Sos de roșii pentru paste
Cel mai simplu și mai aromat sos de roșii pentru paste
Ador pastele si le-as consuma cu placere in fiecare zi, asa ca am experimentat destule sosuri si combinatii. Dintre toate cele incercate, ma intorc la acest sos de rosii pentru paste. Are ingrediente putine si ieftine, dar iese exceptional de aromat si de placut. Ma intorc, deci, la el, ca la o prima mare iubire. Dupa gustul meu, putine preparate imi pot induce o asemenea stare de bine, de vacanta, ca acest sos de rosii cu arome meridionale.
Ei bine, peste putine ceasuri va voi spune la revedere de adevaratelea. Nu definitiv, nu! Dar chiar plec intr-o vacanta (binemeritata, as zice) pe tarmul vrajit al Mediteranei, asa ca nu ne vom vedea pentru o vreme. Si ce alt preparat ar fi putut sa ma introduca in starea de vacanta mai bine decat niste paste simple servite cu acest minunat sos de rosii?
Cu aceasta reteta imi iau, deci, ramas bun si va spun pe curand. Sunt convinsa ca daca veti incerca reteta mea de sos de rosii pentru paste, o veti indragi la fel de mult ca si mine.
Ingrediente sos de roșii pentru paste
- 1 conserva de roșii decojite, întregi
- 5-6 căței mari de usturoi
- 3-4 ramuri de busuioc sau 1 lingură de busuioc uscat
- 40 de ml. de ulei de masline extravirgin
- sare si piper
Mod de preparare
Cum adaptăm rețeta cu roșii proaspete?
Aceeași rețetă se poate pregăti și cu roșii proaspete. Pentru aceasta, aveți nevoie de vreo 2 kilograme de roșii cărnoase. Procedați așa cum am explicat la rețeta de roșii în bulion – click aici. Continuați apoi cum am descris mai jos.
Despre ingrediente
Ingredientele pentru acest sos sunt ridicol de putine si de la indemana oricui. Nu va temeti de cantitatea mare de usturoi, acesta fiind gatit cu delicatete va dezvolta o aroma subtila si dulceaga, in niciun caz nu va fi foarte pregnant in preparatul finit. Eu am folosit o conservă de roșii de la SunFood, dar se poate folosi de orice brand în care aveți încredere.
1. Se toarna uleiul de masline intr-o tigaie rece. Inainte de a porni focul, se adauga in uleiul rece (la temperatura camerei) cateii de usturoi decojiti. Se porneste focul si se seteaza la minimum. Se caleste la foc mic usturoiul pana cand incepe sa isi elibereze aroma si devine usor auriu pe ambele parti. Asta va lua 2-3 minute. Imediat, se adauga tot continutul unei conserve de rosii decojite in bulion si busuiocul spalat si zvantat, cu tot cu tulpina. Daca e nevoie, se adauga 3-4 linguri de apa. De obicei e nevoie.
2. Se maruntesc rosiile direct in tigaie, cu o furculita sau o lingura. Se continua fierberea la foc mic pana cand usturoiul e moale si cremos si se poate zdrobi usor cu furculita. Cu totul va dura aximum 10 minute. Daca doriti un sos cu bucati mai mari, zdrobiti doar usturoiul cu furculita si mai maruntiti un pic rosiile, indepartati tulpinile si frunzele de busuioc si e gata. Daca doriti un sos fin, dupa ce indepartati tuplinile de busuioc pasati totul cu blenderul de mana. Eu las de obicei si cateva frunze. Nu las prea multe, pentru ca influenteaza culoarea sosului si nu in bine.
3. Mai dati sosul intr-un clocot scurt si asezonati dupa gust cu sare si piper. Sosul este gata, pregatit sa dea gust unor paste fierte al dente sau sa fie depozitat la frigider.
Servire și păstrare
Dacă doriți să-l păstrați, turnati sosul fierbinte in borcane pe care le inchideti cu capace care inchid etanș. Răciți-le lent, nvelite cu straturi multe de textile sau in cuptor. Sosul sterilizat in borcane se poate pastra pentru iarna, in camara. La servire doar il infierbantati in tigaie, adaugati pastele si putin din apa in care au fiert, parmezan ras si inviorati totul cu busuioc proaspat.
Poftă bună!
Lasă un răspuns