Ce sa gatesc astazi?
Va să zică, ce să fac de mâncare? Chiar, ce sa gatesc astazi pentru prânz, pentru cină? Ia, să nu mai se amăgească nimeni că fiind eu autoarea unui blog de reţete culinare sunt în fiece zi plina de inspiraţie. Uite, deunăzi m-am trezit cu o poftă nebună, da’ una din aia păcătoasă rău, anume „poftă de ceva bun”, da’ fără să pot numi bunătatea cu pricina. Nu ştiu dacă lumea normală (fiică-mea împarte oamenii in „voi” – unde ne încadrăm eu şi bărbatu-meu – şi „oamenii normali”, categorie în care, logic, se încadrează restul locuitorilor planetei) este chinuită de asemenea trăiri, dar mie cand mi se face poftă de o chestie, aia cu siguranţă nu se găseşte la mine în frigider.
Ei bine, într-o astfel de zi cu pohte bolnăvicioase, habar n-am cum s-a întâmplat să fiu pană la urmă atinsă de inspiraţie, despre care nu am idee de unde a venit si ce a generat-o (probabil ca foamea crescândă), şi să încropesc nu una, ci două reţete culinare prezentate familionului ca fel de mâncare principal şi culmea culmilor, în final să îmi audă urechile un cor de elogii. Am gătit un fel de budincă de dovlecei (mai există o reţetă de budincă de dovlecei pe blog, asta e diferită, mai puţin consistentă, mai aerată) şi un cotlet de porc cu sos de mure care chiar a fost un deliciu, aromat, picant si fructat in acelaşi timp, pe care le-am servit împreună după cum se vede mai jos:
Ingrediente Friptura de porc cu mure pe pat de budinca de dovlecei
- 1 dovlecel marisor (sau 2 mai mici, sa cantareasca in jur de 1 kilogram)
- 1 ceapa mica
- 2 catei de usturoi
- 1 cana (250 de ml.) de lapte
- 1 lingurita de nucsoara rasa
- 2 linguri de ulei de masline extravirgin
- 2 linguri de faina
- 100 de grame de parmezan razuit
- 3-4 linguri de patrunjel verde tocat
- 5-6 linguri de pesmet
- 2 albusuri crude
- sare si piper dupa gust (atentie, s-ar putea sa nu mai fie nevoie de sare, parmezanul fiind deja sarat)
- 800 de grame – 1 kilogram de cotlet de porc, curatat de grasime si pielita (din care socotiti sa taiati cate 2 felii/persoana)
- 2 catei de usturoi
- 1/2 de ceapa mica (aproximativ 1 lingura de ceapa tocata fin de tot)
- 1 lingura de rozmarin tocat
- 2 linguri de pesmet
- 2 linguri de ulei de masline
- 2 linguri de sos worchester
- sare si piper
- 150 de grame de mure proaspete sau congelate
- 3 linguri de otet balsamic
- 2 linguri de miere de albine
Preparare:
Am ales un dovlecel dolofan, pe care l-am curatat de coaja si seminte.
Ceapa si usturoiul se toaca fin (poza 1); dovlecelul se rade si se pune la calit intr-o lingura de ulei de masline, pe foc mic, amestecand din cand in cand (poza 2). Intr-o alta craticioara, se calesc intr-o lingura de ulei de masline ceapa si usturoiul (poza 3). Cand ceapa se inmoaie, se adauga cele 2 linguri de faina, se amesteca atat cat sa se impregneze faina cu ulei si se stinge cu laptele fierbinte, amestecand bine ca sa nu se formeze cocoloase. Cand sosul fierbe si se ingroasa, se da deoparte ca sa se racoreasca (poza 4). Dovlecelul se caleste pana ce scade bine si se evapora lichidul continut, apoi se trage de pe foc (poza 5). Se rade parmezanul (poza 6).
Se toaca patrunjelul si se bat cele 2 albusuri spuma tare, cu un praf de sare.
Se pun impreuna intr-un vas incapator sosul alb, dovlecelul calit, verdeata, parmezanul, pesmetul, nucsoara, sare si piper dupa gust.
Se amesteca toate ingredientele cu o spatula, facandu-se miscari usoare de jos in sus, asa incat aerul continut de albusurile batute sa se pastreze in compozitie. Compozitia se toarna intr-o forma potrivita (eu am folosit o forma cu dimensiunile 18×28 cm.), unsa cu grasime solida si tapetata cu pesmet sau captusita cu hartie de copt (eu am preferat a doua varianta).
Se da budinca la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius, la o inaltime medie, si se coace timp de 35-40 de minute.
Cand e gata, trebuie sa fie rumena si o scobitoare infipta in ea sa iasa curata. Se lasa sa se racoreasca inante de a o portiona si servi, e foarte gustoasa si merge servita atat ca si garnitura langa ceva carnoase, dar si ca atare.
Iata ce i-am facut cotletului: l-am sarat si piperat bine, apoi l-am uns cu sosul worchester.
Am pregatit toate cele pentru crusta, anume ceapa fin tocata, usturoiul zdrobit si maruntit si rozmarinul tocat.
Am amestecat pesmetul cu ceapa, usturoiul si rozmarinul, apoi am tavalit cotletul intreg prin acest amestec, presand bine cu palma ca sa adere crusta de carne.
Intr-o tigaie, am incins bine uleiul de masline si am rumenit cotletul rapid, pe toate partile.
Odata rumenit, am transferat cotletul intr-o tavita si l-am dat la cuptorul preincins la 200 de grade, ventilat, unde l-am tinut timp de 20 de minute (timpul de coacere al carnii poate varia in functie de marimea cotletului si de cat de facuta prefera carnea fiecare, eu l-am scos in momentul in care carnea impunsa cu furculita a eliberat sucuri clare, fara sange).
Am acoperit cu o folie de aluminiu cotletul facut si cat timp s-a odihnit, am preparat sosul de mure si otet balsamic.
Se pastreaza cateva mure pentru decor, restul se pun intr-o craticioara cu otetul balsamic si mierea.
Se fierb impreuna pana cand murele se inmoaie, apoi se paseaza printr-o sita. Sosul rezultat se mai fierbe, daca e nevoie, pana scade la consistenta potrivita.
Pentru a servi minunatia, am decupat cu un pahar cate 2 portii rotunde din budinca de dovlecei, pe care le-am transferat pe farfurie cu ajutorul unei spatule late (budinca e destul de fragila). Pe fiecare portie de budinca de dovlecei am asezat cate o felie de cotlet, am garnisit cu murele pastrate, sosul si un pic de verdeata.
Foarte bun, foarte frumos!
Lasă un răspuns