Ișlere – rețetă de fursecuri cu nuci și ciocolată
Islerele, pe limba lor de origine ischler, sunt niste prajiturele care au patruns in Banat si in tot Ardealul pe filiera austroungara. Savurandu-le cu incantare atatia ani la rand, am ajuns sa le consideram ca facand parte din repertoriul nostru culinar traditional. Pana la urma, islerele sunt niste biscuiti foarte fini cu nuca, umpluti cu o crema de ciocolata aromatizata cu un strop de rom si obligatoriu glazurati cu ciocolata. Suna bine, nu? Cred ca il vor tenta si pe Mos Craciun insusi, daca veti inlude reteta de islere pe lista cu prajituri de Craciun :).
ALTE REȚETE DE FURSECURI DELICIOASE
- Rețeta de fursecuri Nonnenbusserl – Sărutările Măicuțelor
- Retete de cornulete fragede cu osanza
- Rețeta de cornulețe fragede Vanillekipferl
In familia mea, specialista in islere e Tusa Leontina, ani de-a randul ne-am delectat cu totii cu ale ei fursecuri delicioase. Anul acesta m-am incumetat sa ii cer reteta de isler si trebuie sa imi ridic palaria in fata priceperii ei. E o reteta exceptionala si cu mare bucurie v-o impartasesc si voua.
Ingrediente Islere:
- 500 de grame de faina
- 360 de grame de unt
- 200 de grame de nuca prajita usor in cuptor si fin macinata
- 2 galbenusuri
- 2 linguri de extract de vanilie
- 170 de grame de zahar pudra
- 1 praf de sare
- crema: 3 oua intregi, 2 linguri de cacao, 250 de grame de zahar, 300 de grame de unt, 1 lingura de extract devanilie, 2 linguri de rom bun
- glazura: 120 de grame de ciocolata cu lapte sau glazura din 200 de grame de zahar pudra, 1 lingura de cacao, 1 lingurita zeama de lamaie, 2 linguri de ulei si apa fierbinte pana se formeaza o pasta omogena de consistenta aluatului de clatite
- in plus, faina pentru presarat planul de lucru
Cuvânt înainte
Inainte de a trece la procedeul propriu zis, tineti cont ca din cantitatile de mai sus rezulta destul de multe islere. Daca nu aveti nevoie de atat de multe, injumatatiti cantitatea ingredientelor.
Apoi, nuca nu este obligatoriu sa fie prajita. Daca o veti praji, insa, veti obtine niste biscuiti cu gust mult mai bun. Pentru aceasta, puneti samburii de nuca intr-un strat uniform intr-o tava si dati-i la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 5 minute, nu mai mult, ca se ard usor. Lasati nuca sa se raceasca, apoi macinati-o fin (cu un procesor sau cu masina speciala de nuca).
Mod de preparare aluat cu nucă pentru Ișler
1. Untul, zaharul pudra, extractul de vanilie, sarea si galbenusurile se pun intr-un castron si se mixeaza (cu mixerul) pana devin o crema omogena (poza 1).
2. Se adauga faina si nucile macinate (poza 2) si se incorporeaza cu mixerul pe viteza mica. Daca nu aveti mixer, se framanta aluatul cu o lingura de lemn pana va fi omogen. Nu cu mana, pentru ca daca untul se topeste biscuitii isi vor pierde fragezimea.
ULTIMA REȚETĂ DE FURSECURI DIN 2021 O GĂSEȘTI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
3. Se framanta doar pana aluatul se aduna intr-o minge si are un aspect omogen (poza 3).
4. Aluatul se infoliaza in film alimentar si se da la frigider pentru 30 de minute – 1 ora.
Fursecuri Isler – decupare
Dupa trecerea acestui timp, aluatul se imparte in 4 bucati identice. Acestea se intind pe rand pe planul de lucru presarat cu faina in foaie cu grosimea de 4-5 mm. Se decupeaza islere cu un pahar sau un decupator. Eu am folosit un decupator cu diametrul de 7 cm.
Marginile care rezulta de la decupare se aduna la un loc, se scutura de faina si se preseaza, apoi se intind si se decupeaza si ele pana cand se epuizeaza tot aluatul.
Islerele se aseaza in tavi acoperite cu hartie de copt. Din cantitatea de mai sus au rezultat 4 tavi.
Isler – coacere
Se coc fursecurile isler pe rand, tava dupa tava, timp de 12-15 minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade, pana cand incep sa se rumeneasca usor pe margini. Nu se ating islerele fierbinti intrucat sunt foarte fragile. Se lasa sa se raceasca in tava apoi se transfera pe un gratar pentru prajituri.
Crema
Pana se racesc bine islerele coapte, se prepara crema. Toate ingredientele, in afara de unt, se pun intr-o craticioara si se fierb pe foc mic, amestecand continuu, pana cand se ingroasa bine. Se transfera craticioara intr-un vas cu apa rece (sau se lasa sa se raceasca de la sine, daca aveti timp la dispozitie). Dupa ce crema de baza este gata, se incorporeaza untul cu mixerul.
Se impart islerele neumplute in doua si se distribuie crema pe jumatate dintre ele. Asta ca sa nu aveti surpriza neplacuta sa ramaneti fara crema la final. Se acopera cu celelalte jumatati si se preseaza usor.
Pentru glazura, topiti ciocolata cu lapte rupta in bucatele mici pe baie de aburi. A doua varianta ar fi sa preparati glazura la rece. Pentru asta, se amesteca omogen zaharul pudra cu cacao. Se adauga apoi zeama de lamaie, uleiul si lingura dupa lingura apa fierbinte pana cand se formeaza o compozitie omogena de consistenta aluatului de clatite. Eu am folosit glazura de ciocolata cu lapte.
Se lasa glazura sa se intareasca bine si de preferat este sa se lase islerele intr-un loc racoros de pe o zi pe cealalta inainte de a le degusta, vor fi inca si mai fragede.
Spor la treaba si pofta buna!
Lasă un răspuns