Coaste de porc la grătar cu marinadă picantă
Coaste de porc la grătar cu marinadă picantă, rețetă pas cu pas. Cum să faci coaste de porc la grătar fragede și gustoase, cu o glazură delicioasă și apetisantă. Coaste de porc la grătar marinate, ingrediente și mod de preparare.
Oare există cineva care să nu fie pasionat de coaste de porc la grătar? În familia mea, sigur, nu. De fapt, cea mai mare pasionată este domnișoara noastră, care atunci când vede niște coaste rumene, cu o glazură aromată și apetisantă, uită de etichetă și chiar și de tacâmuri.
De fapt, coastele la grătar sunt un preparat convivial și nepretențios. Nu sunt menite să impresioneze la dineuri elegante, ci să fie împărțite cu familia și prietenii buni, la o masă plină de voie bună, dar și de gust bun.
Rețete de coaste de porc la grătar am mai publicat, cum ar fi coasta de porc cu fasole publicată încă din 2012 sau acest piept de porc marinat în bere – tot coaste, până la urmă, dar cu carne mai multă. Rețeta pe care v-o propun azi e o variantă cu un gust ușor picant și o plăcută tentă afumată. După părerea mea, cum nu se poate mai delicioase!
Ingrediente coaste de porc la grătar cu marinadă picantă
- 1,5 kg coaste de porc, grosuțe și cărnoase, tăiate perpendicular pe os la o lățime de 18-20 cm.
- 3 căței de usturoi
- ½ dintr-o ceapă mică
- 1 linguriță boabe de muștar
- ½ linguriță semințe de fenicul
- ½ linguriță semințe de chimen
- ½ linguriță semințe de coriandru
- ½ linguriță paprika afumată
- 1 linguriță de piper măcinat
- 1 linguriță paprika dulce
- 2 linguri de zahăr brun
- 1 lingură rasă de sare grunjoasă
- 4-5 linguri de TABASCO® Chipotle sos ardei roșu
- 1-2 linguri de ulei
Preparare coaste de porc la grătar – despre combinația de ingrediente
1. Ingredientele, deși par multe, nu sunt bătute în cuie. Nu se va întâmpla nimic dacă veți renunța la unul dintre condimente sau dacă îl veți înlocui cu un altul. Doar că, dacă aveți încredere în gustul meu, să știți că această combinație de arome pe care v-am recomandat-o are calitatea de a scoate tot ce-i mai bun din coastele de porc. Feniculul și chimenul sunt magnifice în combinație cu carnea de porc iar semințele de coriandru aduc o tentă de prospețime, ușor citrică. Paprika afumată dă o aromă subtilă de fum, lucru de care e responsabil și TABASCO® Chipotle sos ardei roșu, care va oferi coastelor și o plăcută notă picantă.
Mod de preparare coaste de porc la grătar cu marinadă picantă
2. Coastele se fasonează, îndepărtând, dacă este cazul, grăsimea în exces. Se îndepărtează și pielița argintie de pe dosul coastelor (partea cu osul), pentru că aceasta nu are nicio calitate în plus, în timpul gătirii pe grătar, ar putea să comprime carnea strângând-o la un loc.
3. Pentru marinadă, am zdrobit semințele mirodeniilor într-un mojar, apoi le-am pus în blender, împreună cu ceapa tocată bucățele, usturoiul, cele două feluri de paprika, sarea, piperul, zahărul brun și cele două linguri de ulei. Am adăugat 2 linguri de TABASCO® Chipotle sos ardei roșu și am prelucrat totul timp de 1 minut, până am obținut o pastă.
4. Această pastă aromată am întins-o coaste, insistând mai ales pe partea cu carnea. Am așezat coastele condimentate într-o tavă și le-am acoperit cu folie alimentară. Coastele se pot marina minimum 4 ore sau chiar peste noapte la frigider, sau 1-1:30 ore la temperatura camerei, dacă ne grăbim. Familia mea era cam nerăbdătoare, așa că am luat-o pe scurtătură.
5. După trecerea timpului de marinare, se răzuiește cu o lingură toată pasta aromată de pe coaste, colectându-se într-un castronel. Motive ca s-o răzuim avem două, ambele bine întemeiate: primul este că, dacă am pune coastele cu marinada pe ele pe grătar, aceasta s-ar arde rapid, producând un strat cu gust și culoare nu prea plăcută la suprafața coastelor. Al doilea motiv este că vom adăuga 2-3 linguri de TABASCO® Chipotle sos ardei roșu la această pastă, vom amesteca bine și am obținut astfel glazura pe care o vom aplica pe coastele noastre în a doua parte a gătirii la grătar.
Mod de preparare coaste de porc la grătar – cum le gătim
6. După ce am marinat coastele și am pregătit și glazura, vom încinge bine grătarul. Când grătarul e bine încins, așezăm coastele, cu partea cărnoasă în jos. Le vom găti astfel timp de 6-10 minute, până se formează urmele caracteristice de grătar pe partea cărnoasă.
7. După ce am sigilat partea cărnoasă, urmează să gătim coastele la căldură indirectă. Eu folosesc un grătar cu trei arzătoare și mi-e foarte ușor să-l sting pe unul dintre ele, dar chiar dacă folosiți un grătar clasic, cu cărbuni, aceștia se pot trage într-o parte cu o lopățică, apoi vom așeza coastele cu partea cu oasele în jos, într-o zonă a grătarului neexpusă direct la foc. Imediat după ce le-am întors, aplicăm pe coaste un prim strat din glazura picantă pregătită la punctul 5. Ne asigurăm că focul e mai degrabă potolit și acoperim grătarul. Dacă nu aveți grătar cu capac, puteți improviza, un capac eficient poate fi o cratiță cu gura în jos.
8. Coastele se gătesc în acest mod, la căldură indirectă, timp de 20-25 de minute, până sunt bine pătrunse. În acest răstimp, le vom mai glazura de 2-3 ori, până când se termină pasta pregătită la punctul 5. În final, dacă încercăm să înțepăm coastele cu furculița ar trebui să intre foarte ușor iar sucurile eliberate să fie clare, fără urme de sânge.
Înainte de servire, coastele se lasă să se odihnească timp de 15 minute, timp în care se vor relaxa și vor deveni suculente și fragede de se vor topi în gură. Se servesc cu salate, garnituri și sosuri după plac iar cei care apreciază o notă picantă și afumată în plus, sigur vor mai adăuga câteva picături de TABASCO® Chipotle sos ardei roșu. Mie îmi place mult să le pun alături o salată de cartofi și musai și-un sos Tzatziki răcoritor. La fel de bine merg coastele astea cu delicioasa dulceață picantă de gogonele sau cu ketchup de casă dulceag și aromat.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns