Mâncare de vară cu ardei – peperonata
Mâncare de ardei – rețeta italiană peperonata, prezentată pas cu pas. Cum să faci o mâncare de ardei ușor de făcut și delicioasă. Peperonata, preparat cu ardei pentru conservat sau consum în stare proaspătă, ingrediente și mod de preparare.
Am afirmat de multe ori că popoarele din jurul Mediteranei au o știință deosebită de a inventa cele mai delicioase mâncăruri vegetariene și vegane. Italienii, grecii, turcii, cu toții au rețete tradiționale de astfel de mâncăruri simple, dar bune de să te lingi pe degete. Repede îmi vin în minte aceste fabuloase spaghete alla Norma, dar și vinetele turcești, Imam bayildi, ambele extraordinar de gustoase.
Mâncarea de vară cu ardei pe care v-o propun astăzi este inspirată de peperonata, una dintre rețetele italiene 100% vegane pe care am încercat-o și care m-a cucerit. Atâta simplitate, ingrediente la îndemâna oricui, și un gust atât de bun!
Rețeta de peperonata are la bază ardeii grași, care se gătesc înăbușit, scăldați în ulei de măsline, alături de ceapă multă, roșii gustoase și sunt aromați cu oregano și busuioc. Nu este rețeta cea mai rapidă, dar nici greu de făcut nu se poate spune c-ar fi. Să ne apucăm de treabă!
Ingrediente mâncare de vară cu ardei – peperonata
- 3 ardei grași roșii
- 3 ardei grași galbeni/albi
- 4 cepe de mărime medie
- 2 căței de usturoi
- 60 de ml. de ulei de măsline extravirgin
- 500 de ml. de apă
- 1 conservă de roșii decojite
- sare și piper după gust
- 1 linguriță de oregano
- 5 rămurele de busuioc proaspăt
Mod de preparare mâncare de vară cu ardei – peperonata
1. Ardeii se spală bine, se zvântă, se curăță de cotor și semințe și se taie în bucăți cam de 3 x 3 cm.
2. Ceapa se curăță, se spală și se toacă peștișori. Usturoiul se zdrobește.
3. Se pune pe foc apa, într-o crăticioară, să fie fierbinte. Se încinge pe foc mediu-iute o tigaie largă și adâncă, se adaugă uleiul de măsline, se lasă puțin să se încingă și se adaugă ardeii, ceapa și usturoiul. Se presară 1 praf bun de sare și se călesc toate legumele, amestecând frecvent, timp de 4-5 minute, să piardă din volum, dar să nu se caramelizeze. Dacă ceapa are tendința de a se carameliza, se adaugă din când în când 2-3 linguri de apă fierbinte.
4. După ce legumele au pierdut din volum și ceapa dă semne că se înmoaie, se reduce focul la mic, se adaugă 50-60 de ml. de apă fierbinte și se acoperă tigaia cu capacul. Se gătește mâncarea sub sub capac, înăbușit, timp de 20 de minute, amestecând din când în când și adăugând de fiecare dată câte puțină apă fierbinte.
5. Între timp, se răstoarnă conținutului conservei de roșii decojite într-o cratiță și se mărunțesc cu lingura de lemn, lăsând și bucăți mai mărișoare. Eu folosesc roșiile Mutti Pelati, au un gust excelent, de parcă ar fi fost abia culese. Se pune cratița pe foc și se adaugă oregano. Se înfiebântă bine sosul de roșii, până începe să fiarbă.
6. Se adaugă sosul de roșii peste ardeii căliți cu ceapa. Se amestecă, se asezonează și se mai fierb împreună aproximativ 10-15 minute sau până când ardeii sunt moi, dar își păstrează totuși forma. În funcție de soiul ardeilor folosiți, gătirea ar putea dura mai mult sau mai puțin, fiind nevoie să se adauge câte puțină apă fierbinte oridecâte ori această mâncare de ardei ar scădea prea mult.
7. În final, se asezonează mâncarea cu sare și piper după gust și se adaugă frunzele de busuioc mărunțite. Se mai dă într-un clocot scurt și de aici sunt posibile mai multe abordări.
Servirea
Peperonata se poate turna fierbinte în borcane sterilizate, se înfiletează strâns și se lasă să se răcească lent, învelită în mai multe straturi textile. Se poate păstra luni de zile în cămară, cât timp borcanele sunt bine închise iar după ce se deschid, se va ține la frigider.
Dar cel mai plăcut este să consumi peperonata proaspătă. Mie îmi place la nebunie s-o mănânc după ce se răcește până la temperatura camerei. Cu un pic de pâine bună, crocantă, e cea mai bună mâncare de vară posibilă! Se potrivește excelent și alături de carne la grătar, brânzeturi etc.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns