Ratatouille gătit în slow cooker – rețetă de post
Ratatouille gătit în slow cooker – rețetă de post, cu lista de ingrediente și modul de preparare detaliat, cu poze. Ratatouille rețeta clasică franțuzească, adaptată pentru slow cooker.
Într-un mod destul de amuzant, acest preparat țărănesc din sudul Franței, ratatouille, a devenit faimos după și mai faimosul film de desene animate cu același nume. Înainte de simpaticul șobolan bucătar, fiecare nație își vedea de a sa tocană de legume, pentru că, la origine, ratatouille nu este altceva. Inclusiv prezentarea devenită celebră a aceastui mâncare, cu legumele colorate diferit, aranjate în spirală într-o tavă, își are originea tot în studiourile Disney. Înainte de film, conform Larousse Gastronomique, ratatouille ”este o tocană de legume tipic provensală, de origine din Nisa, care în prezent se gătește în tot sud-estul Franței și a devenit populară și în afara țării. Denumirea, originară din verbul francez touiller – cu sensul de a amesteca – a descris la început o tocană destul de neapetisantă.”
Mai aflăm din această biblie a gastronomiei că ”puriștii recomandă ca, la ratatouille, să se gătească separat, în ulei de măsline, fiecare legumă în parte. Abia după aceea să fie combinate și gătite împreună până la atingerea unei consistențe cremoase”. Și că, la origine, legumele folosite pentru ratatouille au fost vinetele, dovleceii, ardeii, ceapa și roșiile. Ei bine, rețeta mea nu respectă decât parțial recomandările ”puriștilor”.
Am gătit doar o parte dintre legume în ulei de măsline, pe restul le-am lăsat crude. În loc de dovlecel, am folosit dovleac plăcintar, care are o consistență cremoasă și conține mai puțină apă. Am adăugat și cartofi, să absoarbă sucurile mâncării, dar și ciuperci, pentru și mai mult gust. Evident, legumele pot fi combinate după preferințele fiecăruia.
Ratatouille la slow cooker
O inovație a fost că am gătit ratatouille în slow cooker-ul Crock Pot, o manieră de gătire comodă și care garantează maximum de savoare. Rețeta ce urmează e perfect adaptată acestei maniere sănătoase și practice de a găti, care câștigă tot mai mulți adepți și în țara noastră.
Această manieră de a găti, la temperaturi reduse, câștigă tot mai mulți adepți și în țara noastră. Unul dintre avantaje este că nutrienţii se menţin în întregime şi astfel obţii o mâncare sănătoasă şi gustoasă. Al doilea ar fi că te poți bucura după placul inimii de întreaga zi, fără să fie nevoie să petreci mult timp în bucătărie și, totuși, să te delectezi, pe seară, cu o mâncare gustoasă, pregătită în casă. Desigur, însă, maniera clasică de gătire pentru ratatouille este la cuptor.
Sper să vă fie de folos!
Ingrediente ratatouille gătit în slow cooker – rețetă de post
toate legumele au fost cântărite deja curățate
- 500-500 de grame de vinete (1-2 bucăți, depinde de mărime)
- 200 de grame de dovleac plăcintar (sau dovlecel cu coaja verde închis, care are mai puțină apă)
- 170 de grame ardei gras roșu (1 ardei gras mare)
- 350 de grame de cartofi (4 cartofi de dimensiune medie-mică)
- 250 de grame de ciuperci (eu am folosit king oyster, ar merge bine și pleurotus)
- 200 de grame de ceapă
- 250 de grame de roșii în bulion, passata sau bulion gros, concentrat
- 3 căței buni de usturoi
- 10 frunze de busuioc
- 1 lingură de frunze de cimbru proaspăt sau 1 linguriță de cimbru uscat
- 1 linguriță de herbes de provence (mix de ierburi aromatice care conține cimbru, măghiran, oregano, cimbrișor și rozmarin)
- 60 de ml. de ulei de măsline extravirgin
- sare și piper
- verdeață pentru presărat
Mod de preparare
Pregătirea legumelor
1. Spălăm bine vinetele și le zvântăm cu un șervet. Îndepărtăm codița, apoi feliem vinetele transversal, în felii mai grosuțe, cam de 1-1,3 cm. Presărăm vinetele cu sare și le așezăm într-o sită nemetalică (evităm astfel oxidarea), deasupra unui vas colector. Lăsăm vinetele deoparte timp de 15 – 20 de minute, să elimine din lichidul posibil amar pe care îl conțin.
2. Între timp, ne ocupăm de restul legumelor: curățăm ceapa și o tăiem rondele mai groase, pe cât posibil, să nu se desfacă. Ardeiul îl curățăm de cotor și semințe și îl tăiem bucăți mai mari. Cartofii îi curățăm și îi tăiem rondele cam de 0,8-1 cm. Dovleacul plăcintar îl tăiem felii la fel de groase ca restul legumelor iar ciupercile le feliem.
Sotarea legumelor
După cum v-am spus încă de la început, am sotat o parte din legume în ulei de măsline, pentru un gust mai intens și o textură mai bună a acestui ratatouille provensal. Eu am făcut asta într-o tigaie, pentru că… nici nu știu de ce, probabil pentru că așa m-am obișnuit! Ideea este că se poate sota/rumeni direct în vasul ceramic al aparatului slow cooker CROCK POT 6 l DuraCeramic Saute. Acest vas este detaşabil şi poate fi folosit direct pe plită, de orice tip ar fi, dar și în cuptor, în frigider sau congelator.
3. Încingem ½ din ulei într-o tigaie, pe foc mediu, și rumenim ușor cartofii, pe ambele părți. Nu urmărim să-i gătim complet în această fază, doar să obținem urme brun-aurii de caramelizare la suprafață, pentru un gust mai bun în al nostru ratatouille. Imediat ce cartofii se colorează ușor, îi scoatem din tigaie și îi punem pe o farfurie.
4. Reducem focul la mic și în uleiul rămas aurim ușor ceapa, întorcând ușor rondelele de pe o parte pe cealaltă. Când prind doar o ușoară tentă aurie, le scoatem și pe ele pe o farfurioară. Trebuie să lucrăm atent, pentru că, dacă ceapa se arde, va compromite gustul plăcut de ratatouille.
5. Între timp, vinetele vor fi pline de broboane de lichid. Le zvântăm cu șervete de hârtie absorbantă de bucătărie. În tigaia în care am rumenit ușor cartofii și ceapa va mai rămâne ceva ulei. Peste acesta, adăugăm ½ din uleiul de măsline rămas, încingem pe foc mediu -iute și rumenim vinetele rapid, doar cât să prindă culoare, în mai multe tranșe. După ce uleiul din tigaie va fi absorbit, adăugăm uleiul rămas și continuăm până când toate vinetele se colorează ușor. Pe măsură ce sunt ușor aurii, le scoatem pe o farfurie.
Sosul de roșii cu usturoi și ierburi aromatice
6. Orice ratatouille are nevoie de aromă și de gust bogat de tomate bine coapte. Toate astea le-am rezolvat cu sosul de roșii pregătit. Pur și simplu am dat la blender 250 de grame de roșii în bulion cu usturoiul, cimbrul, busuiocul mărunțit și 1 linguriță de herbes de provence, aroma specifică sudului Franței, de unde este originar și preparatul ratatouille. Am adăugat sare și piper după gust și sosul a fost gata.
Asamblarea preparatului
Odată ce avem atât legumele pregătite cât și sosul, putem trece la asamblarea gustosului ratatouille, direct în vasul aparatului slow cooker sau într-un vas potrivit pentru cuptor.
7. Pentru început, am turnat în vas jumătate din sosul de roșii cu usturoi și ierburi aromatice.
8. Am asezonat ușor legumele cu sare și piper, atât pe cele rumenite, cât și pe cele crude (adică ciuperci, ardei, dovleac). Mai puțin vinetele, care deja au fost presărate cu sare (vezi punctul 1).
9. Deasupra stratului de sos din vasul folosit, aranjăm legumele în spirală. Eu le-am înghesuit bine, pentru că oricum o să-și piardă din volum în timpul gătirii. Ca să poată fi aranjate mai ușor în acest mod, clădim legumele în turnulețe, alternând felii de vinete cu dovleac, ciupercă, neapărat ceapă, cartofi, ardei. Aranjăm, apoi, în vas, aceste turnulețe, începând dinspre exterior și răsturnându-le, ca să fie vizibile toate legumele. Ne asigurăm astfel că vom avea un ratatouille aspectuos.
10. Asezonăm din nou cu sare, piper și herbes de provence și turnăm restul sosului de roșii. Al nostru ratatouille e gata de gătit!
Ratatouille – gătirea la slow cooker sau la cuptor
11. Odată asamblat, așezăm vasul cu al nostru ratatouille în locul său, în aparatul slow cooker, și setăm temperatura de gătire high, pentru 2 ore și jumătate. Acoperim cu capacul și… ne vedem de treabă, nu mai trebuie să facem chiar nimic. Dacă nu vom fi prin preajmă exact la finalul celor două ceasuri și jumătate, nu e niciun bai. Odată terminat programul de gătire, aparatul Crock Pot trece automat pe funcția de păstrare la cald, iar în acest timp, sucul în exces eliberat de legume în timpul gătirii va fi absorbit înapoi de acestea, devenind extrem de fragede și gustoase.
Evident, la cuptor, preparatul ratatouille va fi gata mai repede. Ideal este să folosim un vas cu capac. Dacă nu îl deținem, putem folosi folie de aluminiu, ca să sigilăm bine vasul. Odată aranjate toate legumele, așa cum am arătat la pasul 10, dăm vasul cu ratatouille în cuptorul preîncins la 170°C, acoperit, pentru o oră. În final, îndepărtăm capacul/folia și setăm cuptorul pe funcția grill, ridicând și temperatura la 190°C. Mai ținem preparatul în cuptor până se rumenește un pic la suprafață (5-10 minute), apoi îl scoatem și-l lăsăm sub capac 30 minute, înainte de servire.
12. Așa arată al meu ratatouille în final, după 2:30 ore de gătire la slow cooker și aproximativ încă un ceas de așteptare.
Ratatouille – servirea
Ceea ce este absolut minunat la acest ratatouille este că nici nu știi cum e mai bun: cald sau rece. E o mâncare de legume aromată, foarte gustoasă și care-ți oferă multe satisfacții atât ca atare, pentru zilele de post, cât și alături de un pui fript, servit ca garnitură. O alternativă de servire este și cu un pic de brânză, fie niște parmezan ras, fie niște brânză de capră sfărâmată, va fi minunat în ambele variante.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns