Pulpe de pui la cuptor în untură de gâscă
Pulpe de pui la cuptor în untură de gâscă rețetă cu imagini pentru cea mai fragedă și gustoasă friptură de pui. Pulpe de pui la cuptor, confiate în untură.
Foarte de curând, am primit provocarea de a organiza un concurs de rețete pentru cei care mă urmăresc pe pagina mea de Facebook, urmând ca, pe lângă premiul câștigat, primul clasat să aibă bucuria de a-și vedea rețeta în abordarea mea, publicată pe blog. Provocarea a venit din partea unui brand pe care eu îl apreciez cu adevărat, Puiul Fericit. De altfel, în cei mai bine de zece ani de blogging culinar, niciodată nu am recomandat un produs pe care să nu-l consum eu însămi, împreună cu familia mea. Ei bine, Puiul Fericit e unul dintre produsele cărora le-am acordat deplina mea încredere, punându-l adesea pe masa familiei.
Revenind la concursul nostru, câștigătoare, desemnată atât de voturile publicului (like-uri Facebook), cât și de juriul care a selectat rețetele finaliste, a fost rețeta propusă de Cosmina Diana Bujor-Petrea. M-am bucurat mult, nu vă ascund, pentru că am remarcat-o demult pe Cosmina, e una dintre cele mai active și implicate cititoare și cu adevărat pasionată de gătit. Rețeta ei presupunea gătirea la foc mic, în untură, a unor pulpe de pui la cuptor, și servirea lor alături de un sos de mere. Practic, niște pulpe de pui confiate, așa cum am procedat și cu cele de rață sau de bibilică. Ei bine, cunoșteam pe deplin potențialul de gust al acestei tehnici de gătire, așa că am știut încă înainte de a mă apuca de treabă că mă așteaptă o masă foarte gustoasă!
Într-o foarte mică măsură am modificat rețeta Cosminei. Nu atât modul de gătire al pulpelor, care e identic, cât sosul. Eu am lăsat merele întregi, fără să le pasez, preferând să am încă un element în farfurie. Gustul, însă, a fost cu adevărat de sărbătoare. Dragă Cosmina, mulțumim pentru masă!
Ingrediente pulpe de pui la cuptor în untură de gâscă
- 2 pulpe de pui întregi, atât parte superioară cât și cea inferioară (fericite, se înțelege!)
- 500 de grame de untură de gâscă (pe care am avut-o întâmplător, se poate folosi și untură de porc sau rață)
- 3-4 căței de usturoi
- 1 linguriță de sare
- ½ linguriță de piper
- ½ linguriță măghiran uscat
- 1 linguriță de cimbru uscat
- 1 foaie de dafin
sosul cu mere caramelizate și afine
- 2 mere mari, cu pulpa tare (eu am folosit granny smith), curățate de coajă și căsuța semințelor, tăiate în 8-10 bucăți, stropite cu zeama de la ½ de lămâie
- 2 linguri de zahăr brun
- 150 ml. supă de pui
- zeama de la 1 portocală
- 80 de grame de afine
- 1 rămurică de mentă proaspătă
- 30 de grame de unt
Câteva vorbe despre ingredientul principal – ce zic oamenii care-l produc
Puiul Fericit este un produs-vedetă al producătorului Agricola Bacău. Este recunoscut pentru gustul și textura similare puilor crescuți la țară. Este un pui rasă Hubbard cu creștere lentă, crescut în medie 60 de zile și hrănit exclusiv vegetal, cu culoare gălbuie și un gust autentic. Îl puteți vedea mai jos, pe planul meu de lucru.
Carnea de Pui Fericit nu conține hormoni sau steroizi de creștere. De altfel, există legi naționale și internaționale care interzic asta și se fac controale periodice. Evident, Puiul Fericit NU este colorat artificial! Culoarea epidermei, dar și a grăsimii viscerale și a celei care impregnează carnea, se datorează rasei puiului dar și hranei cu care este hrănit, în care predomină porumbul.
Calitatea puilor AGRICOLA este certificată şi de validarea bucătarilor profesionişti din întreaga lume. „Cel mai calificat juriu din lume”, după cum îl numeşte Institutul de Testare a Calității Gustului de la Bruxelles (ITQI), a acordat 2 stele de aur și calificativul de gust remarcabil, în 2014, 2016 și 2018 Puiului Fericit AGRICOLA, precum și dreptul de a purta pe etichetă marca ITQI vreme de 3 ani.
Și uite, confirmările continuă să vină! La concursul internațional Monde Selection, grupul Agricola Bacău a obținut patru medalii de aur pentru produsele Puiul Fericit, Cocoșel de pădure, Ouă Ochioase și Ouă Inimoase. Asta în condițiile în care juriul de la Monde Selection este format din peste 70 de experți, chefi din restaurante cu stele Michelin, nutriționiști, chimiști și microbiologi. În funcție de rezultatele obținute, produsele primesc premii care le atestă calitatea.
Despre experiența mea personală
Informațiile de mai sus le puteți afla și din alte surse, cu o simplă căutare pe net. Eu vreau să vă spun două vorbe despre experiența mea personală cu acest pui.
Că e galben, știm deja, se vede cu ochiul liber. Dincolo de această culoare, eu vreau să vă vorbesc despre oase, carne, grăsimea din carne și din interiorul carcasei și mai ales despre gust. De la tanșare ne dăm seama că acesta nu e unul dintre puii obișnuiți din comerț. Nu adesea vezi pulpe de pui așa ca cea din poza de mai jos, împănată ea însăși cu grăsime galbenă.
La tranșarea Fericitului, vom observa că oasele sunt mult mai ferme decât ale puilor cu care ne-am obișnuiut. Carnea, la fel, are altă textură și un miros plăcut. După tranșare, obținem toate aceste bucăți frumoase. În partea de sus a pozei, puteți observa grăsimea viscerală, galbenă și consistentă. Ei bine, au circulat o seamă de prostii pe internet, cu puiul vopsit. Oare cum ar putea fi vopsită grăsimea din interiorul carcasei? Dar cea care împănează pulpele?
Error 403: The request cannot be completed because you have exceeded your quota..
Domain code: youtube.quota
Reason code: quotaExceeded
Error: No videos found.
Make sure this is a valid channel ID and that the channel has videos available on youtube.com.
Eu voi continua să cumpăr și să consum Puiul Fericit și sper ca această afacere să crească. Lucru pe care-l doresc și altor afaceri românești care produc produse de calitate. Și să știți că orice bucată de carne, acoperită de piele sau nu, va suferi modificări de culoare și textură dacă este ținută în apă sau într-o soluție salină. Este absolut firesc, ăsta este rolul marinadelor și al saramurilor, să acționeze asupra cărnii aceleia, de aceea le folosim. Practic, carnea care este scufundată într-o marinadă sau o saramură este supusă unor procese fizico-chimice denumite într-un cuvânt osmoză, asta însemnând că între cele două au loc schimburi de substanțe. Și gata, ne întoarcem la rețetă!
Mod de preparare pulpe de pui la cuptor în untură de gâscă
1. Amestecăm sarea, piperul, cimbrul și măghiranul. Curățăm bine pulpele de pui, le pârlim cu arzătorul de eventualele urme de penaj și le ștergem cu șervete de hârtie absorbantă de bucătărie. Frecăm bine pulpele de pui cu amestecul de condimente. Le punem într-o caserolă, le înfoliem și le lăsăm la frigider peste noapte sau măcar pentru 3-4 ore.
2. După trecerea timpului de marinare uscată, clătim pulpele de pui cu apă rece, îndepărtând excesul de sare. Le tamponăm cu șervete de hârtie de bucătărie absorbantă și le așezăm într-o tăviță. Pornim cuptorul și-l fixăm la 130°C.
Topim untura, atât cât să fie lichidă, nu trebuie să o înfierbântăm, și o turnăm deasupra pulpelor de pui. Adăugăm cățeii de usturoi întregi și frunza de dafin.
3. Cu grijă, băgăm tava în cuptor, la o înălțime medie. Vom găti aceste pulpe de pui timp de 3 ore, la 130°C.
4. La finalul celor 3 ore de gătire, pulpele de pui sunt moi, extrem de fragede și gustoase și cu pielița rumenă. Le scoatem cu grijă din untură și le așezăm pe hârtie absorbantă de bucătărie, ca să se dreneze de grăsimea în exces. Untura rămasă în tavă o lăsăm să se mai răcească, apoi o filtrăm printr-o sită și o păstrăm pentru o utilizare viitoare.
Sos cu mere caramelizate și afine – garnitură pentru pulpe de pui la cuptor în untură de gâscă
5. Cât timp ale noastre pulpe de pui la cuptor în untură se odihnesc, ne ocupăm de mere. Într-o tigaie încăpătoare, caramelizăm zahărul până devine brun-auriu. Adăugăm merele, toate deodată. Agităm tigaia să se îmbrace merele în caramel, pe cât posibil, apoi adăugăm supa de pui și zeama de portocală.
6. Gătim merele cu supa 4-5 minute, cât să fie pătrunse, dar nu foarte moi. Adăugăm apoi afinele și untul rece, oprim focul și amestecăm delicat. Sosul se va îngroșa, pe măsură de untul se amestecă bine cu acesta. În final, adăugăm menta tocată și ne pregătim să servim imediat preparatul.
Servire pulpe de pui la cuptor în untură de gâscă
Alături de aceste pulpe de pui confiate, o garnitură și un sos dulce acrișor, așa cum este cel pe care l-am pregătit, se potrivește mănușă. Va contrabalansa grăsimea minunat, aducând în farfurie nota de prospețime necesară. Noi le-am servit cu un piure de cartofi, dar, evident, merg și alte garnituri, după preferința fiecăruia. O masă delicioasă!
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns