Shakshuka – rețeta israeliană de ouă în sos de roșii
Pregatire
00:05 ore
Gatire
00:30 ore
Timp total
00:30 ore
Portii
4
Grad dificultate
usor
Shakshuka – rețeta israeliană de ouă în sos de roșii cu ardei și condimente – pentru un mic dejun sau un brunch gustos. Cum se face Shakshuka exact ca la Ierusalim, rețeta lui Yotam Ottolenghi explicată pas cu pas.
Fără îndoială, Shakshuka este unul dintre felurile de mâncare cu o mare popularitate. În ultimul deceniu, am putea spune chiar că a cucerit planeta. Fără îndoială, rețeta e foarte veche dar cel care a făcut-o celebră în lumea întreagă a fost Yotam Ottolenghi, începând cu serialul TV Jerusalem on a Plate, difuzat de BBC în 2011 și continuând cu celelalte serii dedicate bucătăriei din orientul mijlociu și cărțile sale.
Eu am gătit prima dată Shakshuka în 2012, când, în timpul unei călătorii la Londra, am luat masa în restauratul N.O.P.I al lui Ottolenghi (am povestit despre acea experiență aici). În restaurant, era și un stand cu cărți și am devenit fericita posesoare a unui exemplar semnat de însuși Ottolenghi și co-autorul Sami Tamimi. Evident, prima rețetă pe care am gătit-o, din cartea asta, a fost chiar shakshuka.
Ne-am obișnuit să credem că Shakshuka ar fi o rețetă israeliană…
…însă Yotam Ottolenghi însuși, în cartea sa, dezvăluie că, inițial, Shakshuka a fost un preparat tunisian, care a devenit extrem de popular în Ierusalim și în tot Israelul, servit ca mic dejun consistent sau chiar la prânz. Ne mai spune că ”bucătăria tunisiană are o poveste de dragoste pasională cu ouăle” și că rețeta e destul de permisivă, având variante sezonale. Versiunea consemnată în carte este cea de vară și începutul toamnei. Pe timp de iarnă, se obișnuiește să se adauge în preparat cartofi iar toamna, vinete.
Trebuie să subliniez că există preparate aproape identice, în bucătăriile multor țări. Eu însămi am publicat, cu ceva timp în urmă, o rețetă de ouă în sos de roșii, denumită în Italia ”uova in purgatorio”, care diferă de shakshuka prin aroma finală, dar care are același aspect și aproximativ aceleași ingrediente principale. Condimentele, însă, fac diferența. Găsiți rețeta cu un click pe poza de mai jos.
Mai există, însă, și o variantă mexicană, denumită huevos rancheros și fără îndoială mai sunt și altele. De această dată, am urmat la literă varianta consemnată în cartea Lui Ottolenghi. Autorul, însă, ne încurajează să ne jucăm cu diferite ingrediente și să ajustăm condimentele după gust, obținând o shakshuka mai mult sau mai puțin picantă.
Ingrediente Shakshuka
- 50 de mililitri de ulei de măsline extravirgin
- 1 ardei gras roșu (mare – 200 de grame)
- 5 tomate bine coapte, de mărime medie (750 de grame, în total)
- 3 căței de usturoi, zdrobiți
- 2 lingurițe de pastă pilpelchuma sau harissa – dacă nu vă place gustul picant, reduceți cantitatea sau chiar renunțați la acest condiment
- 1 linguriță de pastă de tomate
- ½ de linguriță de chimion pudră
- 4 ouă proaspete, mari
- sare și piper negru proaspăt măcinat
- opțional: pătrunjel sau coriandru verde, pentru servire
- opțional: iaurt grecesc, pentru servire
- opțional: 1 ceapă mică/medie
- opțional: alte legume
Mod de Preparare Shakshuka
1. Am spălat legumele și le-am zvântat. Am golit ardeiul de semințe apoi l-am tocat cubulețe.
2. Roșiile le-am tocat la fel, în cuburi, apoi le-am colectat într-un castron, să nu se scurgă de suc, pe tocător. Precizez că, iarna, se pot folosi cu succes roșii conservate (pulpă sau roșii întregi), o conservă de 400 de grame fiind suficientă.
3. Am ales o tigaie de fontă, destul de largă (28 de centimetri diametru). Am încins tigaia pe foc mediu, am adăugat uleiul de măsline și imediat ardeiul tocat cuburi, pasta harissa (căci pilpelchuma nu am avut niciodată), pasta de tomate, usturoiul zdrobit, sare după gust și chimion.
Observație 1: am aflat de la Ottolenghi că pasta pilpelchuma este făcută din ardei iute, roșii, usturoi și condimente. La fel ca harissa, este o pastă condiment.
Observație 2: dacă decideți să folosiți și ceapă, aceasta trebuie tocată și călită în uleiul de măsline timp de 4-5 minute, abia apoi adăugând ardeiul. Mai departe, continuați identic.
4. Am după ce am adăugat ardeiul în tigaie, am redus focul la mic. Am gătit ardeiul timp de 8 minute, împreună cu toate condimentele. De vreo două ori, am adăugat câte o lingură de apă caldă și am amestecat constant. În final, ardeiul s-a înmuiat vizibil.
5. Deîndată ce ardeiul s-a frăgezit, am adăugat roșiile tocate. Am ridicat focul la mediu și am amestecat, până când au început roșiile să lase lichid. În acest moment, am acoperit redus din nou focul la mic și am gătit sosul de roșii și ardei timp de 10 minute.
6. La finele celor 10 minute, timp în care am mai amestecat de câteva ori, sosul din tigaie era destul de gros, bine legat. Am gustat sosul și am potrivit nivelul de asezonare cu sare și piper negru măcinat. Dacă sosul are prea multă aciditate (de la roșii), se poate corecta cu 1 linguriță de zahăr.
Adăugarea și gătirea ouălor
7. Cu lingura de lemn, am format în tigaie patru adâncituri, cu destulă dinstanță între ele, să încapă ouăle, pe cât posibil fără să se unească albușurile.
8. Am crăpat pe rând câte un ou și l-am lăsat să alunece, de la mică dinstanță, direct în cuibul din tigaie. Astfel, oul a căzut exact unde am dorit iar gălbenușul a rămas destul de bine centrat. Am presărat peste ouă puțină sare.
9. Am verificat focul – trebuie să fie mic – și am gătit ouăle în sos timp de 10 minute. La finalul acestui timp, albușurile erau bine coagulate, de jur împrejur, dar în partea superioară încă nu erau complet gătite, așa că am acoperit tigaia cu capacul și am gătit încă 4 minute, până când albușurile s-au coagulat complet, gălbenușul rămânând încă moale.
10. Odată ouăle gătite, am luat tigaia de pe foc și am lăsat shakshuka să se răcorească timp de 5-6 minute, înainte de servire. E un preparat care, de obicei, se servește direct din tigaie, așa că are nevoie de un pic de repaos.
Servirea
Înainte de servire, am adăugat în tigaia cu shakshuka, pe deasupra, iaurt grecesc, pe care l-am încorporat un pic în sos, cu lingura. Am presărat și un pic de pătrunjel verde tocat și, ultimul pas, am mai asezonat ouăle cu sare, piper și un pic de chimion.
Shakshuka se servește doar cu pâine proaspătă, nu e nevoie de nimic mai mult. Știu eu pe cineva care nu a mai avut răbdare nici să termin de pozat! Imediat și-a înfipt coltucul de pâine în tigaie, dar chiar nu pot să nu-l înțeleg! Am făcut preparatul ăsta de sute de ori și de fiecare dată îl savurăm cu aceeași poftă!
MAI MULTE PREPARATE CU OUĂ GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!


























Lasă un răspuns