Pulpe de pui la cuptor
Pulpe de pui la cuptor, reteta cu poze pas cu pas. Pulpe de pui impanate cu usturoi la cuptor. Pulpe de pui impanatate cu usturoi si slaninuta, gatite la cuptor, ingrediente si mod de preparare pas cu pas, ilustrat cu fotografii.
Cum trece vremea, tot mai adesea mi se întâmplă ca aromele unui preparat, de obicei ale celor mai simple, așa cum sunt și aceste pulpe de pui la cuptor, să-mi activeze amintiri pe care aproape că le pierdusem. Și dacă mâncarea e bună, e sigur că și amintirile sunt frumoase. Aceasta e o combinație cum nu se poate mai fericită, care conține tot înțelesul expresiei ”mâncare pentru suflet”, pe care o auzim deseori. În fine, înainte să vă împărtășesc și vouă tot amestecul de sentimente și gânduri pe care l-am trăit până am băgat aceste pulpe de pui la cuptor, vă amintesc că rețete cu pui am publicat multe, de la șnițelul din piept de pui la aripioarele de pui la cuptor așa că aveți de unde să alegeți și alte variante.
Povestea mea de azi începe cu un pui zdravăn, un adevărat uriaș, pe care l-am primit de la mama. Măcar puiul e ”ca la mama” pentru că, veți vedea, rețeta e ca la tata. Mă gândisem la început să fac un pui întreg la cuptor, în pungă de hârtie. Ceea ce m-a făcut să renunț la această intenție a fost dimensiunea puiului, mult prea mare pentru a fi gătit tot, deodată, pentru doar doi meseni.
ALTE REȚETE CU PULPE DE PUI
- Rețeta de pulpe de pui cu cartofi, la cuptor
- Rețeta de pulpe de pui la tigaie, cu gutui
- Rețeta video de pulpe de pui marinate în iaurt
- Rețeta de pulpe de pui la cuptor în untură
Și-n timp ce mă întrebam cum de-a ținut mama puiul ăsta să crească așa uriaș, mi-am amintit că, de fapt, sunt câțiva ani de când o rog să nu mai crească animale deloc, pentru că nu plesnește de sănătate. Apoi, în timp ce tranșam puiul, mi-a venit în minte o zi frumoasă pe care am petrecut-o alături de ai mei, când aveam vreo paișpe-cinșpe ani și când bucătarul a fost, în mod cu totul excepțional, tata.
Taică-meu are reputația unuia căruia nu-i plac deloc treburile muierești. Nu dă prin bucătărie aproape niciodată și, la ore fixe, se așează la masă cu o atitudine patriarhală, așteptând să fie servit. Ei bine, în amintirea mea, același tip conservator a fost cel care, într-o duminică petrecută pe malul lacului, a gătit pentru noi toți niște pulpe de pui împănate cu usturoi și slăninuță, pe care le-a fript la jar. Mi-e atât de viu în minte gustul acelor pulpe fragede, crocante, suculente, încât nici măcar nu am avut nevoie să ”mușc din madlenă” ca să îl simt pe cerul gurii, cât și să retrăiesc uimirea că tata știe să gătească și încă atât de bine!
În rețeta de azi, pulpele mele de pui au fost pregătite exact cum a făcut tata acum… mai bine să nu socotim câți ani. Doar că au fost gătite la cuptor și au ieșit la fel de fragede și suculente. Rețeta e de o mare simplitate și e gata în mai puțin de un ceas.
Ingrediente Pulpe de pui la cuptor
- 2 pulpe de pui mărișoare, de 200-250 de grame/bucata
- 2 căței de usturoi
- câteva așchii de slănină afumată (cam 1 lingură)
- sare (cam 1 linguriță bună, mai grunjoasă) și piper (după gust)
- 1/2 linguriță paprika
- 1/4 linguriță chimen măcinat sau alte condimente, după gustul fiecăruia
Pregătirea pulpelor și a celorlalte ingrediente
1. Se pornește cuptorul și se fixează la 190°C cu ventilație sau 200°C fără ventilație.
2. Pulpele de pui trebuie să fie la temperatura camerei. Pentru asta, vor fi scoase din frigider cu o oră bună înainte să începem efectiv prepararea. Dacă se vor folosi pulpe de pui reci, direct din frigider, timpii de gătire recomandați în rețetă își pierd valabilitatea. De asemenea, e foarte posibil ca până când pulpele se pătrund la mijloc, carnea să fie foarte uscată, înspre exterior.
3. Se curăță bine pulpele de orice urmă de pene și puf. Eventual se pârlește puțin pielița pulpelor la aragaz sau cu o torță de bucătărie. Se șterg bine pulpele cu șervete de hârtie de bucătărie.
3. Se taie slăninuța în fâșii subțiri iar cei doi căței de usturoi se curăță și se taie lamele.
Pulpe de pui la cuptor – cum se împănează pulpele de pui
4. Din loc în loc, se fac incizii adânci în pielea și carnea pulpelor de pui, nu mai late de 2 cm, dar adânci de aproximativ 3 cm.
5. În aceste incizii băgăm și îndesăm bine, să intre în carne, mai întâi câte o bucățică de slănină, apoi câte una de usturoi.
6. Facem incizii și împănăm cu slăninuța afumată și usturoi atât dinspre partea cu pielea, cât și invers, în partea cu carnea. Distribuim egal slănina și usturoiul între cele 2 pulpe de pui.
Condimentarea
În ce privește condimentele, desigur că puteți face propriile combinații. Singurele condimente de neînlocuit sunt sarea și piperul. Dacă nu vă place paprika, sau nu aveți de unde să procurați o paprika de calitate, renunțați la ea. Noi, în Ardeal și Banat, încă suntem beneficiarii tradițiilor culinare locale, perpetuate de localnici care fac în gospodării o paprika excepțională. Aceasta conține exclusiv pulpă de ardei kapia deshidratați, măcinați fin, fără cotor și semințe.
În ceea ce privește chimenul, la fel, e unul din condimentele specific ardelenești. Nu mă îndoiesc că pulpele astea ies foarte bune și cu coriandru măcinat sau cu cimbru, rozmarin etc.
Ca mod de lucru, metoda este cea mai simplă posibil. Frecați bine pulpele de pui împănate cu sare grunjoasă, peste tot. Presărați piper, paprika și chimen – sau ce condimente alegeți să folosiți – tot așa, peste tot.
Pulpe de pui impanate cu usturoi la cuptor, gătirea
1. După condimentare, pulpele de pui se așează într-o tigaie/cratiță/tavă potrivită pentru cuptor, la care e de preferat să aveți și capac. De exemplu, multe tăvi de jena au capac. Dacă nu aveți, nu-i bai, improvizați, sigilați vasul cu folie de aluminiu că sigur, sigur nu se va întâmpla nicio catastrofă.
2. Pulpele de pui se gătesc în cuptorul preîncins la 190°C, ventilat, repectiv 200°C, neventilat, timp de 30 de minute, sub capac. După aceste prime 30 de minute se îndepărtează capacul/folia și se continuă coacerea încă 15 minute. Poate 20 de minute, cât să fie pulpele frumos rumenite și cu pielița crocantă.
3. Se lasă pulpele de pui gătite să se odihnească preț de vreo 10 minute, la temperatura bucătăriei. Între timp, ne putem ocupa de o salată bună, să le stea alături.
Pulpe de pui împănate cu usturoi la cuptor, servire
Aceste pulpe de pui impanate cu usturoi la cuptor se servesc calde, ca fel principal. Garniturile care li se potrivesc sunt multe, de la clasicul piure de cartofi (pentru care am optat și noi) până la orezul cu legume etc. O salată de frunze sau de crudități, proaspătă și cu dressing lejer, va întregi preparatul, dându-i prospețime.
Pulpele de pui impanate cu usturoi și slăninuță și gătite la cuptor sunt suculente și foarte, foarte gustoase. Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns