Compot de cireșe pentru iarnă
Compot de cireșe pentru iarnă, rețetă cu poze pas cu pas. Cum se face un compot de cireșe fără praf conservant? Află ce trebuie să faci ca să se păstreze bine compotul de cireșe pentru iarnă.
În casa noastră, compoturile sunt cele mai îndrăgite și adesea consumate conserve. Chiar povesteam de curând, cu un prieten bun, că în copilăria mea nu îmi amintesc să fi mâncat vreodată murături, în partea noastră de țară existând obiceiul de a se servi, alături de felul principal de mâncare, compoturi diverse: compot de cireșe, compot de vișine, de prune, de gutui etc. Pe timp de vară, se făceau și pe la noi salate de castraveți și de roșii, salată verde cu vinegretă dulce-acrișoară, iarna mai aveam salata de sfeclă sau o salată de varză albă, dar cel mai adesea era compotul.
Eu îmi amintesc cu plăcere de prânzurile din zilele oarecare de peste săptămână când primeam cartofii rântăliți (așa numiții, mai nou, ”cartofi țărănești”, dar fără niciun fel de carne sau slănină) alături de care Buna ne servea, în compotierele frumoase din sticlă groasă, cu marginea aurită, compotul de cireșe sau de prune, la fel și de prânzul de duminică, cel cu ocazia căruia se întindea fața de masă de damasc, se aranja masa cu farfuriile frumoase de porțelan iar din meniu nu lipseau niciodată supa de pasăre și friptura cu garnitură și compot.
ALTE REȚETE DE COMPOTURI NATURALE, PENTRU IARNĂ
Soacră-mea își amintește și acum că băiatul ei (bărbatu-meu, despre el e vorba), în copilărie, nu mânca aproape nimic altceva decât piure de cartofi cu compot. Micul mofturos a învățat cu timpul să se bucure de multe alte feluri de mâncare, dar compotul e în continuare pe lista preferințelor, așa că în primul rând pentru el, în fiecare vară, încerc să umplu borcane cu compoturi din toate fructele.
Și cum tocmai am cules cireșul din grădina casei, pe lângă faptul că ne-am umplut bine burțile cu cireșe roșii, cărnoase și gustoase, am pus și ceva la păstrare, pentru iarnă. Vă povestesc în continuare cum am procedat.
Ingrediente Compot de cireșe pentru iarnă
pentru 5 borcane de 800 ml.
- 1,8 kilograme cireșe
- 300 de grame de zahăr
- 2 batoane de scorțișoară (opțional)
- 1 păstaie de vanilie (opțional)
- 1,25 litri apă
Două vorbe despre conservanți
Înainte de a ne apuca efectiv de treabă, două vorbe despre conservantul folosit pentru a preîntâmpina fermentarea conservelor. ”Conservantul” ăsta, pe care Buna îl numea ”salițilat” (și pe care îl găsim sub tot felul de denumiri pe piață, unii îi zic ”vinobran”, alții pur și simplu ”conservant alimentar”) este rudă de gradul întâi cu aspirina. Mulți chiar folosesc, de fapt, aspirina pentru conservarea produselor pentru iarnă.
Nu ne va ucide, e sigur. Dacă nu avem nicio reacție atunci când luăm o aspirină, faptul de a mânca un compot conservat cu salicilat nu ne va cauza nimic. Nimic… afară de acel gust neplăcut, iute. O anumită astringență de neevitat, care se simte pe cerul gurii și în gât.
Așa că primul meu motiv de a încerca să înlocuiesc conservanții cu respectarea unui procedeu simplu (sterilizarea) este gustul. Pe lângă faptul că prefer să iau aspirină doar când sunt răcită și asta să se întâmple cât de rar posibil. Compot, după cum spuneam, consumăm destul de frecvent. Desigur, dacă cineva dorește să fie foarte sigur de păstrarea optimă a compotului, poate adăuga la cele menționate de mine pe lista ingredientelor și conservant, în doza recomandată pe ambalaj.
Cum spălăm cireșele pentru compot
1. Se spală bine cireșele, în mai multe ape reci. Se pun apoi într-un castron mare și se acoperă cu apă rece. Se lasă cireșele în apă timp de 1 oră. În cazul în care vor avea viermi, aceștia vor ieși. Vom scăpa de ei atunci când vom scurge apa de pe cireșe, apoi le vom mai limpezi o dată. Nu e nicio problemă dacă cireșele au viermi. Asta înseamnă doar că sunt nestropite cu insecticide. Este important, totuși, ca aceștia să fie îndepărtați iar pentru compot să se aleagă doar fructe tari și sănătoase, fără pete sau urme de stricăciune.
Sterilizarea borcanelor
2. Pentru compotul de cireșe, de fapt, nu, pentru reușita oricărui compot, este esențială igiena recipientelor în care se va conserva compotul, a ustensilelor folosite și a modului de lucru. De aceea, e foarte important să se facă o sterilizare corectă a borcanelor și a capacelor.
Pentru sterilizare, vă recomand să urmați pașii descriși în articolul meu despre sterilizarea recipientelor și capacelor folosite pentru conservele de casă, pe care-l găsiți cu un click pe poza ce urmează mai jos.
Preparare compot de cireșe pentru iarnă
3. După ce a trecut 1 oră de când cireșele stau în apă rece, le scurgem și alegem acele fructe potrivite pentru compot. De regulă, într-un borcan de 800 ml. intră 350-380 grame de cireșe. Depinde și de dimensiunea fructelor dar și de cât de înghesuite le veți pune în borcane. Scoatem tava cu borcanele și capacele din cuptor (fără să stingem cuptorul, e fierbinte!). Lăsăm să se răcească borcanele sterilizate apoi le umplem cu cireșe.
4. Pentru a determina cantitatea de lichid de care am nevoie pentru compot, umplu borcanele cu apă rece, curată. Scurg această apă, colectând-o într-o cratiță (mi-au rezultat 1,25 litri de apă). Adaug în cratiță zahărul (60 de grame, adică ~3 linguri/borcan de 800 ml.). Adaug și aromele. Dacă preferați compotul natur, fără nicio problemă se poate renunța la vanilie și scorțișoară. Pun cratița pe foc și fierb siropul doar cât să se dizolve zahărul. Opresc focul și las siropul 2-3 minute deoparte.
5. Aranjez din nou borcanele pe tava cuptorului, cu o mică distanță între ele. Nu trebuie să fie lipite. Torn apoi siropul fierbinte deasupra cireșelor. E important ca borcanele să fie așezate pe tava cuptorului sau o altă suprafață metalică în momentul care se toarnă siropul. Metalul tăvii va prelua șocul termic care ar putea face borcanele să plesnească.
6. După ce am umplut borcanele cu sirop, se înfiletează strâns (sau se capsează) capacele sterilizate.
Sterilizarea compotului
7. Tava cu borcanele cu compot de cireșe se dă la cuptor, care a rămas aprins și fixat la 150 de grade. Cuptorul se stinge imediat, lăsând borcanele să se răcească în interior. Abia atunci când vor fi complet reci, vom ști dacă borcanele sunt conforme depozitării în cămară. Fiecare capac are o porțiune circulară ușor mai ridicată. Aceasta, dacă sterilizarea a fost corectă iar capacul nu are defecte (deformări), atunci când produsul e rece, va fi atrasă spre interiorul borcanului. Apăsând pe aceasta, nu va reveni înapoi, pocnind ușor. Conținutul borcanelor care pocnesc trebuie consumat imediat. Celelalte pot fi depozitate în cămară fără probleme, vor rezista peste iarnă.
Păstrare compot de cireșe pentru iarnă
Asta e tot, nu fierb cireșele cu orele, trebuie ținut cont că fructele sunt destul de mici și nu foarte tari, s-ar terciui dacă le-am prepara termic o perioadă mai îndelungată. Mie chiar îmi place textura cireșelor, atunci când se păstrează cărnoase. Oricum, esențiale pentru reușita compotului sunt sterilizarea borcanelor și a capacelor dar și a conservei în sine și capacitatea capacelor de a închide foarte bine.
Odată borcanele începute, trebuie păstrate la frigider și consumate cât mai rapid. Eu sper că v-am fost de folos și vă doresc spor la treabă și conserve reușite!
Lasă un răspuns