
Musaca vegană de vinete și cartofi – rețetă de post






Musaca vegană de vinete și cartofi – rețetă de post detaliată, cu gramaje exacte și modul de preparare pas cu pas, cu imagini ilustrative. Ingrediente, mod de lucru și de gătire pentru rețeta de moussaka în stil grecesc, varianta vegană.
Nu este prima dată când încerc o rețetă de musaca de post dar este prima dată când reușesc să o fac atât de apropiată de original, de autentica moussaka grecească, a cărei rețetă o puteți accesa cu un click pe poza de mai jos.
Rețeta de azi este una vegană iar inspirația mi-am luat-o de pe blogul The Veg Space și am respectat-o în cea mai mare parte. E o rețetă foarte bună, iese o musaca gustoasă și sățioasă, cu gust, textură și aspect apropiate de ale originalului. Data viitoare poate aș adăuga și alte legume în umplutură, poate o mână de ciuperci.
Găsiți rețeta consemnată mai jos, pas cu pas, așa cum am făcut-o eu.
Ingrediente Musaca vegană de vinete și cartofi – rețetă de post
- 2 vinete medii (750 de grame au avut, împreună)
- 1 zucchini mediu (370 de grame)
- 1 ceapă medie (80 de grame)
- 1 morcov mediu (70 de grame)
- 2 căței de usturoi, zdrobiți
- 250 de grame de linte roșie
- 2 linguri pastă de tomate (80 de grame)
- 1 linguriță oregano
- 1 vârf de cuțit de scorțișoară
- 100 de mililitri de supă de legume
- 50 de mililitri de ulei de măsline
- 3 cartofi mari (900 de grame)
- sare și piper după gust
- puțin pătrunjel proaspăt, tocat fin
sos ”bechamel” vegan
- 50 de mililitri de ulei de măsline
- 50 de grame de făină
- 500 de mililitri de lapte de ovăz (sau alt lapte vegetal)
- 1 vâr de cuțit de nucșoară rasă
- sare și piper alb după gust
Mod de preparare musaca vegană de vinete și cartofi – rețetă de post
1. Am pornit cuptorul și l-am fixat la 210°C, căldură de sus și de jos, cu ventilație. Până s-a încins cuptorul, am spălat, zvântat și feliat vinetele. Le-am așezat pe o tavă, le-am uns cu puțin ulei de măsline (din cantitatea totală de 50 ml recomandată), apoi le-am presărat cu sare.
Am rumenit vinetele la cuptorul preîncins, timp de 15 minute, până când au arătat ca în poza de mai jos.
2. Cât timp s-au rumenit vinetele, am pus pe foc o cratiță cu 1 litru și jumătate de apă și 1 linguriță de sare. Am spălat lintea cu apă rece, într-o sită și am scurs-o bine de apă. Când apa din cratiță a dat în clocot, am adăugat lintea roșie bine scursă și am gătit-o timp de 10 minute. Nu am fiert-o mai mult, pentru lintea roșie se sfărâmă complet dacă e gătită foarte mult.
Am scurs lintea de apă printr-o sită și am lăsat-o deasupra unui castronel (cu sită cu tot) să se dreneze și de restul de lichid.
3. Am curățat ceapa și morcovii și le-am tocat mărunt. Am spălat bine zucchini, l-am șters și l-am tocat în bucățele mici.
4. Am curățat de coajă, am spălat și am feliat cartofii, în felii de aproximativ 1 centimetru grosime.
Am pus pe foc o oală cu 3 litri de apă sărată. Când a dat în clocot, am adăugat cartofii și i-am fiert timp de 5 minute, apoi i-am scurs imediat de apă și i-am lăsat deoparte. Nu se fierb cartofii mai mult de atât, trebuie să fie doar parțial frăgeziți, altfel se vor sfărâma complet și va fi imposibil să se asambleze o musaca aspectuoasă.
Gătirea umpluturii
5. Am încins pe foc mediu o cratiță și am adăugat uleiul de măsline rămas, apoi ceapa și morcovii. Am presărat sare, am redus focul la mic și am călit ceapa cu morcovii, amestecând frecvent, timp de 8-10 minute.
6. Când ceapa a căpătat un aspect translucid (vezi poza de mai sus), am adăugat în cratiță și zucchini și usturoiul. Am ridicat focul la mediu și am călit în continuare, amestecând continuu, încă 2-3 minute.
7. Peste legumele călite, am adăugat pasta de tomate, usturoiul zdrobit, lintea scursă de lichid, scorțișoara, oregano și supa de legume. Eu am folosit o supă preparată rapid din morcov, ½ de ceapă mică și 1 tijă de țelină dar se poate folosi și una făcută dintr-un cub bio sau, în ultimă instanță, apă. Am gătit totul timp de 15 minute, la foc mic, amestecând din când în când (destul de frecvent, ca să nu se prindă), până când lichidul a scăzut.
În final, acest amestec de linte și legume, care urma să fie umplutura pentru rețeta de musaca vegană, arăta așa cum se vede în imaginea de mai jos. Am oprit focul, am asezonat compoziția cu sare și piper după gust și am lăsat-o deoparte.
Sos ”bechamel” vegan
7. În acest moment, toate elementele rețetei de musca vegană sunt gata, și anume vinetele rumenite, cartofii semifierți și umplutura cu linte și legume gata gătită. Mai e nevoie doar de un sos ”bechamel” care să lege totul, ca într-o veritabilă musaca grecească. Pentru a obține un sos vegan, l-am făcut cu ulei de măsline în loc de unt și cu lapte de ovăz, dar se poate folosi orice lapte vegetal (fără aromă). Am încins uleiul de măsline într-o crăticioară, pe foc mediu-mic. Am adăugat făina și am amestecat rapid, până s-a impregnat de ulei.
8. Am adăugat imediat laptele de ovăz fierbinte, în timp ce am amestecat continuu cu telul în formă de pară, să nu se formeze cocoloașe.
9. Am fiert sosul timp de 10 minute, pe foc mic, amestecând constant (și insistând pe fundul cratiței), până s-a îngroșat dar nu exagerat. În final, l-am asezonat cu sare, piper alb și un vârf de nucșoară rasă. Am omogenizat și am oprit focul.
Asamblarea
Am pornit cuptorul și l-am setat la 190°C, căldură de jos și de sus, fără ventilație.
10. Am asamblat această musaca vegană într-o tavă cu dimensiunile de 28 x 38 x 5 centrimetri, pe care am uns-o cu foarte puțin ulei. Am stropit pe fund 3 linguri de bechamel apoi am pus un strat de vinete.
11. Am mai stropit 3-4 linguri de sos bechamel vegan peste vinete, apoi am pus în tavă umplutura de linte și legume, pe care am nivelat-o frumos.
Deasupra stratului de linte, am format un strat din feliile de cartofi semi fierți (vezi pasul 4). Și o observație: dacă aveți vinetele sau cartofii pregătiți par să ocupe mai mult spațiu în tavă, se pot suprapune ușor, atunci când îi aranjați.
12. Deasupra cartofilor, am turnat tot sosul bechamel vegan rămas și l-am nivelat rapid. Am apucat tava cu mâinile și am lovit-o ușor de planul de lucru, de câteva ori, așa încât sosul să pătrundă printre straturi.
Musaca vegană – coacerea în cuptor și servirea
13. Imediat după asamblare, am așezat tava cu musaca vegană pe raftul din mijloc al cuptorul preîncins la 190ºC, cu căldură de jos și de sus și fără ventilație. Am copt musacaua timp de 50 de minute, la finalul cărora arăta așa cum puteți vedea în imaginea de mai jos. În funcție de cuptor, e posibil să fie nevoie de un timp mai îndelungat de coacere (până la o oră).
Înainte de servire, am lăsat-o să se răcorească, pe planul de lucru, timp de 15-20 de minute, apoi am presărat-o cu foarte puțin pătrunjel verde fin tocat. Nu pot spune că s-a porționat prea frumos dar pot afirma cu siguranță că a fost foarte gustoasă.
Iată și porția mea, îndestulătoare și gustoasă. De altfel, nici cei mai carnivori decât mine nu s-au plâns că le-ar fi lipsit ceva. Cantitatea de musaca vegană rămasă în tavă am înfoliat-o, am dat-o la frigider și am consumat-o a doua zi, după ce am încălzit-o la cuptor. A fost la fel de bună.
MAI MULTE REȚETE DE POST GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns