prin ou si in final prin pesmet.
4. Se incinge o tigaie (cat de mica) pe foc si se adauga ulei pentru prajit, cam de 3 cm. Cand uleiul este incins (la 170-180 de grade) se adauga ouale imbracate in pesmet si se prajesc 30-40 de secunde, rotindu-le rapid pe toate partile. Ouale sunt deja gatite, nu trebuie decat sa prinda crusta crocanta. Se scot ouale prajite pe un servet de hartie absorbanta.
5. Se pregateste dressingul: usturoiul se zdrobeste, esalota se rade prin razatoarea fina, se adauga 1 praf bun de sare, mustarul, mierea, tarhonul tocat fin, otetul balsamic si uleiul de masline in fir subtire, amestecand pana ce se leaga ca o crema. Se gusta si se potriveste gustul cu sare si piper. Sosul se distribuie pe farfuriile de servit, frunzele care vin in contact direct cu acesta ii vor prelua gustul.
6. Se aranjeaza pe fiecare farfurie frunzele de salata spalate, zvantate si rupte in bucati potrivite pentru a fi mancate cu furculita, sparanghelul, ouale de prepelita pane taiate in jumatati, boabele de strugure si, daca se doreste, feliile de prosciutto.
Lasă un răspuns