
Salată de ouă – rețetă simplă





Salată de ouă – rețetă simplă – cu lista de ingrediente la gram și modul de preparare prezentat detaliat. Eier mit tsibele, veche rețetă evreiască de salată de ouă. Sugestii de servire și păstrare la frigider pentru rețeta de salată de ouă.
Salata de ouă este o veche rețetă a evreilor ashkenazi, a căror bucătărie este unul dintre stâlpii gastronomiei europene de azi, cel puțin în partea centrală și estică a continentului. În yiddish, rețeta asta este denumită simplu și descriptiv eier mit tsibele (ouă cu ceapă) sau gehackte eier (ouă tocate). În mod tradițional, această salată reprezintă unul dintre aperitivele nelipsite ale cinei de Shabat, servită cu pâine challah sau matzes. Sigur că, fiind o rețetă simplă și practică, ce necesită ingrediente puține, rețeta a devenit populară și în alte gastronomii.
În secolul trecut, salata asta se făcea, de obicei, cu schmaltz, adică grăsime de gâscă sau de pui. Existau variante de salată de ouă care conțineau și jumări din piele de pui, tocate mărunt și înclin să cred că trebuie să fi fost la fel de gustoase pe cât de multe calorii conțineau. Variantele moderne, chiar și în casele evreiești, au înlocuit grăsimea de pasăre cu maioneză, chiar și cu maioneză light și dacă acest aspect vă interesează, vă las aici și rețeta mea de maioneză dietetică, o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Salata asta e o excelentă modalitate de a folosi prea multele ouă fierte, rămase de la Paști. Pe de altă parte, e așa de gustoasă încât, după ce o faceți o dată, sunt sigură că veți fierbe ouă special pentru a o prepara. Într-un anume fel, aș zice că gustul ei aduce cu cel al ouălor umplute cu sos tartar (preferatele mele), doar că, în cel mai convenabil mod prosibil, e mult mai simplu și mai rapid de făcut.
Ingrediente Salată de ouă – rețetă simplă
- 6 ouă fierte tari
- 70 de grame de maioneză făcută în casă (sau maioneza dietetică sugerată mai sus)
- 1 lingură de muștar de Dijon
- 1 lingură de suc de lămâie proaspăt stors
- ½ linguriță de sare (sau după gust)
- piper negru proaspăt măcinat după gust
- ½ dintr-o ceapă roșie tăiată mărunt (sau ceapă verde)
- 1 lingură de chives proaspăt tocat
- 1 lingură de mărar verde, proaspăt tocat (sau pătrunjel)
- 1 linguriță de capere tocate, opțional
Mod de preparare salată de ouă
1. Pentru început, am pus ouăle întregi într-o cratiță. Le-am acoperit cu apă rece și am pus cratița pe foc. Nu am scăpat din ochi, pentru că mă interesa momentul în care începe să clocotească apa. La primul clocot, am redus focul la minimum și, socotind din acel moment, am mai fiert ouăle timp de 8 minute.
2. După trecerea celor 8 minute, am scos ouăle din apa fierbinte cu o spumieră și le-am plonjat în apă rece ca gheața (eventual cu niște gheață adăugată). Răcirea bruscă a ouălor ajută la decojirea ușoară. După ce s-au răcit bine, le-am decojit, apoi le-am tocat cu cuțitul, în bucăți ceva mai mici de 1 centimetru. Nu trebuie tocate egal și nici foarte mărunt, e bine ca salata de ouă să aibă un pic de textură.
Celelalte ingrediente
3. Timpul care a trecut între pasul 1 și pasul 2, adică între momentul în care am pus cratița pe foc și cel în care am terminat de decojit și tocat ouăle fierte, e suficient pentru toate celelalte mici preparații necesare pentru rețetă. Am curățat și am tocat fin ceapa roșie.
4. Am clătit în apă rece, am scurs bine și am tocat mărunt caperele. Repet, acestea nu sunt obligatorii, pentru rețeta de salată de ouă, dar mie îmi place gustul pe care îl dau.
5. Am ales mărarul, l-am spălat și zvântat apoi l-am tocat mărunt, ceea ce am făcut și cu ceapa de tuns (chives).
6. Și pentru că încă a mai fost timp, am pregătit și sosul care va lega salata, pentru care am pus într-un castron maioneza, am adăugat zeama de lămâie, sarea, muștarul și piperul. E bine să se folosească o maioneză consistentă, pentru rețeta asta, pentru ca salata (și evident și sosul) să iasă cremoasă, groasă, bine legată. Am amestecat totul și am gustat. Gustul trebuie să fie bine echilibrat între acrișor și sărat, cu o notă picantă de la muștarul Dijon și piper.
Asamblarea salatei
7. În sosul preparat la pasul anterior, am adăugat ceapa roșie tocată și am amestecat bine.
8. Peste sosul omogenizat cu ceapa roșie, am adăugat toate ouăle tocate, caperele, mărarul și chives.
9. Am omogenizat bine ouăle cu sosul și verdeața, presând cu o furculiță pentru a mai zdrobi, parțial, ouăle. Este bine ca o parte din gălbenușuri să se sfărâme, asta va contribui la o textură mai cremoasă a salatei. Totuși, salata de ouă trebuie să aibă și textură (mă repet dar îmi asum), așa că nu recomand să se exagereze cu pasarea/zdrobirea ouălor în sos.
10. În acest moment, salata de ouă este, practic, gata. Recomandarea mea este să înfoliați bine castronul sau să o transferați într-un recipient cu capac și să o răciți bine la frigider, măcar 1-2 ore, înainte de servire. Eu am lăsat-o în castronul în care am preparat-o, pe care l-am înfoliat cu folie alimentară.

Sugestii de servire
Desigur, cea mai simplă modalitate de a servi salata de ouă este să o prezentați la masă direct în castron, eventual decorată cu felii de ridichi, diferite verdețuri sau niște ceapă roșie tăiată fin. Se potrivește perfect cu felii de pâine prăjită sau pâine de secară dar și cu crackers sau alți biscuiți sărați.
O altă idee de servire este să montați mici grămăjoare de salată de ouă pe frunze proaspete de salată verde sau să umpleți cu ea jumătăți de ardei (mai micuți).
O variantă de servire foarte populară, mai ales în Anglia și America, este includerea salatei de ouă într-un sandwich. Pentru asamblarea sandwich-urilor cu salată de ouă, se poate folosi pâine de secară dar și toast simplu sau integral. Sandwich-ul poate conține și castraveți proaspeți sau murați, salată verde, avocado etc și se asamblează chiar înainte de servire, pentru ca pâinea să nu se înmoaie excesiv.
La fel de bine, salata de ouă se poate înfășura în lipii sau tortilla, împreună cu o salată de crudități.
Cât timp se păstrează salata de ouă în frigider?
Dacă ați preparat o cantitate mai mare și nu s-a consumat toată la o singură masă, nu e nicio problemă. Într-un recipient foarte bine închis, salata de ouă se păstrează bine, la frigider, până la 3 zile.
MAI MULTE REȚETE DE SALATE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns