Friptură de vițel la cuptor – spată de vițel la tavă – rețetă detaliată
Friptură de vițel la cuptor – spată de vițel la tavă – rețetă detaliată, cu ingrediente cu gramaje exacte și modul de lucru explicat pas cu pas. Care e temperatura internă pentru carnea de vițel? Cum se gătește spata de vițel?
Această frumusețe a fost friptura noastră de duminica ce a trecut și m-am gândit că, dacă vă tentează, duminica ce vine ar putea sta pe masa voastră. Spata de vițel nu e o bucată premium, e mai ieftină decât file-ul (mușchiul de vită), antricotul sau pulpa dar, tratată cu atenția cuvenită, poate să vă ofere o experiență gustativă foarte, foarte plăcută.
Am scris un articol cât de complet am putut despre carcasa de vită și piesele care rezultă din tranșarea acesteia. Fiecare are câte un rol care-i vine mănușă și altele care nu le-ar pune la fel de bine în valoare. Spata de vită, la fel și cea de vițel, se potrivește pentru mâncăruri cu sos sau fripturi la cuptorul încins la o temperatură moderată, cu un timp mai lung de gătire. Spata de vițel nu merge deloc pe grătar și nici pentru gătirea rapidă la tigaie nu se potrivită. În schimb, puteți obține din ea un gulaș fain iar friptura a cărei rețetă am consemnat-o mai jos e o încântare.
Ingrediente Friptură de vițel la cuptor – spată de vițel la tavă
- 1 bucată de spată (sau pulpă) de vițel în greutate de 1,4-1,6 kilograme
- 1 ceapă de mărime medie
- 3-4 căței de usturoi
- 2 tije de țelină apio
- 3 morcovi de mărime medie
- 1 ramură de rozmarin
- 1 lingură de ulei de măsline
- 1 linguriță cu vrâf de sare grunjoasă
- 1 linguriță rasă de piper negru, proaspăt măcinat
- 1 linguriță cu vârf de paprika dulce
- 200-250 militri de apă caldă sau supă de pui/vită
- opțional, pentru sos: 2 linguri cu vârf de stock concentrat de vită + 1 lingură de cremă balsamică de Modena + 30 de grame de unt rece
Mod de preparare Friptură de vițel la cuptor – spată de vițel la tavă – rețetă detaliată
1. Am scos bucata de carne de vițel din frigider și am așezat-o pe un tocător. Cu un cuțit foarte ascuțit, am decupat cu grijă pielițele argintii de la suprafața cărnii.
2. Am continuat, cu răbdare, până am obținut o bucată fără pielițe vizibile, la suprafață. Dacă nu sunt îndepărtate, acestea nu aduc cine știe ce aport de gust și, în plus, pot deforma friptura în timpul gătirii, de aceea e mai bine să se scape de ele. În final, am rulat bucata de carne așa cum vedeți în poza de mai jos, obținând un cilindru strâns cam de 10-12 centimetru în diametru și cu o înălțime de 27-28 de centrimetri.
3. Am legat bucata de spată de vițel în câteva locuri cu sfoară de bucătărie și am acoperit-o lejer cu folie alimentară. Am lăsat-o pe planul de lucru să revină la temperatura bucătăriei, timp în care m-am ocupat de cu totul alte lucruri.
Pregătirea pentru cuptor
4. Am pornit cuptorul și l-am fixat la 180°C, cu ventilație. Până s-a încins, am curățat și am spălat legumele. Am tăiat ceapa în sferturi, morcovii în bastonașe și țelina apio în bucăți cam de 12-13 centimetri lungime. Cățeii de usturoi i-am lăsat întregi. Le-am aranjat pe toate pe fundul unei forme potrivite pentru cuptor, la care am și capac.
5. Am omogenizat sarea, piperul și paprika, într-un castronel mic. Am uns bucata de spată de vițel, rulată și legată strâns, cu uleiul de măsline. Am presărat-o apoi cu condimentele omogenizate și am frecat-o bine, așa încât să fie peste tot acoperită de condiment.
6. Am așezat bucata de spată de vițel deasupra de legumele din tavă. Imediat, am turnat apă caldă, pe marginea vasului, așa încât să nu spăl condimentele de pe carne. Cantitatea de lichid trebuie să atingă, în vas, cam 1 centimetru – 1 centimetru și jumătate adâncime. Friptura de vițel nu trebuie să fiarbă în lichid dar nici nu trebuie să rămână pe uscat, aburii din vas sunt foarte importanți pentru gătirea uniformă. Lichidul folosit nu-i musai să fie apă, se poate folosi supă de vită sau de pui.
Gătirea la cuptor
7. Am acoperit vasul cu capacul și l-am dat imediat la cuptor, la o înălțime medie. Repet, cuptorul era deja încins la 180°C, cu ventilație.
8. După 50 de minute, cu foarte multă grijă, am îndepărtat capacul vasului. Atenție nu doar la atingerea capacului dar și la aburii fierbinți, și aceștia pot provoca arsuri! Am întors friptura de vițel pe partea opusă, am așezat capacul la loc și am continuat coacerea încă 40 de minute (adică 1:30 ore, în total).
9. La finele timpului de gătire de o oră și jumătate, am măsurat temperatura internă a cărnii. Termometrul a arătat 65°C. Temperatura internă recomandată pentru gătirea medie a cărnii de vițel, conform standardelor internaționale, este între 61°C-65°C.
La această temperatură, carnea este ușor rozalie, foarte fragedă și perfect gătită, Sigur, dacă voi veți dori o carne mai gătită de atât, nu vă pot opri să o coaceți în continuare, doar că nu recomand. Gătirea prelungită a unei cărni atât de delicate, care nu are grăsime s-o protejeze, va produce o friptură uscată, greu de mestecat și fără gust.
Friptură de vițel la cuptor, odihna cărnii
10. După ce carnea a atins, deci, gradul de gătire dorit de mine, am așezat-o pe capacul vasului în care am gătit-o. Am pescuit din tavă morcovii, care nu erau terciuiți, erau chiar fain copți și rumeni pe ici-colo și i-am păstrat la cald. Lichidul rămas în tavă l-am trecut prin sită, colectându-l într-o tigăiță adâncă. Am acoperit friptura și am lăsat-o să se odihnească timp de 25 de minute. În acest timp, friptura se gătește, practic, în continuare, așa că nu recomand să se sară peste acest pas foarte important.
11. După 25 de minute, am îndepărtat ațele fripturii și am așezat-o pe un platou. Se feliază frumos iar carnea e fragedă, ușor rozalie, umedă și apetisantă.
Opțional – sosul
12. Cât timp friptura s-a odihnit, am avut timp să pregătesc rapid un sos, din lichidul din tava de copt. Am pus lichidul strecurat prin sită pe foc iute și am adăugat 2 linguri cu vârf de stock de vită foarte concentrat, făcut după rețeta pe care o puteți accesa cu un click pe poza de mai jos.
Eu am grijă să nu îmi lipsească acest ”elixir prețios” din casă și, când văd că e pe cale să se epuizeze, fac încă o șarjă.
13. Când sosul s-a redus la jumătate, am oprit focul și am adăugat crema balsamică. Am început, apoi, să adaug untul rece, cubuleț cu cubuleț. Am amestecat continuu iar untul s-a emulsionat cu sucul foarte concentrat din tigăiță. Rezultatul a fost un sos minunat pentru friptura mea de vițel.
Sosul are consistența unui sirop gros și îmbracă lingura, așa cum puteți vedea în poza de mai jos. Imediat, am gustat sosul și l-am asezonat suplimentar cu sare și piper negru măcinat. L-am păstrat la cald, până am montat farfuriile iar ceea ce a fost în plus am transferat într-o sosieră pe care am oferit-o la masă.
Servirea
Am servit această friptură de vițel la cuptor caldă, cu garnitură din morcovii păstrați la cald (vezi pasul 10), piure de cartofi – rețeta e aici – și mazăre mangetout, a cărei rețetă, de curând publicată, o puteți accesa cu un click pe poza de mai jos.
Bineînțeles, pe farfurie am pus și sosul iar doritorii și-au turnat suplimentar, peste friptură. De fapt, ce mai tura-vura, s-a consumat tot sosul, n-a rămas o picătură!
Cred că imaginea de mai sus depășește, prin elocvență, tot ce aș mai putea povesti eu despre frăgezimea acestei fripturi de vițel. A fost minunat de gustoasă și fragedă! Sper să vă placă rețeta și să o încercați și voi.
MAI MULTE REȚETE CU CARNE DE VIȚEL GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns