Dovlecel patison umplut
Am primit doi asemenea dovlecei de la mama (am intalnit numele lor ortografiat in mai multe feluri, pattison, patisson, pattisson, pana la urma m-am optit asupra variantei fonetice si gata!), care a inceput sa ii cultive in gradina incepand din acest an. Mi i-a recomandat ca fiind mai gustosi, cu pulpa mai ferma si cu un continut mai mic de apa fata de dovleceii cu care ne-am obisnuit. Primul l-am taiat felii si l-am facut pe gratar, foarte bun, de altfel. Cu al doilea mi-am tot facut planuri, am cautat printre sute de retete culinare online, dar prea putine sunt destinate acestei varietati de dovlecel. Pana la urma i-a venit si lui randul:
Ingrediente:
- 1 dovlecel patison „incapator”
- 1 ceapa mica
- 200 de grame de carne macinata (eu am folosit amestec vita si porc)
- 2 linguri de ulei de masline extravirgin
- 1 rosie mica
- 200 de grame de paste (eu am folosit macaroane, cele lungi si cu gaura la mijloc)
- 2 linguri de parmezan proaspat ras
- cateva frunze proaspete de busuioc
- 1 ou
- 60 de grame de smantana
- 50 de grame de cascaval pentru gratinat
- sare, piper
Preparare:
Acest patison (care nu e Robert :P ) e destul de indaratnic, avand pulpa tarisoara, asa ca inainte sa trec la prepararea lui, l-am oparit cateva minute in apa cu sare. Apoi l-am lasat sa se raceasca si i-am taiat un capac:
Am golit dovlecelul de seminte iar pulpa am extras-o cu o lingura:
Am taiat marunt ceapa si pulpa dovlecelului, am incins uleiul intr-o craticioara si am adaugat ceapa si bucatile de pulpa la calit:
Dupa 4-5 minute, am adaugat carnea tocata, amestecand continuu pentru ca sa se prajeasca pe toate partile:
Imediat ce carnea s-a deschis la culoare, se adauga rosia taiata in cuburi:
Dupa 3-4 minute, se trage cratita de pe foc si se condimenteaza cu sare si piper.
Pastele se fierb conform indicatiilor de pe ambalaj, al dente.
Se pun intr-un vas pastele scurse, compozitia de carne, parmezanul razuit, busuiocul maruntit si oul batut cu smantana.
Se amesteca totul bine, eventual se mai condimenteaza cu sare si piper, daca e cazul, si se umple bine dovlecelul cu aceasta compozitie:
Se aseaza deasurpa umpluturii cascavalul feliat si se da dovlecelul patison la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius, timp de 25-30 de minute. Se serveste cald, noi l-am stropit cu putina smantana, dar cred ca se potriveste foarte bine si cu un sos de rosii. Am convingerea ca reteta se poate folosi cu succes si pentru dovleceii obisnuiti, care nu mai trebuie opariti in prealabil. A fost un pranz delicios:
Pofta mare!
Lasă un răspuns