Tajine de miel cu lamai murate
Dupa toate felurile de tajine pe care le-am incercat (tajine cu pui si tajine de pui cu lamai murate), fara indoiala ca acest tajine de miel trebuie sa fie cel care a innebunit papilele degustatorilor europeni in calatorie prin nordul Africii care au avut sansa de a-l degusta la el acasa. Lamaile murate specifice acestei retete de mancare pun in valoarea carnea, care la randul ei se bucura nespus de prospetimea gustului lamailor, ce mai, desavarsire!
Ingrediente:
- 1 kilogram de carne de miel, curatata de pielite si grasime, taiata in cuburi
- 2 lamai murate
- 2 cepe mari
- 2 rosii
- telina cat un ou mic (sau 3-4 fire de tulpini de telina)
- 1 ardei gras
- 2 ardei iuti (sau dupa gust, mai mult sau mai putin)
- 3 catei de usturoi
- 50 de ml. de ulei de masline extravirgin
- 1,5 kilograme de cartofi dintr-un soi mai ferm (nu sfaramiciosi)
- 1 legatura de patrunjel verde
- condimente: 1 lingurita de paprika, 1 lingurita de chimen macinat, 1 lingurita de coriandru macinat, 1 varf de cutit de sofran, 2 foi de dafin, sare si piper
- 1 mana de masline verzi (sau negre)
Pregatire:
Lamaile murate se clatesc intr-un jet de apa rece de saramura, ardeiul gras si ardeii iuti se spala si se curata de cotor si de seminte, rosiile se spala, se curata de partea alb-verzuie de la cotor si se taie in sferturi (sau cuburi), ceapa se curata etc., intr-un cuvant, se pregatesc legumele:
Una dintre cepe se taie in sferturi (sau in 8), una dintre lamaile murate la fel si se pun in robot impreuna cu rosiile, ardeiul, usturoiul, telina, ardeii iuti si patrunjelul verde taiat mare. Se maruntesc toate foarte bine, apoi se adauga condimentele (paprika, chimenul si coriandrul macinat, 1 lingurita rasa de piper macinat si o lingurita buna de sare).
Se amesteca pasta de legume cu mirodeniile apoi se rastoarna intr-un vas incapator si se adauga 20 de ml. din uleiul de masline extravirgin si sofranul dizolvat in 400 de ml. de apa calduta.
Se amesteca bine si se adauga carnea de miel taiata in cuburi, bine curatata de pielite si grasime.
Carnea se acopera cu marinada (numita „chermoula” la mama ei acasa) si se lasa la marinat cateva ore bune, la frigider. Ideal ar fi sa se tina carnea in chermoula peste noapte, eu am tinut-o doar 3 ore si a fost foarte buna si asa.
Dupa trecerea timpului de marinare, in vasul tajine se incinge restul de ulei de masline (30 de ml.) si se adauga bucatile de carne scurse de marinada.
Carnea se intoarce pe toate partile pana cand nu mai are urme vizibile de sange.
Cartofii curatati, spalati si taiati in sferturi (sau in 8, ideea e sa fie bucati destul de marisoare) se amesteca cu marinada ramasa.
Se adauga in vasul tagine, deasupra carnii de miel, cartofii impreuna cu marinada; se adauga si foile de dafin si ceapa ramasa, taiata pestisori.
Se acopera cu capacul vasului tajine si se lasa pe foc mic, timp de 45 de minute – 1 ora (pana cand cartofii sunt fierti si carnea frageda). Din cand in cand, e bine sa se verifice daca nu cumva mai e nevoie de un aport suplimentar de lichid, daca e cazul, se mai adauga cate putina apa fierbinte.
In final carnea trebuie sa fie frageda iar cartofii bine fierti, fara a fi sfaramati. Se taie felii lamaia murata ramasa si se curata de samburi.
Se garniseste mancarea pe deasupra cu feliile de lamaie si cu maslinele si se da intr-un clocot scurt. Se serveste calda, direct din vasul tajine.
Va recomand din toata inima aceasta mancare, a placut chiar si celor mai reticenti degustatori, fiica-mea si invins retinerea fata de carnea de miel si a decretat pranzul „foarte gustos” iar taica-meu, fara a fi entuziast al felurilor exotice, la asta a cerut supliment.
Lasă un răspuns