Iepure la cuptor – rețeta clasică de friptură de iepure, rumenă și fragedă
Iepure la cuptor – rețeta clasică de friptură de iepure, rumenă și fragedă. Rețetă de friptură de iepure – ingrediente, mod de preparare detaliat, timp de coacere pentru un iepure la cuptor delicios.
Scriu introducerea acestui articol care va deveni public peste mai puțin de două ceasuri și mă gândesc că voi avea parte de suficiente proteste. De fiecare dată când public o rețetă a cărei materie primă e mielul sau iepurele, apărătorii animalelor drăgălașe se revoltă. Nu pot să nu mă gândesc că în asta e și oarecare superficialitate, dacă nu și ipocrizie. Adică nu mănânci iepure la cuptor pentru că el drăguț și pufos dar n-ai nicio problemă să pui pe grătar porcul întreg! Înainte să-mi lași în scris ”Eu nu-l mănânc pe Bugs Bunny!”, te anunț că-l mănânc eu. De ce? Uită-te la poza de mai jos, zic eu că-i un motiv destul de bun.
Un iepure la cuptor, gătit cu atenție, are carnea rumenă, gustoasă și fragedă. În plus, e o carne slabă, potrivită pentru cei care sunt atenți la detalii cum ar fi colesterolul. Iepurele pe care l-am gătit provine de pe raftul unui magazin. Nu zburda fericit pe câmpii și prin fânețe și n-am fost eu motivul pentru care acest pufos iepuraș (domestic) s-a despărțit de cele lumești. Eu sunt doar un individ normal, fără patimi cinegetice dar situat în vârful lanțului trofic, care-și procură doza de proteine necesară contra cost. Spre deosebire de unele exemplare ale speciei noastre, eu măcar știu ce să fac cu carnea. Ne putem gândi că acest iepure a devenit o friptură bună, n-a murit chiar degeaba.
Rețeta pe care am consemnat-o în cele ce urmează e una clasică. Așa simplă cum este, dacă e respectată cu atenție, vă garantează o friptură senzațională.
Ingrediente Iepure la cuptor – rețeta clasică de friptură de iepure
- 800 de grame – 1 kilogram de iepure cu os (carcasă sau doar pulpe etc)
- 2 linguri de ulei
- sare și piper proaspăt măcinat după gust
- 1 linguriță rasă de paprika (opțional)
- 3-4 căței de usturoi
- 1 ceapă de mărime medie, tăiată julienne
- 150 ml. de supă de pui sau de legume
- 50 de mililitri de vin alb sec
- 4-5 rămurele de cimbru sau rozmarin (aroma preferată)
pentru sos (opțional):
- lichidul rezultat în urma gătirii iepurelui la cuptor
- 20 de grame de unt rece, cu 82% grăsime
- sare și piper după gust
Mod de preparare Iepure la cuptor – rețeta clasică de friptură de iepure, rumenă și fragedă
Asezonarea și aclimatizarea cărnii
1. Am scos iepurele din frigider și l-am verificat cu grijă, să nu aibă urme de blană. Am clătit iepurele cu apă rece și am șters carnea cu atenție cu șervete de hârtie absorbantă.
2. Folosind cuțitul și un mic satâr, am porționat carcasa de iepure în bucăți – pulpă, spată cu un pic de spinare și coaste cu spinare. Bucățile ar trebui să aibă gramaj apropiat, ca să se gătească în același timp.
3. Am uns bucățile de carne de iepure cu 1 lingură de ulei și le-am condimentat bine cu sare, piper proapăt râșnit și (opțional) paprika.
Am lăsat carnea pe tocător, acoperită cu folie alimentară, timp de 1:30 de minute, să revină la temperatura ambientală.
Atenție, aclimatizarea cărnii nu este opțională! Indicațiile de gătire de mai jos nu vor mai fi valabile, în cazul în care carnea se va da la cuptor rece.
Pregătirea tăvii
4. Am pornit cuptorul și l-am fixat la 180°C, cu ventilație. Mi-am pregătit o tavă termorezistentă de o dimensiune adecvată, din sticlă Jena (sau ceramică) la care am și capac.
5. Am tăiat usturoiul în lamele și l-am presărat în tavă și am făcut la fel cu ceapa. Am desprins frunzulițele de cimbru/rozmarin de pe 2 rămurele iar pe restul le-am așternut în tavă.
5. Deasupra stratului de ceapă, usturoi și aromatice, am aranjat bucățile de iepure. Le-am presărat cu frunzulițele de cimbru, apoi le-am stropit cu restul de ulei.
6. Am turnat supa în tavă (nu direct pe carne ci pe lângă ea), să fie un strat de 1 -2 centimetri, nu mai mult de atât.
Observație: supa se poate înlocui cu apă, doar că folosirea supei ca bază de gătire ajută la obținerea unui sos mai bun.
7. Am adăugat în tava cu bucățile de iepure și vinul alb, apoi am acoperit tava cu capacul și am dat-o la cuptorul preîncins la 180°C, la o înălțime medie.
Gătirea la cuptor
8. Iepurele se gătește în mod asemănător cu puiul și, conform standardelor internaționale, se consideră că e gătit suficient cânt atinge temperatura internă de 71°C. În cât timp va ajunge carnea la această temperatură depinde de mai mulți factori, cum ar fi mărimea bucăților de iepure, temperatura pe care o avea carnea înainte de a o da la cuptor, puterea cuptorului etc.
În cazul meu, am lăsat iepurele la cuptor, la 180°C, timp de 45 de minute, apoi am descoperit tava și, cu o lingură, am stropit bine bucățile de iepure cu sosul din tavă.
Am ridicat temperatura cuptorului la 210 grade, pe funcția grill. Am lăsat 8-10 minute pe o parte, apoi l-am întors pe partea opusă, l-am stropit din nou și l-am mai lăsat încă 7-8 minute, până s-a rumenit frumos.
9. După ce iepurele a fost suficient de rumen, am scos bucățile de carne pe un platou și le-am acoperit lejer cu folie de aluminiu. Am lăsat friptura de iepure să se odihnească 20 de minute, înainte de servire. În acest timp, va deveni mai fragedă și mai suculentă.
Prepararea sosului – opțional
În timp ce friptura se odihnește, cei care doresc pot face un sos onctuos, pe baza sucurilor rămase în tavă. Așadar, eu am strecurat lichidul din tavă printr-o sită fină. Am presat bine deasupra cepei și usturoiului, să scot cât mai mult lichid din ele.
Am degresat suprafața lichidului, colectând grăsimea cu o lingură apoi l-am transferat într-o crăticioară. Am pus crăticioara pe foc iute și am fiert lichidul până s-a redus la mai mult de jumătate.
Am tras crăticioara de pe foc și am început să adaug untul, în bucățele mici. Untul, încorporat prin amestecare în lichidul concentrat, cu multe proteine, îl va coagula și îl va face catifelat. Am adăugat, deci, 20 de grame de unt rece, treptat, în bucățele mici. Am amestecat până ce untul s-a topit iar sosul s-a legat.
Am gustat sosul și i-am potrivit gustul cu sare și piper, apoi l-am strecurat într-o sosieră.
Iepure la cuptor – servirea
Noi am avut lângă friptura asta faină și rumenă un piure de cartofi cremos, pe care-l fac după rețeta Larousse Gastronomique, click pe poza de mai jos pentru a o accesa.
Sigur, această friptură de iepure la cuptor se poate alătura unei game diverse de garnituri și salate, la alegere. Sosul fripturii este un adaos excelent, îmbogățește cu adevărat preparatul dar, așa cum spuneam mai sus, pentru o masă în familie merge și fără. Am făcut și o salată de castraveți și am avut un prânz de duminică încântător.
Să vă fie de folos!
MAI MULTE REȚETE DE FRIPTURĂ GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns