
Sos de rosii pentru paste





Cel mai simplu si mai aromat sos de rosii pentru paste
Ador pastele si le-as consuma cu placere in fiecare zi, asa ca am experimentat destule sosuri si combinatii. Dintre toate cele incercate, ma intorc la acest sos de rosii pentru paste, cu ingrediente putine si ieftine, dar exceptional de aromat si de placut, ca la o prima mare iubire. Dupa gustul meu, niciun alt preparat nu imi poate induce o asemenea stare de bine, de vacanta, ca acest sos de rosii cu arome meridionale.
Ei bine, peste putine ceasuri va voi spune la revedere de adevaratelea, pentru ca plec intr-o vacanta (binemeritata, as zice) pe tarmul vrajit al Mediteranei, asa ca nu ne vom vedea pentru o vreme. Si ce alt preparat ar fi putut sa ma introduca in starea de vacanta mai bine decat niste paste simple servite cu acest minunat sos de rosii?
Cu aceasta reteta imi iau, deci, ramas bun si va spun pe curand. Sunt convinsa ca daca veti incerca reteta mea de sos de rosii pentru paste, o veti indragi la fel de mult ca si mine.
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4
Grad de dificultate: redusa
Ingrediente sos de rosii pentru paste:
- 1 conserva de rosii decojite intregi Sun Food
- 5-6 catei mari de usturoi
- 3-4 ramuri de busuioc
- 40 de ml. de ulei de masline extravirgin
- sare si piper
Preparare sos de rosii pentru paste:
Notă: aceeași rețetă se poate pregăti și cu roșii proaspete. Pentru aceasta, luați un kilogram de rosii cărnoase. Treceți roșiile prin mașina de bulion sau prin strecurătoare, în cazul în care nu aveți mașină. Fierbeți lichidul rezultat pana scade la 1 treime, obținând un bulion gros. Opăriți timp de 30 de secunde, în apa clocotita, 4-5 roșii din soiul Roma (pentru ca sunt dulci si gustoase și conserva cu roșii în bulion conține chiar acest soi de roșii, sunt cele lunguiețe, cu semințe puține). Treceți imediat roșiile opărite în apă foarte rece, pentru a opri procesul de gătire brusc. Decojiti roșiile opărite și turnați peste ele bulionul fierbinte. Continuați ca în reteta de mai jos, folosind preparatul cu roșii făcut în casă în locul conservei.
Ingredientele pentru acest sos sunt ridicol de putine si de la indemana oricui. Nu va temeti de cantitatea mare de usturoi, acesta fiind gatit cu delicatete va dezvolta o aroma subtila si dulceaga, in niciun caz nu va fi foarte pregnant in preparatul finit.
1. Se toarna uleiul de masline intr-o tigaie rece. Inainte de a porni focul, se adauga in uleiul rece (la temperatura camerei) cateii de usturoi decojiti. Se porneste focul si se seteaza la minimum. Se caleste la foc mic usturoiul pana cand incepe sa isi elibereze aroma si devine usor auriu pe ambele parti (adica 2-3 minute). Imediat, se adauga tot continutul unei conserve de rosii decojite in bulion (eu folosesc cu placere brandul Sun Food) si busuiocul spalat si zvantat, cu tot cu tulpina. Daca e nevoie, se adauga 3-4 linguri de apa (de obicei e nevoie).
2. Se maruntesc rosiile direct in tigaie, cu o furculita sau o lingura si se continua fierberea la foc mic pana cand usturoiul e moale si cremos si se poate zdrobi usor cu furculita (maximum 10 minute). Daca doriti un sos cu bucati mai mari, zdrobiti doar usturoiul cu furculita si mai maruntiti un pic rosiile, indepartati tulpinile si frunzele de busuioc si e gata. Daca doriti un sos fin, dupa ce indepartati tuplinile de busuioc pasati totul cu blenderul de mana. Eu las de obicei si cateva frunze, nu prea multe, pentru ca influenteaza culoarea sosului si nu in bine.
3. Mai dati sosul intr-un clocot scurt si asezonati dupa gust cu sare si piper. Sosul este gata, pregatit sa dea gust unor paste fierte al dente sau sa fie depozitat la frigider. Daca turnati sosul fierbinte in borcane pe care le inchideti cu capace care inchid etans si le raciti lent (invelite cu straturi multe de textile sau in cuptor), sosul se poate pastra pentru iarna, in camara. La servire doar il infierbantati in tigaie, adaugati pastele si putin din apa in care au fiert, parmezan ras si inviorati totul cu busuioc proaspat.
Pofta buna!
Lasă un răspuns