Cartofi noi cu usturoi și rozmarin, la cuptor
Cartofi noi cu usturoi și rozmarin, la cuptor, rețetă culinară pas cu pas. Cum se curăță cartofii noi? Cum se pregătesc niște cartofi noi rumeni și fragezi, simplu și rapid.
Fără îndoială, românii adoră cartofii și româncă sunt și eu. Nu puteam face notă discordantă. Atât ne ferim de tuberculii ăștia plini de amidon! Ba că îngrașă, ba că n-au cine știe ce valoare nutritivă! Mulți zic că nici vitamine nu prea au (deși conțin, totuși, ceva vitamina B6). Adevărul este, totuși, dom’le, că sunt buni!
Tot bune, de să te lingi pe degete și nu alta, sunt și rețetele cu cartofi pe care le-am publicat deja, începând cu rețeta rapidă de cartofi la cuptor cu bacon și ceapă, apoi tocănița delicioasă de cartofi sau cartofii crocanți făcuți la cuptor – cu textură și gust aproape identică celor prăjiți, dar cu 99% mai puțin ulei.
Și da, e lăudabil să încerci să profiți la maximum de valoarea fiecărui aliment pe care îl bagi în gură și să alegi ceea ce mănânci în funcție de asta. Doar că mi se pare atât de omenește să cedăm câteodată, renunțând la super-alimente pentru ceva simplu și bun.
MAI MULTE REȚETE CU CARTOFI NOI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Cartofii noi au mai puține calorii decât cei maturi. Asta pentru că, fiind cruzi, conțin mai multă apă. Așa că putem profita de sezonul cartofilor noi însoțind fripturile noastre cu garnituri delicioase. Ba mai mult, putem chiar să îi considerăm vedeta unui preparat vegetarian, cu puțină brânză sau pur și simplu cu o salată bine asezonată alături.
Poate cea mai simplă variantă de preparare a cartofilor noi este cea pe care v-o propun azi: la cuptor, aromatizați cu ierburi aromatice și condimente după plac. Eu am rămas la varianta clasică. Am adăugat la cartofiorii mei rozmarin și usturoi. Puteți să puneți cam ce vă place. Se fac foarte ușor, nu veți avea de lucru cu ei, efectiv, mai mult de 15 minute, după care cuptorul face totul. Hai să vedem ce-i de făcut!
Precizare
Cea mai lungă perioadă a anului, cartofii noi nu sunt disponibili sau au prețuri prohibitive. Rețineți că rețeta de cartofi noi la cuptor cu usturoi verde se poate pregăti exact la fel, folosind cartofi obișnuiți, fierți în coajă timp de 15 minute (să nu fie complet pătrunși) apoi decojiți.
Ingrediente Cartofi noi cu usturoi și rozmarin, la cuptor
- 1 kg de cartofi noi (1,14 kg. am folosit eu)
- 2- 4 căței de usturoi (după cât sunt de mari și după cât de mult vă place usturoiul)
- 2-3 rămurele de rozmarin proaspăt
- 30 ml. ulei de măsline
- sare și piper după gust
Cum se curăță cartofii noi?
Mulți oameni pregătesc cartofii noi cu tot cu coajă. Dacă îi preferați astfel, nu trebuie decât să îi spălați foarte bine. Îi puteți apoi folosi în preparatele voastre. Dacă, însă, preferați să fie curățați de pielița de la suprafață, iată câteva trucuri care ar putea fi folositoare:
- Sub jet de apă rece, frecați cartofii noi cu un burete de vase curat (nou). Coaja subțire de la suprafață va dispărea ca prin farmec.
- Spălați cartofii noi bine. Cât sunt umezi, frecați-i pe toată suprafața cu sare grunjoasă. Pielița de la suprafață se va îndepărta.
- Foarte eficient e și buretele abraziv de sârmă, doar că trebuie să-l mânuim delicat, altfel va zgâria cartofii pe suprafață.
Pregătirea cartofilor
1. După ce am curățat/spălat bine și zvântat cartofii, desprindem frunzele de rozmarin de pe tulpină. Le tocăm mărunt. Eu am păstrat și câteva rămurele mici, pe care le-am pus pe deasupra când am dat cartofii la cuptor. Curățăm usturoiul și îl feliem în lamele fine sau îl zdrobim, dacă preferați. Tot acum putem porni și cuptorul, fixându-l la 200°C sau 190°C cu ventilație.
2. E important să tăiem cartofii în bucăți egale. Astfel, ei se vor pătrunde în același timp în timpul gătirii. Nu vom ajunge în situația de a avea cartofi rumeni și bine gătiți amestecați cu bucățile mai mari rămase crude. Așadar, cartofii mici se lasă întregi, cei mai mărișori se taie în jumătăți, cei mari în 6-8 bucăți. Volumul bucăților de cartofi trebuie să fie aproximativ egal.
3. Alegem un vas potrivit pentru cuptor, adăugăm usturoiul și rozmarinul. Turnăm pe deasupra uleiul de măsline.
4. Asezonăm din belșug cu sare și piper. Nu vă zgârciți cu asezonarea, cartofii au nevoie de sare pentru că altfel vor fi fazi. Amestecăm bine de tot, așa încât aromele și uleiul să ajungă pe fiecare bucățică.
Gătirea la cuptor
5. Dăm cartofii în cuptorul deja încins la 200°C sau 190°C cu ventilație, unde vor rămâne preț de 35 – 45 de minute. În funcție de mărimea bucăților, dar și de soiul cartofilor, unii se gătesc mai greu decât alții. La jumătatea timpului de gătire, eu am amestecat o dată cu spatula, aducând la suprafață bucățile de cartofi de la fundul vasului apoi i-am lăsat să se coacă în continuare.
6. După exact 43 de minute (în cazul meu), cartofii noi cu rozmarin și usturoi au fost exact pe gustul meu: fragezi și moi în interior, rumeni și crocanți la exterior și absolut delicioși.
Vă recomand să încercați acești cartofi noi cu usturoi și rozmarin alături de un minunat Pui la cuptor, în pungă de hârtie sau o altă friptură, dar și simpli, de exemplu cu un sos de mărar, pentru a desăvârși un preparat de sezon simplu și excepțional de gustos. Poftă mare!
Lasă un răspuns