Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Islere

Islere

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 19.12.2012
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
PUBLICITATE

Islerele, pe limba lor de origine ischler, sunt niste prajiturele care au patruns in Banat si in tot Ardealul pe filiera austroungara. Savurandu-le cu incantare atatia ani la rand, am ajuns sa le consideram ca facand parte din repertoriul nostru culinar traditional. Pana la urma, islerele sunt niste biscuiti foarte fini cu nuca, umpluti cu o crema de ciocolata aromatizata cu un strop de rom si obligatoriu glazurati cu ciocolata. Suna bine, nu? Cred ca il vor tenta si pe Mos Craciun insusi, daca veti inlude reteta de islere pe lista cu prajituri de Craciun :).

ischler reteta, reteta islere, biscuiti cu ciocolata

ALTE REȚETE DE FURSECURI DELICIOASE

In familia mea, specialista in islere e Tusa Leontina, ani de-a randul ne-am delectat cu totii cu ale ei fursecuri delicioase. Anul acesta m-am incumetat sa ii cer reteta de isler si trebuie sa imi ridic palaria in fata priceperii ei. E o reteta exceptionala si cu mare bucurie v-o impartasesc si voua.

Ingrediente Islere:

  • 500 de grame de faina
  • 360 de grame de unt
  • 200 de grame de nuca prajita usor in cuptor si fin macinata
  • 2 galbenusuri
  • 2 linguri de extract de vanilie
  • 170 de grame de zahar pudra
  • 1 praf de sare
  • crema: 3 oua intregi, 2 linguri de cacao, 250 de grame de zahar, 300 de grame de unt, 1 lingura de extract devanilie, 2 linguri de rom bun
  • glazura: 120 de grame de ciocolata cu lapte sau glazura din 200 de grame de zahar pudra, 1 lingura de cacao, 1 lingurita zeama de lamaie, 2 linguri de ulei si apa fierbinte pana se formeaza o pasta omogena de consistenta aluatului de clatite
  • in plus, faina pentru presarat planul de lucru

Cuvânt înainte

Inainte de a trece la procedeul propriu zis, tineti cont ca din cantitatile de mai sus rezulta destul de multe islere. Daca nu aveti nevoie de atat de multe, injumatatiti cantitatea ingredientelor.

Apoi, nuca nu este obligatoriu sa fie prajita. Daca o veti praji, insa, veti obtine niste biscuiti cu gust mult mai bun. Pentru aceasta, puneti samburii de nuca intr-un strat uniform intr-o tava si dati-i la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 5 minute, nu mai mult, ca se ard usor. Lasati nuca sa se raceasca, apoi macinati-o fin (cu un procesor sau cu masina speciala de nuca).

Mod de preparare aluat cu nucă pentru Ișler

1. Untul, zaharul pudra, extractul de vanilie, sarea si galbenusurile se pun intr-un castron si se mixeaza (cu mixerul) pana devin o crema omogena (poza 1).

2. Se adauga faina si nucile macinate (poza 2) si se incorporeaza cu mixerul pe viteza mica. Daca nu aveti mixer, se framanta aluatul cu o lingura de lemn pana va fi omogen. Nu cu mana, pentru ca daca untul se topeste biscuitii isi vor pierde fragezimea.

3. Se framanta doar pana aluatul se aduna intr-o minge si are un aspect omogen (poza 3).

4. Aluatul se infoliaza in film alimentar si se da la frigider pentru 30 de minute – 1 ora.

Ultima rețetă publicată

preparare aluat islerFursecuri Isler – decupare

Dupa trecerea acestui timp, aluatul se imparte in 4 bucati identice. Acestea se intind pe rand pe planul de lucru presarat cu faina in foaie cu grosimea de 4-5 mm. Se decupeaza islere cu un pahar sau un decupator. Eu am folosit un decupator cu diametrul de 7 cm.

decupare biscuiti

Marginile care rezulta de la decupare se aduna la un loc, se scutura de faina si se preseaza, apoi se intind si se decupeaza si ele pana cand se epuizeaza tot aluatul.

Islerele se aseaza in tavi acoperite cu hartie de copt. Din cantitatea de mai sus au rezultat 4 tavi.

biscuitii cruzi in tavaIsler – coacere

Se coc fursecurile isler pe rand, tava dupa tava, timp de 12-15 minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade, pana cand incep sa se rumeneasca usor pe margini. Nu se ating islerele fierbinti intrucat sunt foarte fragile. Se lasa sa se raceasca in tava apoi se transfera pe un gratar pentru prajituri.

biscuitii coptiCrema

Pana se racesc bine islerele coapte, se prepara crema. Toate ingredientele, in afara de unt, se pun intr-o craticioara si se fierb pe foc mic, amestecand continuu, pana cand se ingroasa bine. Se transfera craticioara intr-un vas cu apa rece (sau se lasa sa se raceasca de la sine, daca aveti timp la dispozitie). Dupa ce crema de baza este gata, se incorporeaza untul cu mixerul.

crema

Se impart islerele neumplute in doua si se distribuie crema pe jumatate dintre ele. Asta ca sa nu aveti surpriza neplacuta sa ramaneti fara crema la final. Se acopera cu celelalte jumatati si se preseaza usor.

Pentru glazura, topiti ciocolata cu lapte rupta in bucatele mici pe baie de aburi. A doua varianta ar fi sa preparati glazura la rece. Pentru asta, se amesteca omogen zaharul pudra cu cacao. Se adauga apoi zeama de lamaie, uleiul si lingura dupa lingura apa fierbinte pana cand se formeaza o compozitie omogena de consistenta aluatului de clatite. Eu am folosit glazura de ciocolata cu lapte.

isler cu glazura

Se lasa glazura sa se intareasca bine si de preferat este sa se lase islerele intr-un loc racoros de pe o zi pe cealalta inainte de a le degusta, vor fi inca si mai fragede.

isler prim plan, reteta isler, ischler

Spor la treaba si pofta buna!

ALTE REȚETE DE DULCIURI DE ORIGINE AUSTRIACĂ ȘI GERMANĂ

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

37 comentarii la Islere

  1. Ratan elena spune:

    Am incercat reteta, eu cred ca ii lipseste ceva care sa lege ingredientele( smantana sau iaurt) . Altfel aluatul e extrem de gras, se rupe lcand il intinzi si e foarte greu de lucrat. Trebuie folosita multa faina cand se intinde foaia care ramane appi pe rotite si se arde. M-am chinuit cu primele doua 4 tavi si apoi am pus 2 linguri de smantana. A fost mai usor dupa aceea si aspectul mai frumos, gustul acelasi.

  2. veres veronica spune:

    Islerele sunt minunate, mie îmi plac fffff mult

  3. Mihaela Curea spune:

    Cele din comert nu cred ca au nuca…si mie nu imi place nuca, pentru ca e grea de digerat si ultima data cand am mancat nuci, mi-a fost rau. Deci nu e chestie de fite, ci de sanatate.

  4. Mihaela Curea spune:

    Daca nu pun nuca, e ok? Sau ar trebui sa compensez cu ceva datorita continutului de grasimi?

    • lauralaurentiu spune:

      Mihaela, islerele sunt niste prajituri… cu nuca. Asta e specificul lor. Poti sa pui alune de padure in loc de nuci, dar nimic… nu as recomanda.

  5. stefaniacristina spune:

    daca nu am hartie de cuptor pot sa pun nimic. sa pun pe tava direct??

  6. Mirabela spune:

    Astazi in fac pentru a doua oara :) pentru ca au fost prea buni si fetitele mele ii adora :) asa ca scap cateva zile de cumparat biscuiti.

  7. oana spune:

    Le-am facut si sunt foarte bune.Multumesc

  8. miri spune:

    buna! are ceva daca le las fara crema, se pot manca asa pur si simplu?

  9. Cristina spune:

    Superb arata!! Astazi le fac si eu, asa pentru Craciun :)
    Am doar o intrebare, untul din crema nu se poate inlocui cu margarina?

    • vera spune:

      Cristina imi permit sa iti raspund eu pt ca am executat reteta taman de doua ori in doua zile.Nu se merita sa inlocuiesti untul cu margarina deoarece gustul nu ar mai fi nici pe departe cel mult laudat si vei fi dezamagita,caloric nu este cu nimic mai prejos decat untul,calitativ nici atat,sanatos-grrrr!!!poate ramane pretul de discutat dar odata e Craciunul

  10. liliuta spune:

    Eu i-am umplut cu dulceata de zmeura. Am zis sa încerc sa vad cum vor fi primiti, dat fiind reteta initiala cu umplutura de zmeura, după care a fost inventata cea cu ciocolata.Deși la mine in familie suntem toți mari manacatori de ciocolata , spre surprinderea mea au fost mult mai apreciati cei umpluti cu dulceata de zmeura decât cei cu ciocolata.

    Acum fac a 4a oară, de data asta după reteta doamneavoastra.

  11. vera spune:

    Pfuaaaiiii de mine!Greseala din start din partea mea:trebuia sa citesc reteta si comentariile ,sa cred pe cuvant pe domnia voastra si apoi sa fac islerele,daaaarr eu fac viceversa si pe deasupra si juma”de portie.Am zis si recunoscut greseala.Si acum ce sa fac repet ?Pai da repet daca vreau musai sa am si eu de craciun islere pe masa ,ca cele facute ieri s-au dus jumate goale jumate umplute.Sarbatori fericite Laura si multumim pt rabdarea si corectitudine retetelor tale Sa ne traiesti multi ani!

    • lauralaurentiu spune:

      :)) Vera, sunt pliiine de unt si de zahar, cand le-am facut pentru prima data si eu le-am facut pe jumatate, gandindu-ma ca nu e bine sa mancam prea multe, dar sunt teribil de bune, cei mai buni biscuiti, cei mai fragezi si gustosi. Si cum nu e in fiecare zi Craciunul… eu zic sa le repeti :). Consoleaza-te ca si eu am facut de doua ori (in total am facut 120 de islere), prima tura am trimis-o cadou colaboratorilor, a doua e pentru noi… si de cate ori intru in camara, constat ca s-au imputinat. :P

      Iti multumesc pentru urari si iti doresc si eu din tot sufletul Sarbatori fericite!

  12. Ramona spune:

    Arata super, dar ma gandeam cum ar fii sa inlocuiesti nuca cu migdale dat fiind ca doar astea mi-au mai ramas prin casa si nu cred ca reusesc sa mai cumpar nuca cu 2 zile inainte de craciun.

  13. mirabela spune:

    Azi sotul meu are o petrecere de craciun si m-a rugat sa ii fac ceva dulce :), asa ca m-am apucat sa fac aceste minunati, cand lucram de zor la aluat mi-a zis ca lui nu ii trebui asa de multi si s-a fac mai putini ( bineinteles ca nu l-am luat in seama) , iar dupa ce am inceput sa pun crema si glazura nu se m-ai oprea din mancat :)) asa ca i-am luat platoul si l-am mustrat putin pentru ce spusese mai devreme. Azi dimineata a trebuit sa ii spun si din ce bucatarie provin, cam ce contin pentru ca el face un curs de limba in Germania si sunt oameni din mai multe tari. Sunt sigura ca o sa vina acs si o s-a imi spuna sa ii scriu reteta :)) Aveti un 10 cu plus din partea mea pentru toate retetete. Sarbatori fericite.

    • lauralaurentiu spune:

      :)) Cand am primit reteta de la Tusa Leontina, avea cantitatile pe jumatate, dar mi-a spus ca ea niciodata nu face asa, intotdeauna la dublu si cu toate astea nu ii ajung niciodata. Dupa ce i-am probat, m-am convins ca varianta cu 250 de grame de faina ar fi doar un prilej de frustrare pentru degustatori :P. Ma bucur mult ca ti-au reusit si ca i-au placut si beneficiarului. Sa va fie de bine si Sarbatori fericite!

  14. Mihaela spune:

    foarte apetisanti, am facut si biscuitii cu susan care sunt la fel de buni singura nemultumire a fost ca atunci can i-am transferat in tava s-au deformat putin…oare de ce

  15. Márti spune:

    Arata superb! Si noi acasa la Cluj,faciam tot asa,dar ma miram, ca in Ungaria umplutura e cu gem :(

  16. Rocsy Ciobanu spune:

    Imi imaginez ca sunt foarte bune.Bravo…

PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE