
Piept de curcan la cuptor – umplut si invelit in bacon





Nu demult, ma laudam cu un monstru de curcan care a ajuns in posesia mea, atunci cand am facut burgeri de curcan, cei mai deliciosi pe care i-am mancat vreodata. Ei bine, azi va povestesc tot despre curcan, mai precis despre un piept de curcan la cuptor, umplut si invelit in bacon.
Socrii mei trebuie sa se fi gandit ca monstrului i s-a facut urat de unul singur in congelator. Asadar, i-au trimis o companie pe masura, adica inca un curcan urias. Uite asa, am ajuns si noi sa mancam destul de sanatos. Zic asta, stiut fiind ca e ceva mai saraca in colesterol carnea de curcan, fata de ”cea mai buna pasare” care e… desigur, porcul.
Acest piept de curcan la cuptor, invelit in bacon, este o alternativa delicioasa la obisnuita friptura de duminica. Este delicios, aspectuos si destul de usor de pregatit. E o mancare bogata cu tenta de sarbatoare, puteti, de fapt, sa includeti pieptul de curcan invelit in bacon in meniul oricarei mese festive. Pieptul de curcan pregatit in acest fel se potriveste de minune cu orice fel de garnituri si chiar intre doua felii de paine prajita, cu putina salata, o felie din pieptul de curcan invelit in bacon, rece, o sa va ajute sa pregatiti un sandvis delicios.
Ingrediente Piept de curcan la cuptor invelit in bacon
- 900 de grame – 1 kilogram de piept de curcan fara os si piele, intr-o singura bucata
- 1 lingurita de sare grunjoasa
- 2 ramurele de rozmarin proaspat (numai frunzele, in total cam 2 lingurite bune de frunze tocate)
- 1 lingurita rasa de cimbru uscat (sau frunzulite tocate de cimbru proaspat)
- piper proaspat macinat
- 3 catei de usturoi
- 25 de grame de unt
- 3 linguri de ulei
- 2 felii de paine alba, fara coaja, doar miezul taiat in cubulete de 1 cm.
- 1 mar rosu
- 1/2 de ceapa rosie (micuta)
- 100 de ml. de supa de pui
- 200 de grame de bacon fin feliat
- sare si piper
- pentru sos (optional): 2 varfuri de aripi de curcan sau 1 gat, 2 linguri de ulei de masline, telina cat 1 ou mic, 1 morcov, 1/2 de ceapa rosie tocata, 1 catel de usturoi, 1 lingura rasa de faina, 1/2 litru de supa de pui, 1 lingura pasta de rosii, 1 lingura sos worcester, 1 foaie de dafin, sare si piper
Preparare piept de curcan la cuptor invelit in bacon – pregatirea carnii
Pieptul de curcan se desface cu un cutit pe grosime asa incat sa se obtina o bucata cat mai mare si uniforma. Se aplatizeaza cu ciocanul pana la o grosime de 1,5-2 cm., cat mai uniforma.
Se zdrobesc 2 catei de usturoi, se toaca jumatate din rozmarin, se pun impreuna intr-un recipient si se adauga cimbrul, 1 lingurita de sare grujoasa si 1 lingurita de zahar brun; se macina si piper dupa gust, se amesteca bine condimentele si se freaca bine carnea pe ambele parti.
Se lasa carnea sa se patrunda cu arome si intre timp se pregateste umplutura:
Umplutura pentru pieptul de curcan invelit in bacon, la cuptor
1. Intr-o tigaie incinsa se pune 1 lingura de ulei si untul. Cand untul s-a topit, se adauga cubuletele de miez de paine si se prajesc, amestecand constant, pana devin aurii (poza 1).
2. Se scot cuburile de paine prajita din tigaie, se adauga inca 1 lingura de ulei, ceapa tocata fin si catelul de usturoi ramas, zdrobit, impreuna cu 1 praf de sare. Se reduce focul si se calesc pe foc mic pana se inmoaie (poza 2).
3. Cand ceapa s-a inmuiat se adauga marul curatat de casuta semintelor, taiat in cubulete (poza 3); se caleste marul pana devine lucios la suprafata si lichidul din tigaie s-a evaporat.
4. Se adauga painea prajita, rozmarinul tocat ramas, se amesteca scurt si se adauga supa de pui. Se lasa sa dea in clocot cateva minute, pana ce supa se evapora complet, apoi se trage de pe foc umplutura si se asezoneaza cu sare si piper dupa gust (poza 4).
Se lasa umplutura sa se racoreasca, intre timp pregatim cele necesare pentru asamblare.
Asamblare piept de curcan umplut si invelit in bacon
1. Se aseaza feliile de bacon pe o planseta. Dedesubtul fiecarei felii am asezat mai intai cate un fir de ata de bucatarie, suficient de lung ca sa depaseasca lungimea feliei de bacon cu cate 10-15 cm. in fiecare parte. Deasupra feliilor de bacon se aseaza pieptul de curcan asezonat (poza 1).
2. Deasupra carnii se aseaza, chiar la mijloc, asezam umplutura racorita. Presam usor deasupra umpluturii pentru a-i da forma unui cilindru (poza 2).
3. Se formeaza o rulada, aducand marginile pieptului de curcan deasupra umpluturii. Legam apoi, pe rand, cu ata de bucatarie, feliile de bacon la locul lor. Capetele se fixeaza cu scobitori (poza 3).
Se incinge o tigaie incapatoare, se adauga ultima lingura de ulei si se rumeneste rapid friptura la suprafata, pe toate partile.
Se transfera pieptul de curcan invelit in bacon intr-o tava de dimensiune potrivita. Se acopera cu grija cu folie de aluminiu si se da la cuptorul preincalzit la 200 de grade Celsius, timp de 1 ora.
Prepararea sosului
Pentru sos, am rumenit la tigaie in 2 linguri de ulei de masline varfurile aripilor de curcan, le-am scos deoparte si am adaugat 1/2 de ceapa rosie tocata, 1 catel de usutroi, 2 linguri de telina tocata cuburi marunte si un morcov, tocat si el.
Am sotat legumele 4-5 minute, apoi am adaugat inapoi aripile si am presarat 1 lingura rasa de faina. Am amestecat rapid si am stins totul cu 1/2 litru de supa de pui. Am adaugat 1 frunza de dafin. Am fiert la foc mic o ora. La final am adaugat 1 lingura de pasta de rosii, 1 lingura sos worcester, sare si piper. Am strecurat sosul si l-am servit alaturi de friptura.
Servire piept de curcan la cuptor invelit in bacon
Friptura este gata cand o scobitoare intra in carne cu usurinta. La mine, 1 ora la cuptor a fost suficient. Se scoate friptura pe un platou, se inveleste lejer cu folie de aluminiu si se lasa in repaos 15-20 de minute inainte de servire. Se scot atele cu grija, apoi se feliaza in felii groase de 1-1,5 cm. Se serveste cu garnitura preferata, care in cazul nostru a fost piureul de cartofi si fasolea verde sotata.
Pofta buna!
Lasă un răspuns